PROF. KODAL, MODERN SULAMA SİSTEMLERİNİ ÖZBEKİSTAN’A TAŞIYOR
Zeki TARHAN – ANKARA
Prof. Dr. Süleyman KODAL hocamız, Isparta’mız ın yetiştirdiği Yalvaç’lı ve de Eğirdir sevdalısı, Eğirdir’de de ikamet eden değerli bir bilim insanımız. Başta Damla sulama sistemi olmak üzere, diğer modern Sulama Sistemlerini Özbekistan’a taşıyor…
***
ÖZBEKİSTAN Cumhurbaşkanı, “SULU TARIM”a yatırım yapma kararı almıştır. Yani; Su tasarrufu sağlamak ve çiftçi gelirini arttırmak için, MODERN SULAMA’ya yatırım yapılacak…
Bu bağlamda, iki Eğitim Kurumu Özbekistan’da önem arz ediyor… Bunlar; biri ÇİFTÇİ MEKTEBİ, diğeri de yeni kurulan SUCULAR MEKTEBİ. Bu iki Mektep, AGROBANK kapsamında kurulmuş eğitim kurumları.
…Ve 60.000 Çiftçinin eğitimi için proje başlatılmış…
***
HER AY 5 UZMAN OLMAK ÜZERE, TÜRKİYE BU EĞİTİMLERE TOPLAM 20 UZMANLA DESTEK VERİYOR…
Prof. KODAL’ı dinliyoruz: “…Agrobank, bu eğitimde Türkiye tecrübelerinden yararlanmak için girişimde bulundu ve Haziran ayında sulama konusunda uzman 5 kişi eğitimlere katıldı. Her ay 5 uzman olmak üzere, Türkiye bu eğitimlere toplam 20 uzmanla destek veriyor…”
***
Eğirdir Gölü Havzasında ve Isparta Ovalarında da görüldüğü gibi, DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ nin hem projelendirilmesinde hem de işletiminde / uygulanmasında yapılan hatalar vardı ve bu hatalar vahşi sulama mantığında yapılıyordu ve bu olgu ne yazık ki acı bir gerçekti. İşte bu noktada, gelin hep birlikte Süleyman hocamıza bir kulak verelim:
“…Eğitimlerde Türkiye’ de modern sulamaya geçişte, ilk yıllarda yapılan hataların ÖZBEKİSTAN’ da yapılmaması veya minimuma indirilmesi için Türkiye deneyimleri çiftçilere aktarılıyor… Çiftçiler; “DAMLA SULAMA” ve sağladığı verim artışı, gelir artışı, SU TASARRUFU, Gübre tasarrufu gibi konularda bilgilendiriliyor…”
***
Yukarıda sözünü ettiğimiz iki mektep de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te açılmış. Her iki Mektepte de; sadece MODERN SULAMA SİSTEMLERİ değil, Toprak verimini ölçen SENSÖRLER ve diğer tarımsal öğelerin de eğitimine paralel bilgilendirmeler de de bulunuluyor…
***
…Evet, zaman tüneline daldım ve yaklaşık 10 yıl öncesine… Bir gün bir telefon, Süleyman hocadan: “…Zeki bey, Ankara’lı ve Eğirdir / Boğazova çiftçilerinin katıldığı Modern Sulama Sistemleri / Basınçlı Sulama Sistemleri konusunda uygulamalı, Tekirdağ’a bir Teknik gezi düzenledik. Bu etkinliğe sizi da davet ediyoruz.”
Bu davete “hayır” diyemezdim çünkü; Benim için de çok yararlı olacaktı. Bir otobüs Ankara’ dan bir otobüs te Eğirdir’ den kalkmıştı. Birleşmiş Milletler UNDP / Kalkınma programı çerçevesinde gerçekleştirilen bu teknik gezi izlenimlerini, bir yazı dizisi halinde gazetemiz AKIN’ da yayınlamış ve MODERN SULAMA SİSTEMLERİ konusunda, kamuoyu oluşturma misyonumuzu böylece yerine getirmiş oluyorduk…