TÜRKİYE TABİATINI KORUMA DERNEĞİ BİLİM KURULU TOPLANTI KARAR TUTANAĞI
TTKD Bilim Kurulu, 26.11.2022 Cumartesi günü saat 11.00’ de, Kızılay / Menekşe 2 sokaktaki genel merkezinde toplandı. Gündeminde bulunan 7 maddelik konu başlıklarını müzakere ederek, alınan kararların TTKD Yönetim Kurulu ile paylaşılmasına ve uygulanması hususunda destek talep edilmesine karar verildi.
Görüşülen gündem konuları ile ilgili alınan kararlar aşağıda sunulmuştur:
1- Bilim Kurulu’nun 2022 yılı etkinlikleri, Kurul Başkanı Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK tarafından özetlendi.
2- Türkiye’ deki yaşam alanlarının ve ÇEVRE değerlerinin korunması konusuna önem verilmesi gerektiği ve bu konularla ilgili olarak, misyonumuz gereği kamuoyunu oluşturma ve de bilgilendirmeye devam edilmesi gerektiği hususları değerlendirildi… Prof. Dr. Sadık ERİK; “ÇEVRE PROJELERİ” nin önemine dikkat çekerek, “KİRLİLİK” konusunun işlenmesinin yararlı olacağını dile getirdi. Bununla ilgili olarak ta Prof. ERİK; güncel olayların takibinin yapılması gerektiği vurgusunu yaparak, DENİZ SALYASI ve BALIK ÖLÜMLERİ’ ni örnek gösterdi ve bunların da işlenecek konular olarak ele alınabileceğini ifade etti… Prof. Dr. Sedat YERLİ de; bu hususların zaman zaman gündeme getirildiğini ve Bilim Kurulu adına da bilgi paylaşımında bulunulabileceğini belirtti.
3- Ulusal ve uluslar arası kaynaklı projelerin, TTKD Bilim Kurulu üyelerince uzmanlık alanlarına uygun olmak koşulu ile değerlendirilebileceği ifade edildi. Katılımcıların bu hususta araştırmaya katılabilecekleri görüşü alındı.
4- TTKD Bilim Kurulu olarak, Boğaziçi Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu ve Elektroteknoloji Kulübü (BUEC) tarafından düzenlenen “Boğaziçi Çevre Ödülleri” kapsamına alınacak bir projenin olmadığı, ancak gelecek yıllar için hazırlık yapılabileceği ortak görüş olarak benimsendi.
5- Karasal ve Sucul kirliliğin önlenemez şekilde, Türkiye’ de sorun haline geldiği, Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK tarafından dile getirildi ve geniş bir ağ kurularak, yerel yönetim ve halkı içine alan bir ETKİNLİK PROJESİ’ nin oluşturulması konu edildi… Şehirden köye / kırsal yerleşim birimlerine, her kademedeki insanı içine alan bir seferberlik anlayışı içinde, katı ve sıvı kirleticileri “YOK ETME” eylemleri için etkili bir proje oluşturulması benimsendi.
6- TTKD Bilim Kurulu olarak, Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023’ deki faaliyetlerinin önemli olduğu vurgulanarak, Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK bir ÇALIŞTAY yapılmasının uygun olacağını ve daha önceki toplantıda vurguladığı gibi “ÇED ve Güçlükleri” adlı başlık altında, konunun paydaşları ile görüşmeler yapılmasının gerekliliğine işaret etti. Prof. Dr. Sedat YERLİ, bunun dikkatli şekilde ele alınması gerektiğini dile getirirken, Zeki TARHAN da, “ÇED gereksizdir” raporlarının verilişinin sıklığına değinerek; dağ, göl, orman ekosistemlerinin ekolojik yapılarının bozularak yok olma sürecine girildiğinin altını çizdi.
7- TTKD Bilim Kurulu üyelerinden Zeki TARHAN, “Görüş ve Öneriler” bölümünde; Isparta EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili bilgiler vererek, Gölün kurtarılması için yapılan faaliyetleri özetleyip, yazılı medyadaki konu ile ilgili haberleri okudu. Prof. Dr. Latif KURT; yapılacak çalışmalarda, katkı sunabileceği konularla ilgili yardımcı olacağını beyan etti.
Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK
TTKD Bilim Kurulu Başkanı