YERBİLİMCİ PROF. KAZANCI İLE SÖYLEŞİ… (BÖLÜM : 3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YERBİLİMCİ PROF. KAZANCI İLE SÖYLEŞİ… (BÖLÜM : 3)
Haberin Tarihi: 25.2.2023 10:17:59 - Okunma Sayısı:2066 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

YERBİLİMCİ PROF. KAZANCI İLE SÖYLEŞİ…

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                             BÖLÜM : 3

          EBER GÖLÜ’nün yükseltilmesi şu anlama geliyordu; “ÜÇKUYU FAYI” tarafından yükseltilmişti EBER GÖLÜ!!! Ve Kazancı hocamız, 94’ Raporunda yazdığı konuları özetliyordu… Bu Raporun Paleocoğrafya (=eski coğrafya) ile Holosen yaklaşık (=1o bin yıl ) öncesinde, AKARÇAY havzasında  AKŞEHİR – EBER gölleri ve ÇOBANLAR’ a kadar olan kısım tek bir göl halinde olup, Prof. KAZANCI tarafından “BÜYÜK AKŞEHİR GÖLÜ” olarak adlandırılmıştır. Erken Holosen dönemde (=yaklaşık 9 – 6 bin yıl önce ), doğu – batı veya  kuzeydoğu – güneybatı istikametinde uzayan ÜÇKUYU FAYI’ nın tesiri ile kuzey , kuzeybatı kısmı yükselmiş, güney tarafı ise; buna nispetle göreceli olarak çökmüştür. Bu; bir anlamda EBER GÖLÜ’ nün AKŞEHİR GÖLÜ’ n den ayrılmasını açıklar.

                                                                 ***

            Buradaki Fosillerle yapılan yaş tayinleri, Karbon 14 yöntemiyle yapılan yaş tayinleri; GÖLÜ SINIRLAYAN KIYI TORTULLARININ 6 BİN – 8 BİN YILLARINI GÖSTERİYOR…SULTAN DAĞLARININ Doğanhisar’ dan Çobanlar’ a kadar olan yükseltinin önü “FAY” lı dır. Bir başka deyişle; SULTAN DAĞLARININ YÜKSELMESİ, BU “FAYLANMA” SEBEBİYLE OLMUŞTUR. Haritalarda; tek çizgi olarak (=kırmızı çizgi) arazide çok sayıda KIRIKLARIN BİRLEŞMESİNDEN OLUŞMUŞTUR. Gerçekte; KIRIKLAR (=Segment ) birbirlerine kavuşmuş yada eklenmiş değildir. Aralarında kırılmamış yerler vardır. Bunlara  “BOŞLUK” denir. Yani; “SİSMİK BOŞLUK” olup, yandaki KIRIKLAR’ ın tesiri ile sıkışmış, bir başka deyişle; “STRES BİRİKİMİ” olan yerlerdir.

                                                                  ***

          Şekillerde; EBER ve AKŞEHİR göllerini ayıran “ÜÇKUYU FAYI SİSTEMİ” ile “SULTANDAĞI FAY SİSTEMİ” nin (=Sultandağı Fayı ve Üçkuyu Fayı) oluşturduğu yarım bir Graben (=Tektonik Çöküntü)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap