EĞİRDİR’DE  MİLLİ  MÜCADELE GÜNLERİNİN TANIKLARI (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE  MİLLİ  MÜCADELE GÜNLERİNİN TANIKLARI (2)
Haberin Tarihi: 11.11.2022 14:36:42 - Okunma Sayısı:1784 defa okundu.

Recep Bozkurt yazdı...

EĞİRDİR’DE  MİLLİ  MÜCADELE GÜNLERİNİN TANIKLARI (2)

Süleyman Sukuti Yiğitbaş:

 “Milli Mücadele” yıllarında Anadolu’da yol yoktu, ulaşım çok kısıtlıydı. İletişim ve haberleşmenin en önemli unsurları Posta –Telgraf ve sınırlı sayıda telefondu.

Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı’nı yönetmedeki eli kolu,  telgraf telleri ve kahraman telgrafçılar olmuştur. Onlarla yurdun en ücra köşelerine ulaşmış; emir ve isteklerini bunlar sayesinde yerine ulaştırmıştır.

O telgrafçılar, postacılar ki; aynı zamanda cephedeki yiğitlerle sevdikleri arasında bağı kuran, onların morallerini dik tutan, mektuplarını, özel eşyalarını özlediklerine zamanında getirip götüren bu meslek mensuplarıdır.

İşte bu kahraman ve fedakâr telgrafçılardan birisi de Eğirdirli Süleyman Sukuti Yiğitbaşı’dır.

1 Mart 1914’te Sandıklı Posta Telgraf Müdürlüğü’nde görevliyken  Kurtuluş Savaşı sırasında Eğirdir Posta Telgraf ve Telefon Müdürlüğü’ne atandı…

Yöremizdeki haberleşmeyi başarıyla yönetti. Ordumuzun istihbarat çalışmalarına katkıda bulundu.

1929-1930 yıllarında Eğirdir Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Büyük Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinde kendisini İstasyonda karşılayanlar  arasında o da vardı.

EĞİRDİR-FELEKÂBAT TARİHİ kitabını yazdı.

1985 yılında Hak’ın rahmetine kavuştu.                                      

“İstiklal Savaşı’nda Afyonkarahisar’a kadar olan bölge düşman tarafından işgale uğradığından Antalya, Burdur, Isparta ve çevresinin yegane yolu olan Afyon-Sandıklı-Dinar yolu güvenlik nedeniyle kapanmıştı. Birinci ve İkinci Ordu Kumandanlıklarının güneydeki il ve ilçelerle yolcu, ticari ve askeri nakliyat yalnızca Eğirdir Gölü üzerinden yapılmak zorunluluğu doğmuştu. Bu nedenle Birinci Ordu’nun Ulaşım ve Taşıma Müfettişliği hemen buraya alındı. Ben de o zor günlerde Eğirdir Posta Telgraf ve Telefon Müdürlüğü’ne atandım. Denizli, Muğla, Burdur, Isparta ve Antalya’dan gelip Konya-Ankara yönüne gidecek, oralardan gelip Eğirdir İstasyonu’nda trene yetiştirilecek asker ve halka ait yüzlerce, binlerce paket, para ve mektupları çok dar bir kadro ile ve hiçbir aksaklığa meydan vermeden istenilen yere ulaştırdık. O günlerde başımız doğru düzgün yastık görmedi…”(*)

BU  TOPRAKLAR  KOLAY  VATAN  OLMADI

(*)- Recep Bozkurt-Dün Bugün Yarın EĞİRDİR, Kurtuluş Savaşı’nda Türk Telgrafçıları ve Eğirdirli Süleyman Sukuti Bey (Yiğitbaşı), s.135-136-137-138

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap