EĞİRDİR’DE MİLLİ MÜCADELE GÜNLERİ TANIKLARI (3)
İSMAİL HAKKI TIĞLI :
1880 yılında Eğirdir’de doğdu. İstanbul Fatih Medresesi mezunudur. Müderris olarak Eğirdir Mahkeme-i Bidayeti’nde (İlk soruşturmaların yapıldığı mahkeme) üye olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında cesur kararları nedeniyle dostu kadar düşmanı da oldu.
03 Ekim 1919’da Eğirdir Heyet-i Milliyesi’ni ve hemen akabinde Eğirdir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurarak başkanlığını yaptı. Kuvayı Milliye’nin Eğirdir’de mahalle mahalle, köy köy örgütlenmesini sağladı. Sarayköy-Buldan Cepehesi’nde Yunanlılara karşı savaşacak gönüllüleri toplayarak Nazilli taraflarına gönderdi. Yunanlıların ileri harekatı sırasında Eğirdir’in boşaltılmasını isteyen Isparta Valisi’nin bu kararına karşı çıktı. Milli Mücadele günlerinde Eğirdirlilerin hem Meclisi hem de Milli Ordu’yu destekleyip dik durmalarında; Batı Cephesi Ordularının ihtiyaçlarının karşılanmasında hep ön saflarda oldu.
Cephe gerisindeki fedakarlıklarından ve kahramanca davranışlarından dolayı “Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası” ile ödüllendirildi. Vatanseverliği,korkusuzluğu ve mücadeleci kimliği ile bu toprakların VATAN olmasını sağlayan Eğirdirli büyük yurtseverlerden biridir.
1962 yılında aramızdan ayrıldı.
Eğirdir’in yayla çiçekleri içinde yatsın.()-(*)
(*)-Kurtuluş Savaşı’nda EĞİRDİR-s:47-48-49)
(**)-Yazar Adnan Tasar, Kurtuluş Savaşı’nda EĞİRDİR kitabımızdan da yararlanarak İsmail Hakkı Tığlı’nın yaşamını ve mücadelesini anlatan “EĞİRDİR MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ REİSİ TIĞLIZADE İSMAİL HAKKI BEY” adlı yarı biyografik bir eser yazmıştır. Okumanızı öneririm.