16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

ÜÇ GÖLÜMÜZ İÇİN “UMUT” RÖPORTAJI (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÜÇ GÖLÜMÜZ İÇİN “UMUT” RÖPORTAJI (2)
Haberin Tarihi: 23.11.2022 09:53:14 - Okunma Sayısı:2549 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ÜÇ GÖLÜMÜZ İÇİN “UMUT” RÖPORTAJI

  SAREM, EĞİRDİR / KOVADA VE BEYŞEHİR GÖLLERİNİ İÇİNE ALAN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GÖL VE EKOSİSTEM YÖNETİMİNDE ÖNEMLİ VERİLERİN ELDE EDİLECEĞİ VE 5 YIL SÜRECEK BİR PROJENİN ÖN İZLEMELERİNE BAŞLIYORDU...

                                            

                                              Zeki TARHAN

  1. Bölüm

                Eğirdir gölü, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölüydü ve temiz içme suyu rezervuarı olarak biliniyordu… TABİİ TARIMSAL SULAMA DA BÜYÜK ÖNEM ARZEDİYORDU… Su Ürünleri potansiyeliyle de ekonomik bir ağırlığı vardı Eğirdir gölünün. Kerevit denilince, ilk akla gelen Eğirdir gölü oluyordu…

Ve Isparta, içme suyunu Eğirdir gölünden sağlıyordu…

                                                       ***

               Azot ve fosfor salınımı, bir başka deyişle besin tuzları, ötrofikasyonu tetikliyordu ve gölün trofik düzeyinin değişimi, elbette ki su canlılarını da etkileyecekti. Dr. BULUT, bu durumu bakın nasıl değerlendiriyor:

             “…Evsel ve tarımsal faaliyetler sonucu göle giren besleyici elementlerin artması, 2000’li yıllardan itibaren istilacı balık türlerinin göllerimize girmesi sonucunda plankton ve bentik kompozisyonu, trofik düzeyinin değişimi ve balık faunası önemli değişimler göstermiştir. Tatlı suların izlenmesinde mevcut durumun belirlenmesi amacıyla iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan birisi biyoindikatörler kullanmak, diğeri ise fizikokimyasal yöntemler uygulamaktır. Biyoindikatör kullanımı, çevresel değişimlerin canlı grubu üzerine etkilerini gösterdiğinden, trofik durumun değerlendirmesinde çok önemlidir ve her iki metodun birlikte kullanılarak, sonuçların birlikte incelenmesi önerilmektedir.”

                                                  ***

            Limnoloji literatüründe genel olarak; OLİGOTROFİK, ÖTROFİK ve DİSTROFİK olmak üzere üç tip göl kabul edilmekte. Oligotrofik göller, çoğunlukla derin, soğuk, besin ve bitki popülasyonu  yönünden fakir göllerdi. Ve bu tip göller, ekolojik süksesyonla ÖTROFİK göllere dönüşürdü. Ötrofik göller ise; giderek gölcüklere ve bataklıklara dönüşürdü…Sığlaşma ve gittikçe ilerleyen bir organikleşme… Distrofik göller ise, çok sığdır ve ilerde yakıt olarak kullanılabilecek yer tezeği haline gelme eğilimi gösterir.

                                              ***

         Sözünü ettiğimiz izleme projesinde; “…Gölcükler, bataklıklar sazlık habitatlarında gözlenen artışlara” dikkat çekildiğine göre, ötrofik ve distrofik göl arasında bir yerde miyiz sorusu da, ister istemez akla geliyordu…

       …Evet, umuda yolculuğumuz devam edecek… Ve umutla yaşamımızı sürdüreceğiz…

        DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap