Yerbilimci Prof.Dr. Muhittin Görmüş İle Söyleşi…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 3
Göller Bölgesi ve Isparta Coğrafyasına baktığımızda; Jeoloji camiasında ve Deprem biliminde, literatüre geçmiş ve uluslararası genel kabul görmüş bir kavramla karşılaşıyorduk… “ISPARTA BÜKLÜMÜ” yada “ISPARTA ÜÇGENİ”. Isparta üçgeninin batısını Burdur – Fethiye Zonu ile ilgili FAY’lar, doğusunu ise; Akşehir FAY’ı sınırlıyordu… Bu FAY’lar; birbirini çapraz kesen “FAY SİSTEMLERİ” olarak görülür. Bu sistemde, Isparta şehir merkezi ise; Isparta Büklümünün (=Isparta Üçgeni) üst kesimlerinde FAY SİSTEMLERİNİN KESİŞİMİNİN HEMEN ALT KISMINDA YER ALIR.
***
Göller Bölgesinin iki büyük tatlı su gölü olan EĞİRDİR GÖLÜ ile BEYŞEHİR GÖLÜ doğuda, bir çöküntü gölü olan BURDUR GÖLÜ ise batıda konumlanmıştı. EĞİRDİR GÖLÜ’ nün kuzey bölümünde yer alan ve Eğirdir gölünü Kemer Boğazı ile ayıran HOYRAN GÖLÜ de YAN ATIMLI bir FAY ile sınırlanmıştır.
***
ISPARTA BÜKLÜMÜ’nün, Güney Batı ve Batı Anadolu ile Ege Denizi genişleme rejimi bağlamında; Arabistan ve Anadolu levhalarının çarpışmasıyla, bu genişleme rejiminin KAF ve DAF faylarının kontrolünde batıya doğru hareketiyle ortaya çıktığı görülür…
ISPARTA BÜKLÜMÜ (=ISPARTA ÜÇGENİ) n de yer alan, yerinde oluşmuş ve taşınmış kütleler / kaya toplulukları, yerinde oluşmuş kütleler batıda BEYDAĞLARI, doğuda Anamas – Akseki platformlarına ait kaya kütleleri olarak tanımlanıyordu…