EĞİRDİR GÖLÜ KURTARILMAYI BEKLERKEN,
ESKİ DSİ’Lİ / PLANLAMACI / TEKNOKRAT
BİLAL DİKMEN’DEN ÇARPICI VE ACİL ÖNLEM!!!
BÖLÜM: 7/1
Röportaj : Zeki TARHAN
Yazı dizisi haline getirdiğimiz bu söyleşinin en çarpıcı ve de uyarı mahiyetindeki bölümünü okumaktasınız şu anda. EĞİRDİR GÖLÜ’nün kurtarıcı beklediği bir zaman sürecinde, bir umut yaratılmış olabilir mi acaba?
DİKMEN; “…Bu sene durum çok kritik!!! Isparta il merkezinde İÇME SUYU tehlikede!!!” diyor ve bakın neye dikkat çekiyordu: “Bunun için, kayıp / kaçak oranını minimuma indirmek olmazsa olmaz koşul ve de kaçınılmaz!!!”
***
…Ve bakın korkusunu, bizlerle nasıl paylaşıyordu eski DSİ’li Planlamacı Teknokrat DİKMEN, dinliyoruz: “…Benim korkum; EĞİRDİR GÖLÜ’yle ilgili çalışmaların yeterli düzeyde yapılmaması nedeniyle, EĞİRDİR GÖLÜ’nün SU HACMİ’nin son derece azalmasının, ÇEVRE’ye vereceği ekonomik, sosyal ve EKOLOJİK zararlardır.”
ACİL VE İVEDİ YAPILMASI GEREKENİN altını da kalın çizgilerle bakın nasıl çiziyordu: “… KÖPRÜÇAY’ dan AKSU HES Kanalına su pompalayarak, EĞİRDİR GÖLÜ’ ne ilave su sağlanması ve ATABEY SULAMA BİRLİĞİ’nin KISITLI SU PROGRAMI kararına, EĞİRDİR GÖLÜ’nden sulama yapan tüm Sulama Birliklerinin kesinlikle uyması!!!”
***
EĞİRDİR GÖLÜNE, KÖPRÜÇAY HAVZASINDAN
SU AKTARIMI NASIL YAPILACAK?
KÖPRÜÇAY’ da, KASIMLAR BARAJI menbaından Konya Ovasına Su aktarımı çalışmalarının yapılması gündemdeydi. Halbuki; EĞİRDİR GÖLÜ’nün durumu, çok çok daha ACİL bir SU İHTİYACI olduğunu göstermektedir!!! Bu nedenle; KÖPRÜÇAY’dan KONYA OVASI’na SU aktarılması kesinlikle uygun değildir!!! EĞİRDİR GÖLÜ’nün hayatiyetini kaybetmemesi için, İLAVE SUYUN ancak KÖPRÜÇAY’ dan temin edilebileceği görülmektedir. Çünkü; bunun dışında komşu havzaların hiçbirinden EĞİRDİR GÖLÜ’ne SU AKTARILMASI mümkün görülmemektedir.
***
AFYON KAPALI HAVZASI (=Akarçay Havzası) bu havza; EBER ve AKŞEHİR GÖLLERİ’ni beslemektedir. Bu Havzada da, kuraklıktan dolayı EBER GÖLÜ büyük ölçüde kurumuş ve AKŞEHİR GÖLÜ’nde de su miktarı çok azalmıştır.
BÜYÜK MENDERES’in başlangıcı olan DİNAR Bölgesindeki Havzadan da, yine sular azaldığından EĞİRDİR GÖLÜ’ne su aktarılması mümkün görülmemektedir.
KONYA KAPALI HAVZASI ise; yeterli su bulunmadığından, çevredeki komşu su havzalarından su aktarılması (Göksu Nehri / Doğu Akdeniz Havzası ) n dan su aktarımı yapılmaktadır.
BURDUR KAPALI HAVZASI’nda ise; su kaynakları yeterli değildir. Sonuç olarak; EĞİRDİR GÖLÜ’ne SU TAKVİYESİ sadece KÖPRÜÇAY’dan sağlanabilir!!
***
…Evet, suyun fotoğrafı böylece ortaya çıkmıştı. Çıkmasına çıkmıştı da, gelin biz projektörü KÖPRÜÇAY’a tutalım ve olaya daha yakından bakalım… EĞİRDİR GÖLÜ’nün yer aldığı AKSU HAVZASI’na komşu sadece KÖPRÜÇAY HAVZASI’ndan su aktarımı yapılabilecektir. Halen bu havzadan su aktarılmakta ve AKSU HES’ de enerji üretildikten sonra, EĞİRDİR GÖLÜ takviye edilmektedir. KÖPRÜÇAY’ın ana su kaynağı, BULHASAN yerleşiminden sonra yer alan KÖPRÜLÜ KANYONUNDAKİ kaynaklardır. Bunların en önemlisi ise; OLUKKÖPRÜ kaynaklarıdır. Bu kaynakların su potansiyeli, KÖPRÜÇAY SULAMASI’na yeterlidir.
DEVAM EDECEK…