Isparta; İstiklâl Madalyası Alan Şehirlerden Biri Niçin Olmasın?
Zeki TARHAN – ANKARA
TTK (=Türk Tarih Kurumu ) önceki başkanı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşerimiz Prof. Dr. Refik TURAN, ISVAK Bilim ve Danışma Kurulu toplantımızda aynen; “Isparta, İSTİKLÂL MADALYASI alan şehirlerden biri niçin olmasın? Zira bunu hak ediyor” diyordu…
***
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de, yakın zamanda Isparta Valiliği kanalıyla Milli Savunma Bakanlığı ilgili birimlerine yaptığı yazılı başvuru ile; “…Eğirdir’ in Milli Mücadele döneminde, Batı Cephesinin Lojistik ikmal Merkezi durumunda olması ve “BAHRİYE MÜFREZESİ” nin Eğirdir’ de kurulması / Eğirdir Gölü’ nun “SU YOLU” olarak işlev görmesi dikkate alınarak, “BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLÂL MADALYASI” nın verilmesi, EĞİRDİR üzerinden başvurulmuştu.
***
TARHAN, Bilim ve Danışma Kurulu Üyelerimize bu müjdeli haberi veriyordu. Ve Kurul üyelerimiz, bu gelişmeyi sevinçle karşılıyordu… “Isparta, içinden çıkardığı Hafız İbrahim bey gibi yiğit önder evlatlarıyla övünüyordu…” Gelin burada, Prof. Dr. Refik TURAN hocamıza bir kulak verelim:
“…Tarihin müstesna şehri Isparta, 13. YY sonu 14. YY başı Türkiye’ de BEYLİKLER DEVRİ hüküm sürüyordu… Özellikle, Batı Anadolu’ da BEYLİKLER yoğundu. Beylik yönetimlerinin başlarında, OĞUZ HAN soyundan beyler vardı. Zira, Türk tarihinde yönetme hakkı, OĞUZ HAN soyundan gelen beylere verme bir gelenektir.”
***
“Göller Yöresindeki HAMİDOĞULLARI BEYLİĞİ, Dündar bey döneminde, en güçlü ve en itibarlı beylik olmuştu. Hamid oğlu Dündar bey, müstevli Moğollara karşı en etkili başarılı mücadeleyi veriyordu. Bu güzel gelişmenin sonucunda Menteşe, Germeyin, Aydın, Karası ve Osman oğulları beylikleri gibi Türk idareleri, Hamid oğlu Dündar beyi hükümdar olarak tanımışlar ve O’na itaat etmişlerdi. Ancak MOĞOLLAR, Dündar beyi sıkı takip ettiler ve bertaraf ettiler. Yani; Osmanlı’ lardan önce Anadolu’ daki ilk siyasi birlik tasarısı sona erdi.”
***
“Isparta’ nın bu tarihi itibarlı niteliği, XX.yy. başında MİLLİ MÜCADELE döneminde de ortaya çıktı. Isparta, içinden çıkardığı Hafız İbrahim bey gibi yiğit önder evlatlarıyla, işgalci İtalyan kuvvetlerine karşı koydu. Antalya, Konya, Muğla, Burdur işgal edilmiş olmasına karşılık, ISPARTA YARIMADA VAZİYETİNDE, GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE KALMAYA DEVAM ETTİ!!! Hatta; Isparta’ nın milli kuvvetlerindeki evlatları, Denizli ve Afyon sahalarına imdada gidip savaştılar!!! Şanlı mücadeleler verdiler!!!
Bu durumda; ISPARTA, İSTİKLÂL MADALYASI ALAN ŞEHİRLERDEN BİRİ NİÇİN OLMASIN??? ZİRA BUNU HAKEDİYOR!!!”