EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZAYA BÜTÜNCÜL BAKMAK…
SUYUN FOTOĞRAFI
Zeki TARHAN - ANKARA
İkinci Bölüm
Binay DİKMEN, AKSU HAVZASI’nın yani; Sultan Dağları ile Akdeniz arasındaki bölgenin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesiyle görevlendirilmişti. Bu bölgede olan takriben 90 – 100 bin hektar sulama ile enerji projelerinin geliştirilmesi için çalışıyordu…
***
EĞİRDİR GÖLÜ etrafında 60 bin hektar civarındaki arazinin büyük bir kısmının gölden pompajla, bir kısmının ise BARAJ yapılarak (=Yalvaç / Sücüllü Barajı) sulama projeleri yürütülmüştü… Ancak; Menbada (=Akış yukarısı) kullanılan bu suların, Mansaptaki (=Akış aşağısı) sulama projelerine etki etmemesi için yani, sulamaların su ihtiyacını karşılayamaması gibi bir olumsuz durum yaratılmaması için, AKSU NEHRİ üzerinde DEPOLAMA YERLERİ arandı.
***
…Ve Binay DİKMEN, havadan ve karadan KARACAÖREN ( 1 ) Baraj yerini belirleyerek BARAJ’ın planlama çalışmalarını yürüttü… Memba ve mansaptaki sulama için yeterli su miktarı olmadığı için diğer yandan KÖPRÜÇAY’dan su temini çalışmaları da yürütülüyordu… Bu çalışmaları ise, Isparta’lı İnşaat Mühendisi olan Süleyman BOZKURT yürütüyordu. Ve Uluborlu Barajı hariç, AKSU HAVZASI’ndaki tüm projelerde DİKMEN’in emeği vardı.
***
YARIN:
KARGI BOĞAZINDA ENERJİ ÜRETİMİ VE
ANTALYA’ YA İÇME SUYU TEMİNİ