ÜÇ ÇEYREĞE PROJEKTÖR
VE ÇARPICI ANEKDOTLAR…
Zeki TARHAN – ANKARA
Bu satırların yazarı ve Selda BAĞCAN, Lise öğrenimini Ankara Kurtuluş Lisesinde tamamlar. Lise sıralarında, Selda ve ağabeyi birlikte TARHAN’ ın misafiri olarak Eğirdir’ e gelirler… Ve bir hafta kalırlar Eğirdir’ de. Eğirdir Gölü’ ne hayran kalırlar. 65 / 66’ lı yıllar… Önce, evimizin deniz kapısından hep birlikte göle atlardık. Selda, çok güzel yüzerdi çok güzel yüzücüydü. Eğirdir gölüyle iç içe olmak için sandal kiralayıp, göl ve çevresini, ovalarında gezinip ve de dağlarında yürüyüp, dağ ile göl arasında sıkışıp kalmış Cennet Eğirdir’i mizi yakından tanıma fırsatını bulmuştu…
***
Gölden yengeç toplamak, çok hoşlarına gitmişti. “N’apcaksınız?” dediğimizde; “kurutup kolye yapacağız” yanıtını almıştık. Selda güneşlenirken, sırtı çabuk yanmış ve acı çekmişti. O zamanlar, güneş yağları yoktu. Annem, “yoğurt sürelim iyi gelir” demişti. Yoğurt, sanırım pek de tesirli olmamıştı.
***
Selda’ nın aileden gelme müzik yeteneği vardı. Tuvalette bile şarkı söylerdi. Gelin isterseniz, Ankara Kurtuluş Lisesine dönelim ve bu Lise hakkında birkaç kelâm eyleyelim. Kurtuluş Lisesi, Ankara’nın eski liselerinden biri. 1954 yılında eğitime başlıyor…1957- 1966 yılları arasında mezun olanları kapsayan bir de yıllığı var. Lise; adını KURTULUŞ MEYDANI’ n dan almış. Bildiğiniz gibi şehirler, meydanlarıyla anılırdı…
“Öğrenciler, zaman zaman Selda BAĞCAN’dan derslerde gitar çalmasını söylerdi. Öğrenciler, sonraları anladılar ki; bu kız radyoda şarkılarını dinledikleri Selda BAĞCAN’dı. Gitar eşliğinde yanık sesiyle söylediği türkülere bütün öğrenciler bayılırdı.
Ve… Üniversite son sınıfta Müzik yapmaya başlayan Selda, protest müzik tarzını benimseyerek halk türkülerini çağdaş bir üslupla yorumlamasıyla tanınır hale geldi. 1979’lerden itibaren de Türkiye ve dünya genelinde tanınarak Türk Halk Müziği ve Anadolu rock tarzında şarkılar yaptı.
YARIN: IŞINLANDIRILMIŞ BUĞDAY VE GIDA EMPERYALİZMİ…