YERBİLİMCİ PROF. KAZANCI İLE SÖYLEŞİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI hocamızla, kurucusu ve başkanlığını yaptığı JEMİRKO (=Jeolojik Mirası Koruma Derneği ) Merkezinde dün öğle saatlerinde buluştuk. Söyleşimiz tam 4 saat sürdü… Isparta’nın dünyaca tanınan ve bilinen JEOLOJİK MİRASLARI vardı. Örneğin; ISPARTA BÜKLÜMÜ.
Eğirdir’ de çok güzel Jeolojik oluşumlar ve de Tektonik Bindirmeler, Jeoloji öğrenimi görmekte olan Üniversite öğrencileri için de alan çalışması ve pratik bilgilendirme yönüyle bulunmaz fırsatlar taşıyordu…
Prof. KAZANCI hocamızla; 1996 – 2006 yıllarındaki, Beyşehir Gölünün suları altında kalan arazide, yaklaşık göl tabanında 4 – 6 metre derinde TURBA tabir edilen, Linyit Kömürünün ilkel hali olan organik madde tabakası / deposunun varlığından ve bu “TURBA”yı değerlendirmek için, Beyşehir Gölü’nün sularının boşaltılıp, arazinin KURUTULMASI önerisinin yapıldığı ve bunun projesinin hazırlandığını, gösterilen büyük tepkiler üzerine vazgeçildiğine kadar, genel jeolojiye, hidrojeolojiye ve JEOLOJİK KORUMA’ ya, oradan DEPREMSELLİĞE kadar uzanan, GÖLLER BÖLGESİ ağırlıklı bir söyleşi gerçekleştirdik…
***
Sultan Dağlarının yükselmesinde FAY’ların sebep / sonuçlarını birlikte irdeledik… EBER GÖLÜ’nün yükseltilmesinin ne anlama geldiğini, ÜÇKUYU FAY’na bakarken ve “BÜYÜK AKŞEHİR GÖLÜ” ne de projektör tutuyorduk…
…Ve EBER GÖLÜ, AKŞEHİR GÖLÜ’nde nasıl ayrılmıştı?... Hepsi bu söyleşide…