EĞİRDİR’E İSTİKLAL MADALYASI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’E İSTİKLAL MADALYASI
Haberin Tarihi: 25.1.2023 10:35:41 - Okunma Sayısı:2304 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

                              EĞİRDİR’E İSTİKLAL MADALYASI

                        21 Ocak 2023 tarihi, Eğirdir’in Tarihi Coğrafyası için önemli bir kilometre taşıydı. Buna; Tarihi Coğrafyanın dönüşümü de diyebiliriz… İnebolu’da ki Mavnacılar ne ise, Eğirdir’li Kayıkçılar da o idi. Ve İnebolu ile Eğirdir, niçin “kardeş şehir” olmasın dı?

                      “Milli Mücadelenin 100. Yılında İstiklâl Yolu ve Yiğit İnebolu Panelleri” kitabının Editörü Prof. Dr. Sadık ERİK hocamız, 21 Ocaktaki ISVAK’ ta yapılan SÖYLEŞİ etkinliğinin şeref konuğuydu. Ve editörlüğünü yaptığı eser; Bağımsızlık uğruna, İstiklâl yolunda yürümüş olan tüm şehit ve gazilere ithaf olunmuştu.

                       Gelin şimdi, Prof. ERİK’ in ISVAK’ ta yaptığı konuşma ve etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerine bir kulak verelim…

                                                        ***                        

                             EĞİRDİR, GERÇEKTEN MADALYAYI HAK EDİYOR

                 “Bu kavramla ilk kez geçen ay Zeki Tarhan vasıtasıyla tanıştım. O ana kadar aklımda hiç böyle bir olgu yoktu. Ne zaman yazmış olduğum ‘’ 100. Yılında Atatürk ve İstiklâl Yolu ‘’ panel kitabımla Zeki bey tanıştı, bu tarihten sonra böyle bir fikri ortaya attı; Eğirdir’ e Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası . Ancak kamuoyunda, henüz böyle bir fikir gelişmemişti, ben de şaşkınlıkla karşıladım. Meğerse ortada böyle bir gerçek varmış.

               Konunun uzmanı, tarihçi sayın Recep Bozkurt’la telefonda biraz sohbet edince anlamış oldum. 21 Ocak günü ISVAK merkezinde konferansını dinleyince daha ayrıntılı olarak Eğirdir’ in Kurtuluş Savaşında ne kadar önemli bir lojistik merkezi olduğunu, gerçekten madalyayı hak ettiğini idrak etmiş oldum. Türk Tarih Kurumu başkanı da konuşmalarıyla konunun önemini vurguladı.”

                                                       ***

                    İNEBOLU’ DA MAVNACILAR / EĞİRDİR’ DE KAYIKÇILAR

                “Ancak kamuoyunun geniş bir şekilde bu gerçeği algılaması ve benimsemesi lazım ki, amaca ulaşılabilsin. Yoksa siyasi ilişkilerle alınacak sonucun bir değeri olmaz. Bu nedenle, daha çok konferanslar, seminerler düzenlenmeli, bu gerçek sadece yerel medyada değil ulusal medyada da yer almalı. İnebolu’da nasıl mavnacılar azgın Karadeniz dalgalarıyla hayatı pahasına cephane taşıdılarsa, Eğirdir’li kayıkçılar da Karadeniz gibi olmasa da gölü kullanarak büyük Taarruz için gerekli cephane ve diğer malzemeleri cepheye ulaştırmışlar.

           Recep Bozkurt konuşurken Atatürk’ün, İzmir’e girişinde söylediği şu söz ne kadar ibret verici ve ders almayı gerektirecek kadar önemli : ‘’ Kurtuluş Savaşı Matematik Mimaridir, yenmekten yenilmeye kadar hesaplanmamış hiçbir yanı yoktur ‘’ söylemi ancak bir askeri deha ürünüdür. Hesapsız balıklama dalınan bir savaş ancak hüsran ve hezimet getirir. Günümüzde bunun acı örneklerini görebiliyoruz. Bataklığa bir giriyorsun, bir daha kolay kolay çıkamıyorsun. Bu nedenle geçmiş savaş tarihlerini ve stratejilerini çok iyi irdeleyip ders çıkarmak gerekir, Osmanlı’dan başlayarak günümüze kadar.”

                                                ***

               TARİHTEN ÖRNEK ALACAĞIMIZ NİCE DEĞERLERİMİZ VAR                           

              “ Bu konferansta şunu öğrenmiş olduk ; ulaşım ve lojistik bir savaşta çok önemelidir. O dönemde ulaşımda Milli Kuvvetlerin elinde tek demiryolu, Eğirdir-Çivril demiryolu.  Diğerleri  hep yabancıların elinde. Bu hattın hayati derecede önemli olduğu ve ne pahasına olursa olsun korunması gerektiği vurgulanmış. Bu hattın günümüzdeki durumunu sorduğumda, ortadan kalkmış olduğunu üzülerek öğrendim. Kurtuluş savaşında çok önemli işler görmüş bu gibi yapıların, yeni nesillere örnek olarak gösterilmesi ve yaşatılması gerekir. Günümüzde bu ve benzeri demiryolları turistik olarak işletilse, ülkede savaş turizmi desteklense ne kadar güzel olur, milli şuur hep taze tutulmuş olur. Aynı şekilde Almanların çeşitli imtiyazlar sağlayarak yaptıkları Bağdat Demiryolunun bazı kalıntıları kaderine terk edilmiş, hiç olmazsa bir bölümü hayata geçirilebilir. Bizim tarihten örnek alabileceğimiz bilinenlerin dışında daha nice değerlerimiz var.”

            Benim için ilginç bir bilgi de, Antalya’yı işgal eden İtalya’nın, bir süre sonra zorunlu nedenlerle ülkeyi terk ederken birçok savaş malzemelerini de bize bırakmış olmaları. Bu sayede hem savaş ganimeti elde edilmiş, hem psikolojik olarak üstünlük ve moral kazanılmış ve diğer yandan da İtalya’nın bu çekilmesi, Yunanlılar ve diğer emperyal  güçler üzerinde moral bozucu bir rol oynamış.”

                                                    ***

           “Konuşmamda, kısaca 2019 yılında yapmış olduğumuz İstiklâl Yolu serüvenimizden, yolun özelliklerinden ve yapılması gerekenlerin neler olduğunu, yaptığımız panelleri anlattım. Tarihimizin mutlaka yeni nesillere doğru anlatılması gereğini, rahmetle andığım Turgut ÖZAKMANdan alıntılar yaparak ifade ettim.

          Zeki Tarhan, ısrarla beni bu toplantıya iyi ki davet etmiş, benim için çok yararlı oldu. Bu sayede Eğirdir’ in Dağ ve Komando Okulu Komutanı ve o’nu dinleme fırsatım oldu, ayrıca memleketim Kastamonu’da Eğitim Fakültesinde dekanlık yapmış olan sayın Prof. Refik Turan ile de tanışmış oldum.

         Sayın Recep Bozkurt’a girdiği bu süreçte başarılar diliyorum, bizi aydınlattığı için teşekkür ediyorum. Kurtuluş Savaşında Eğirdir’ li şehit ve gazilere, isimsiz kahramanlara minnet ve saygı ile.”

Zeki TARHAN – ANKARA

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap