EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK…
SUYUN FOTOĞRAFI
Zeki TARHAN – ANKARA
Onuncu Bölüm
EĞİRDİR GÖLÜ çevresindeki TARIMSAL SULAMALAR’da çok fazla su kullanıldığını dile getiren DİKMEN, DSİ İşletme – Bakım Dairesinin yıllıklarında yer alan SULAMA SUYU harcamalarına dikkat çekiyor ve (18.000 m3 /hektar) a ulaşan sulama suyu harcamalarının düşündürücü olduğunu vurguluyordu…
***
…Ve Arapça bir tamlamayı, bakın nasıl telâffuz ediyordu: “…(Ehemi mühime tercih etmek) tabiri!!! Bu anlayış, maalesef Türkiye’de son yıllarda tamamen terk edilmiştir. Atatürk Hava Alanının Pistini kırmak için harcanan paranın çok azı, EĞİRDİR GÖLÜ SULAMASININ, DAMLA SULAMA SİSTEMİNE GEÇMESİNİ SAĞLAYABİLİRDİ.
(Ehemi mühime tercih etmek= En önemliyi, önemliden önce yapmak, ya da göze almak.)
***
SDÜ’nün hazırlayıp Mayıs 2022’de bastırdığı ve Editörlüğünü SDÜ / Su Enstitüsü Müdürü / Mühendislik Fakültesi – Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şehnaz ŞENER‘in yaptığı, “EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR” adlı kitabın üçüncü bölümünde yer alan; “Eğirdir Gölü su seviyesinin kalıcı biçimde düşmesi ile görülebilecek bazı değişimler”i özetleyen kısmın, bu söyleşimize aynen eklenmesini isteyen DİKMEN’in bu talebini yerine getiriyor ve böylece, şu anda okumakta olduğunuz röportajımızın onuncu bölümü ile söyleşimizi sonlandırıyoruz.
Hoşça kalın sevgili okuyucularımız.
***
“Sonuç olarak, Eğirdir Gölü su seviyesinin kalıcı biçimde düşmesi ile görülebilecek bazı değişimler özetle şunlardır:
1 – Gölde yaşanacak aşırı bulanıklık ve aşırı organik madde birikimi ve zararlı siyanobakteri patlaması nedeniyle; İÇME SUYU OLMA NİTELİĞİNİN AZALMASI, GENEL SU KALİTESİNDE KÖTÜLEŞME VE TROFİK DURUMDA ARTIŞ!
2 – Aşırı bitkisel gelişme nedeniyle, organik madde miktarında artış!!!
3 – Sığlaşma nedeniyle AKM ve bulanıklık değerinde artma!!!
4 - Göl suyunun ortalama sıcaklılığındaki artış nedeniyle, SUDAK gibi soğuk seven balık stoklarında azalış!!!
5 - Derinlik azalması sonucu, yaşam alanı daralan pelajik bölge balıklarının stoklarında azalma!!!
6 – Su hacminin azalmasıyla birlikte, göldeki kirletici (=ağır metal, PESTİSİT, tuzluluk gibi) ve nütriyent (=azot,fosfor vb.) konsantrasyonlarında artış!!!
7 – Gölün estetik değeri ve rekreasyonel özelliğinde azalma!!!
BU DEĞERLENDİRMELER IŞIĞINDA:
Gün geçtikçe artan su temini ihtiyacı ve küresel iklim değişiminin bir yansıması olarak, YAĞIŞ / BUHARLAŞMA dengesindeki negatif kayıplar göz önüne alındığında; resmi olarak MİNUMUM İŞLETME KOTU OLAN (914,62 m) seviyesinin, Göl ekosisteminin sürekliliğini korumak konusunda çok düşük olacağı, EKOSİSTEMİN DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK AÇISINDAN – DİĞER ÖNLEMLER İLE BERABER – MİNUMUM İŞLETME KOTUNUN ( 916 m)’ DEN AŞAĞIYA DÜŞÜRÜLMEMESİ GEREKTİĞİ DÜŞÜNÜLMEKTEDİR!!!”
----- SON ----