BİNAY DİKMEN KRİTİĞİYLE İKİ KİTAP
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 1
Göller Bölgesinin gözbebeği ve ülkemizin ikinci büyük tatlı su kaynağı / temiz içme suyu rezervuarı olarak kabul edilen EĞİRDİR GÖLÜ, giderek karasallaşmakta ve göl ekosistemi özelliğini kaybetmekte… Eğirdir Gölü’nün karşılaştığı sorunların bütün yönleriyle ele alındığı bir ÇALIŞTAY, 6 Şubat 2019 tarihinde ISVAK’ın girişimi ile Isparta Valiliği, SDÜ / Su Enstitüsü ve ISVAK paydaşlığında Üniversitemiz Oditoryumunda yapılmıştı. Çalıştay’a yerel yönetimler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile konusunda uzman akademisyenlerin yanı sıra halkımızın da geniş şekilde katılım gösterdiği Çalıştay sonucunda; ISVAK ve SDÜ / SU ENSTİTÜSÜ SONUÇ BİLDİRGELERİ yayınlanmış, Gölün karşılaştığı sorunların her yönüyle ele alınıp tartışıldığı altı oturumdaki sunumlar ve açılış konuşmaları SDÜ tarafından Nisan 2019’ da kitaplaştırılarak 1000 adet olarak basılmıştır.
***
Eski DSİ’li, planlamacı / Teknokrat / İTÜ’ lü Binay DİKMEN’in kritiği ve TARHAN’ın kaleminden okuyacağınız ikinci kitap ise; Editörlüğünü SDÜ / Su Enstitüsü Müdürü / Mühendislik Fakültesi – Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’in yaptığı “EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR”
Mayıs 2022’ de basılan Kitap, 225 sayfa ve 8 bölümden oluşuyor. “Çok disiplinli bir araştırma ekibi ile birlikte SDÜ, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından finansal olarak desteklenen ve SDÜ Su Enstitüsü tarafından yürütülen “EĞİRDİR VE KOVADA GÖLLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİM MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ” başlıklı bir proje çalışmasından söz ediyoruz…
Proje paydaşları ise; SDÜ, ISUBÜ, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile SAREM.
***
Birinci Bölümün konu başlığı: “EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASININ YERALTISUYU DİNAMİĞİ VE HİDROJEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ” Bölümün yazarları ise; Şehnaz ŞENER, Erhan ŞENER ve Simge VAROL. Şehnaz ve Simge hocalarımız SDÜ / Su Enstitüsü, Erhan ŞENER hocamız ise, SDÜ’ nün parlayan bir yıldızı ve Uzaktan Algılama Araştırma Uygulama Merkezi yöneticisi.
***
…Evet, haydi başlayalım… Binay DİKMEN kritiğe başlarken; “Göller Bölgesinin bir mensubu ve Eğirdir’li olarak, kitap içeriği bu bilimsel çalışmaları yapanlara minnettar olduğumuzu belirtiriz…” diyor ve şöyle devam ediyordu kitap kritiğine:
“Ancak, EĞİRDİR GÖLÜ su seviyesinin düşmeye devam etmesi ve 25 Mayıs 2023 günü 915,09 metreye kadar inmiş olması, acil önlemlere ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, SDÜ’nün hazırladığı; “EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR” çalışması, detaylı olarak incelenmiştir. “ 6 Şubat 2019’daki GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI’ n da sunum yapan çok değerli Teknisyen ve uzmanlarımızın sunum sürecinin kısıtlı olması nedeniyle, yeterince düşüncelerini belirtmemiş / belirtememiş oldukları düşüncesindeyim.”
***
BİRİNCİ BÖLÜM KRİTİĞİ
“Eğirdir Gölü Havzasında YAS (=Yer altı suyu )’dan Sulama suyu ve İçme suyu temin edilmektedir… Ancak YAS’lar; tüm ihtiyaçları karşılayacak miktarda olmayabilir. EĞİRDİR GÖLÜ’ nün yer altı sularından da beslendiği bilinmektedir. Ancak miktar olarak bununla ilgili bir değer, bu çalışmada yer almamaktadır. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Havzadaki YER ALTI SUYU POTANSİYELİNİ VE BUNUN NE KADARININ KULLANILMASI İÇİN İŞLETME RUHSATI VERİLDİĞİNİ BİLDİREBİLİR. “Havzanın Hidrojeolojik Özellikleri” konu başlığı içeriğinde yer alan ÇAY DERESİ ( Nisan ayı akım değeri 5.95 m3/sn ) KÖPRÜÇAY / YILANLI DERİVASYONU’ dur. Kaynakların verilen debilerinin yıllık ortalama değerler olduğu tahmin edilmiştir.
YAS su kalitesi, genellikle ( C2S1 ) olup içme ve sulama suyu kullanımına uygundur.”
***
…Evet DİKMEN, kitabın birinci bölümünün kritiğini böyle yapıyordu… Aslında dikkat çektiği bazı noktalar da önemliydi. “Yılanlı’ dan gelen (=Zindan Boğazından gelen su ) bu PINAR ama, Eğirdir Gölü Havzasının Pınarı değil, KÖPRÜÇAY DERiVASYONU” diyordu… Yani; Antalya Havzasının alt Havzası olan KÖPRÜÇAY HAVZASI’ ndan aktarılan su.
DİKMEN’ in dikkat çektiği noktalardan biri de; Eğirdir Gölü'nü besleyen Derelerden yılda ne kadar su geldiğinin veri olarak yer almayışı. YAS olarak ne miktar yani; kaç hektometreküp su geldiği veri olarak kitapta yer almayışı.
…Ve YAS su kalitesinin genellikle (C2S1 ) oluşunun, içme ve sulama suyu kullanımına uygun oluşu…
DEVAM EDECEK…