TARHAN DİYOR Kİ...
Şimdi, üç konuya değineceğim:
1) 70 yıllık Eğirdir Kemik Hastanemiz bugün yıkılarak tarihten silindi.
2) Eğirdir Gölünün HOYRAN bölümü, Kara ekosistemine dönüştü.
3) SAREM’in “Eğirdir- Kovada – Beyşehir göllerinde İzleme Projesi” UMUT yarattı. 7 Üniversite / 3 Araştırma Enstitüsü /EKO BİR ve Isparta Gıda Kontrol Laboratuarının paydaş olduğu bu çok hayırlı proje, kamuoyunca da sahiplenilmelidir.
***
…Evet, 70 yıl bu,dile kolay!!! Neredeyse asırlık olma yolunda adım adım ilerlerken, Ali Kaptanın dediği gibi;
“…O da zamana yenik düştü… Yıkılırken bile hala heybetini koruyordu… Bugün itibariyle anılara gark oldu.”
***
SAREM’in Teknik Müdür Yardımcısı Proje Lideri Dr. Cafer BULUT’un TARHAN’a gönderdiği Eğirdir Gölünün Hoyran Bölümünün göl alanlarının nasıl karasallaştığını ve göl ekosisteminin nasıl kara ekosistemine dönüştüğünü gösteren fotoğrafları, yok oluş sürecinin bugününü anlatıyordu… Görselleri dikkatlice inceleyin lütfen.
***
Yine, EKO BİR Başkanı ve Gelendost Belediye Başkanı SEZGİN’in TARHAN’a gönderdiği fotoğraflar da görüleceği üzere, Gölün Hoyran bölümünde; Büyük Kabaca / Balık Damları Mevkii, Aşağı Kaşıkara / Gelendost / Yenice Köyü / Kemer Mevkii, / Gelendost /Avşar /Balıkçı Evleri, /Gelendost / Hüyük Tepesi Mevkii tümüyle karasallaşmış.
***
Şimdi, sıkı durun… Tarihi Coğrafyacı – Araştırmacı / Yazar Ramazan TOPRAKLI’nın ileri sürdüğü; “Hoyran Gölü ile Eğirdir Gölü eskiden iki ayrı göldü, arada ırmak vardı. Sonradan birleşti tek göl haline geldi.” tezi doğrulanmış oluyordu. Ve Eğirdir Gölü ile Hoyran Gölünü ayıran fıstığın en dar yeri olan KEMER BOĞAZI’ndan, SAREM’in Limnolojik Araştırma Teknesi geçemiyor, göl tabanına oturuyordu. Yakında, iki ayrı göl eski haline yani aslına rücu edecekti. Kemer Köprü ortaya çıkacak ve TOPRAKLI’nın heykeli belki de orada heykeli dikilecekti.
- Zeki TARHAN