EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK…
SUYUN FOTOĞRAFI
Zeki TARHAN - ANKARA
Beşinci Bölüm
Bir İngiliz Hidroloji Uzmanı olan Mr. MATER ile İnşaat Yüksek Mühendisi Süleyman BOZKURT, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün “SU POTANSİYELİ” ni, Regülatörün KRET KOTU’nu (=Betonun üst kotu / Köprübaşı Regülatörünün üst kotu) ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Oşinigrafi bölümü tarafından alınan Batimetri Haritasından yararlanılmıştır.
Bu durumda; Gölün maksimum su kotu olan (918,96 metre)’de max. Göl hacmi ( 4005 hm3 ), min. Göl hacmi ise; Regülatör üst kotu olan ( 914,60 metre ), ( 2100 hm3 ) olarak belirlenmiştir. AKTİF HACİM (=kullanılacak hacim) de; ( 1905 hm3 ) tür. Eğirdir Gölünden çekilebilecek SU miktarı ise;
( 264 hm3 / yıl olarak belirlenmiştir. ( Not: Bu çalışmalar 1964 yılında yapılmıştır. )
***
EĞİRDİR GÖLÜ çevresindeki pompajla yapılan sulamalara ilaveten, KOVADA ( I ) ve KOVADA ( 2 ) HES’lerin çalışması da düşünüldüğünde, ilave suya ihtiyaç duyulmuş, ZİNDAN BOĞAZI’ n dan çıkan YILANLI SUYU’ n dan ( 65 hm3 / yıl Su alınabileceği belirlenmiştir.
Basit bir AÇIK KANAL’la bir yılda yapılabilecek bu DERİVASYON (=Çevirme işlemi ), tam olarak bilemediğimiz bir nedenle “TÜNEL” e çevrilmiş ve maalesef bu inşaat (16) sene sürmüştür. Ve yaklaşık ( 1 milyar m3 ) Su, KÖPRÜÇAY’DAN BOŞA AKMIŞTIR!!!
Eğer bu SU; EĞİRDİR GÖLÜ’NE KANALLA ÇEVRİLİP, KOVADA (I ) VE KOVADA (2) HES’LERDEN GEÇSE İDİ, ÖZGÜL DEBİ; (=1 kwh saat enerji üreten su ) 1m3 su olduğundan, KOVADA ( I ) 66 metre düşü, KOVADA ( II ) 408 metre düşü olması nedeniyle, ( 1 milyar kwh saat ) enerji elde edilememiştir!!! Bu değere, AKSU ( HES )’ in üreteceği enerji dahil değildir. Yani; diğer bir ifadeyle AKSU ENERJİ HES’ in yapımı 15 sene ötelenmiştir.
YARIN:
EĞİRDİR GÖLÜNDE TARIMSAL SULAMA İÇİN ( 100 hm3 ) SU KALACAK / EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN BEKASI İÇİN İLAVE SU NEREDEN TEMİN EDİLECEK?!!!