EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK…
SUYUN FOTOĞRAFI
Zeki TARHAN - ANKARA
Dördüncü Bölüm
1946’da Türkiye’de Sıtma mücadelesi yapılıyor, Bataklıklar kurutuluyor… Örneğin; Kahraman Maraş’ ta GAVUR GÖLÜ (=Sağlık Gölü ), Nazilli’de CELLAT GÖLÜ. Bunlara paralel olarak EĞİRDİR’de de BOĞAZOVA BATAKLIĞI!!!
EĞİRDİR’de hem Bataklık kurutuldu, hem de EĞİRDİR GÖLÜ ile KOVADA GÖLÜ bir kanalla bağlandı. Ve DEMİREL, Isparta – Eğirdir seyahatlarında arkadaşlarına dönerek; “…Bu gördüğünüz BATAKLIKTI, bu bataklığı biz kuruttuk” diyordu…
***
Yıl 1949. DEMİREL, İstanbul Teknik Üniversitesi (=İTÜ )’den Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun olur ve EİE (=Elektrik İşleri Etüt İdaresi )’ n de göreve başlar… KOVADA ( I ) Elektrik Santralı ( HES ) için yapılan çalışmalarda, DEMİREL bu çalışmaların başındadır.
…Ve bu çalışmalarda DEMİREL; Gölden 7.40 m3/s su alınabileceğini hesaplar. Ve Santral projelendirilmesi buna göre yapılır. (Kovada ( I ) HES. DSİ Genel Müdürlüğü henüz kurulmamıştır. DEMİREL, çok az veri olmasına rağmen, Eğirdir Gölünden KOVADA (I) Santralına verilecek suyun doğruya yakın bir miktarda belirler.
***
1955 yılında DEMİREL DSİ Genel Müdürü olur. Ve artık; “BARAJLAR KRALI” unvanını alacak, bir ömür boyu suyun peşinden koşacaktır… Bu yıl, EĞİRDİR KÖPRÜBAŞI REGÜLATÖRÜ (=Düzenleyici) yapılıp devreye sokulur… KOVADA KANALI; elle, kazma / kürekle bitirilir.
Eğirdir’ in en uzun Belediye Başkanlığını yapan Fevzi ÇELİK’ in oğlu Ahmet ÇELİK, İTÜ 3. Sınıf öğrencisidir ve stajını Eğirdir Köprübaşı REGÜLATÖRÜ’nde yapar. Regülatör açılışını Başbakan MENDERES yaparken, stajyer Ahmet ÇELİK açılışta çikolata ikram eder.
***
Kovada Hidroelektrik Santralı (= HES I ) inşaatı uzun sürer ve Aralık / 1960’da devreye girer. Ve böylece Eğirdir – Isparta ilçelerine ELEKTRİK verilmeye başlanır…
YARIN:
İNGİLİZ HİDROLOJİ UZMANI MATER / EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN SU POTANSİYELİ / REGÜLATÖRÜN KRET KOTU (=üst kotu) / VE GÖLDEN ÇEKİLEBİLECEK SU NE KADAR BELİRLENDİ?...