EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK… (6. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK… (6. Bölüm)
Haberin Tarihi: 22.5.2023 09:35:10 - Okunma Sayısı:1926 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK…

                 SUYUN FOTOĞRAFI

                                      Zeki TARHAN - ANKARA 

                                                  Altıncı Bölüm

            27 Nisan 2023’teki Eğirdir Gölü su seviyesi 915,08 metre ve Gölün minimum su kotu 914,76 metre olduğuna göre, ancak 32 cm.lik bir sudan istifade edilebilecektir. Bu ise; Göl alanının yaklaşık 440 km2’ ye düştüğü göz önüne alınırsa, yaklaşık 140 hm3 ( 32 cm x 440 km2 = 140 hm3 )’lük bir Göl hacminden söz edebiliriz!!!

           Isparta içme suyuna da öncelik verileceğine ve de bu durumun kaçınılmaz olduğuna göre; geriye yaklaşık olarak EĞİRDİR GÖLÜ’n de, TARIMSAL SULAMA için 110 hm3 ( 140 hm3 – 30 hm3 = 110 hm3 ) su kalacak demektir!!! (Not: Isparta’ ya Eğirdir Gölünden 30 hm3 içme suyu veriliyor!!!)

                                                           ***

         Eğirdir Gölü’nün yıllık ortalama buharlaşma miktarı 1246 mm / yıl’ dır. Bu durumda; SULAMA MEVSİMİNDE,  yaklaşık ( 80 – 90 cm ) BUHARLAŞMA  olursa, TARIMSAL SULAMAYA EĞİRDİR GÖLÜNDEN HİÇ SU VERİLEMEYECEK DURUMA DÜŞÜLEBİLİR!!!

                                                         ***

                             ÇOK ACİL VEDE İVEDİLİKLE HEMEN !!!

SORUNLAR ORTAYA KONDUĞUNA GÖRE;

  • Tarımsal Sulamalar süratle DAMLA SULAMA’ya çevrilmelidir!!!
  • Çok yıllıklı bitkilerde (Meyve ağaçları) KISINTILI SULAMA İLE verim düşüklüğünü göze almak gerekiyor!!!
  • Tek yıllık bitkilere (=Sebze / soğan-patates, biber,salatalık, domates, pancar ) su verilemeyeceği üreticilere bildirilmelidir!!!
  • İçme suyu temin edilen yerleşim birimlerinde; özellikle Isparta İl Merkezinde, KAYIP / KAÇAK miktarının azaltılması ve oranın %20’ lere kadar düşürülmesi!!!
  • Kaçak ve kontrol dışı / kayıt dışı DERİN SONDAJ KUYULARI, MUTLAKA DENETİM ALTINA ALINARAK KAPATILMALI, açılmakta olan kaçak sondaj kuyularına mani olunmalıdır!!!
  • KÖPRÜÇAY’ dan (= KASIMLAR Baraj yerinin Menbaından mevcut AKSU HES kanalına, sulama mevsimi dışında / KÖPRÜÇAY’ın esas kaynağı KASIMLAR BARAJI’nın akış aşağısında – Mansabındaki OLUK KÖPRÜ bölgesinden çıktığı için ve de herhangi bir problem olmayacağından SU BASILARAK, BU SU İLE MEVCUT AKSU SANTRALINDA ENERJİ ELDE ETMEK VE EĞİRDİR GÖLÜNÜ BESLEMEK PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR!!!

YARIN:

EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN BEKASI İÇİN İLAVE SUYA ACİL İHTİYAÇ VARDIR!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap