KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE,
BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK
Zeki TARHAN – ANKARA
İKİNCİ BÖLÜM
ISVAK kurulmadan ve tüzel kişilik kazanmadan önce, Isparta’ nın sorunları, Isparta İli Kalkınma Derneğinin çalışmalarıyla masaya yatırılıyordu… “DEREBOĞAZI TÜNELLERİ’ nin açılmasına yönelik ciddi projenin dışında proje yoktu. Süleyman beyin uzmanlık alanı olan BARAJLAR ve SULAMA KANALLARI dışında, devlet destekli projeler ise sınırlıydı.”
Henüz ISVAK kurulmamış BABA ise “siyasi yasaklı”. Isparta için bir şeylerin yapılması fikri ağır basıyor ve ilk olarak, Yükseliş Koleji’ nin Ali Demirel’e ait olduğu dönemde üç bin Isparta’ lı, Kolejin spor salonunda toplanıyordu. “BABA’ nın yasaklı döneminin bitmesi için, SİVİL TOPLUM HAREKETİ olarak da kamuoyu oluşturulması bir misyon olarak sürdürülüyor ve bu çaba kamuoyunca desteklenerek ses getiriyordu…
…Ve DEMİREL, 1991’ de başbakan olarak, yürütmenin başına geçiyordu. Dernek çalışmaları ise kendini göstermeye başlamıştı…
***
…Evet, Prof. Dr. Lütfü ÇAKMAKÇI hocamız, bütün bu süreci kısa ve özlü bir şekilde TARHAN’ na anlatırken, bir yıllık süreçte; “ISPARTA’ NIN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI SEMPOZYUMU” nun, 9 – 10 Mayıs 1992’ de Ankara’ da Vakıfbank Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaparken, Sempozyumun amacını ise, bakın nasıl açıklıyordu: “…Bu sempozyumla; Isparta’ lı ların kendi yörelerine ait bilgilerinin tazelenmesini, sorunlarının tartışmaya açılmasını, Isparta’ nın kalkınmasında hareket noktalarının irdelenmesini, üyelerinin katkılarının artırılmasını ve problemlerin çözümüne bilimsel yaklaşımlar getirilmesi amaçlanmıştır.”
***
DEVAM EDECEK…