ISPARTA TARIM İL MÜDÜRÜ CENK ŞÖLEN TRT'YE KONUŞTU
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN her sabah TRT Radyo Kanallarında yayınlanan Gülnur AKALIN'ın sunduğu “Merhaba Dünya” Programının Oralarda Neler Oluyor köşesine canlı telefon bağlantısıyla katıldı.
Gülnur AKALIN'ın sorularını yanıtlayan ŞÖLEN, TRT Radyo frekanslarının aracılığı ile radyosunu açan Türkiye'nin dört bir tarafında yaşayan yurttaşlara, Isparta'da yetiştirilen lavantayı ve Isparta'yı anlattı.
İşte o konuşmanın detaylarında Şölen, şunları dile getirdi;
“Isparta yaşanabilir İller arasında Türkiye'nin önde gelen İllerinden bir tanesidir. Isparta sahip olduğu güzellikler ile % 50 ye yakını orman alanı, yaklaşık % 10 göl, kalan kısım ise Gül ve Elma bahçeleriyle kaplı bir yerdir. Isparta Sadece lavanta ile değil, Dünyada En fazla gül üretimi, Ülkemizde en fazla elma, en fazla soğuk hava deposu kapasitesine sahip ve kirazda da üretimi ile ihracatı ile ciddi anlamda söz sahibi olan bir İldir. Bir çok değerlere sahip olan Isparta'da son yıllarda da lavanta ön plana çıkmıştır.
Lavanta üretiminde de Türkiye Üretiminin yaklaşık %80'nini yapan Isparta, Ülkemizde en fazla üretim yapan İldir. Bunun yanında son zamanlarda Turizm de gelişmektedir. Gül ve lavanta bahçelerinde özellikle Japon ve Koreli turistlerin yoğun ilgi gösterdiği günü birlik turlar düzenlenmektedir. Lavanta çiçeğinin kokusuyla birlikte görselliği de fotoğraf sanatçılarını da İlimize çekmektedir. Aynı zaman da lavanta balının kalitesini keşfetmek için gezginci arıcılar konaklayarak kaliteli bir lavanta balı elde edebiliyorlar. Lavanta ayrıca kozmetik sanayi, deterjan ve ilaç yapımında da kullanılabiliyor. Bu saydığımız alanlarda kullanımı hızla artan lavanta daha da değerli hale gelmiştir. Bu doğrultu da İl Müdürlüğümüz olarak çalışmalarımızı arttırarak, lavanta üretimini ve kalitesini arttırabilmek için seferberlik halindeyiz.
Bakanlığımızda diğer İllerde bir proje kapsamında 210 dekar alanda deneme çalışmalarına başlamış durumda olup, konuyla yakından ilgilenerek bizlere desteklerini esirgemiyorlar.
Isparta'da yetiştirilen lavantalar genelde kuru çiçek olarak deterjan yapımında kullanılıyor. Az bir kısmı ise yağlık olarak kozmetik sanayide değerlendiriliyor. Kozmetik sanayide kullanımını arttırmak için yağlık çeşitler üzerinde araştırmalar yapılmakta ve devam etmektedir.
Biz Isparta olarak sadece lavanta da değil diğer tıbbi ve aromatik bitkilerde de Merkez İl olma konumumuzu koruyarak geliştireceğiz.
Lavanta, içinde bulunduğumuz bu günlerde görselliği ve kokusu ile en güzel günlerinde olup, temmuz ayının son haftalarıyla ağustos ayının ilk haftalarında hasat edilerek işlenmeye hazır hale gelir.”
ŞÖLEN, Tüm Türkiye'ye bu güzellikleri, Isparta'mızı anlatma fırsatı tanıyan TRT Radyo ailesine teşekkür etti ve tüm tarım camiasının hasat döneminin hayırlı bereketli olması temennisiyle sözlerine son verdi.