EĞİRDİR’DE MİLLİ MÜCADELE GÜNLERİ TANIKLARI (4)
İBRAHİM ETHEM KARTAL:
1893 yılında Eğirdir’de doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra Isparta Darülmuallimi’ne girdi. Bu okulu birincilikle bitirdiği için Isparta Rıfatiye İlkokulu’na verildi.
Birinci Dünya Savaşı çıkınca İstanbul-Maltepe Yedek Subay Okulu’na Yedek Subay Adayı olarak atandı. Buradaki askeri eğitiminden sonra Asteğmen olarak Çanakkale Savaşları’nda aylarca savaştı. Buradaki savaşlar bitince bulunduğu kıta ile birlikte Romanya-Galiçya’daki savaşlara katıldı.Bu savaşlar sırasında ağır şekilde yaralandığı için İstanbul’a gönderildi. İyileşince Makineli Tüfek Hocası olarak burada kaldı. Cephelerdeki kahramanlıklarından dolayı “Donanma Madalyası” ile ödüllendirilerek Teğmenliğe terfi ettirildi.Mondros Ateşkes Antlaşması kararları gereğince ordudan terhis edildi.Eğirdir’e döndü.Mithatpaşa İlkokulu’nda tekrar öğretmenliğe başladı.
İzmir’in İşgali ve İtalyanların bölgemizi ele geçirme girişimleri sırasında Eğirdir’deki yurtseverlerin örgütlenmesinde, Kuvayı Milliye’nin ve Eğirdir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasında çok etkin oldu. Yunanlıların Anadolu içlerine yürüyüşleri sırasında Nazilli’ye giderek Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe ve Gökçen Efe Birlikleri’ne gönüllü olarak katıldı. Makineli Tüfek Subayı olarak düşmanlarla kahramanca vuruştu.
Mustafa Kemal Paşa, Düzenli Ordular kurulmasına karar verince Afyonkarahisar’da bulunan 59.Alay’ın Makineli Tüfek Takımına yine gönüllü olarak katıldı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşları, Sakarya Savaşları ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda en ön saflardaydı. İstiklal Savaşı sona erince kendi isteğiyle ordudan ayrıldı.Eğirdir’e gelince büyük bir coşku ile karşılandı.Zafer Okulu’nda çok sevdiği öğretmenliğe döndü.
Cumhuriyet İlan edildikten sonra Atatürk Devrimleri’nin Eğirdir’deki öncülerinden oldu. Fesi atıp şapkayı ilk giyen,Yeni Türk Harfleri’ni Eğirdir’de ilk defa öğrenip öğrencilerine öğreten, İbrahim Ethem Kartal öğretmendi.Binlerce öğrenci yetiştirdi.Hem öğretmenlik yaparken hem de emekli olduktan sonra Eğirdir’in ve ülkemizin yücelmesi için boş oturmadı.Canla başla çalıştı.Uzun süre Çiftçi Malları Koruma Kurulu’nda başkanlık yaptı.
17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar gereğince ve Büyük Atatürk’ün, “Yeni kurulan ülkemizin kalkınması için MİLLİ ŞİRKETLER kurulmalı” direktifleri doğrultusunda ve 1923 yılı Kasım ayı başında Eğirdir’de bölgemizin ilk milli şirketi kuruldu:EĞİRDİR İHTİYAT ZABİTLERİ NAKLİYAT ANONİM ŞİRKETİ.
Bu şirketin amacı:Eğirdir Gölü’nde ulaşım ve taşıma işlerini yürütmekti.Şirketin kurucuları arasında İbrahim Ethem Kartal da vardı.(Bu şirketin ne emekler,ne büyük fedakarlıklarla kurulduğunu ve ne acı bir şekilde son buluğunu merak edenler Eğirdir Ansiklopedisi’ndeki yazımı okuyabilirler)
1953 yılında yayın hayatına atılan Eğirdir Gölsesi Gazetesi’nin kurulmasında ve yayınlanmasında büyük emeği vardır. Bu gazetede 35 yıl Sorumlu Müdürlük görevini yürüttü. 1970’li yıllarda bu gazetede mesai saatlerim dışında çalıştığım için kendisiyle unutulmaz sohbetlerimiz oldu. (Bunların bir kısmını BİR YAŞAM YOLCULUĞU adlı kitabımda yazdım. Merak edenler okuyabilir)
İbrahim Ethem Kartal, 96 yıllık yaşamında yetiştirdiği öğrencileriyle, bu toprakların VATAN olmasına katkılarıyla ve büyük yurtseverliği ile Eğirdir’in en seçkin evlatlarından birisi oldu.
Hatıraları oğlu Mehmet Kartal tarafından kaleme alındı. GAZİ ÖĞRETMEN adıyla Eğirdir Belediyesince yayınlandı. Öncelikle, Eğirdirlilerin ama herkesin okumasını öneriyorum.
1989 yılında vatan topraklarına yatırıldı…
Çok sevdiği Elma ve Kiraz çiçekleri içinde yatsın…