Eğirdir Gölü’nün Sürdürülebilir Yönetimine Yönelik Güncel Yaklaşımlar
Zeki TARHAN – ANKARA
1.Bölüm
Bugünden itibaren yeni bir kitabın kritiğine başlıyoruz… SDÜ / Su Enstitüsünün ürünü diyelim bu yapıta. İsterseniz biraz daha açalım: Çok disiplinli bir araştırmacı ekibin elini taşın altına koyduğu bir eser. Bu eser, son tahlilde bir proje çıktısı. Ne idi o proje? Şuydu: “Eğirdir ve Kovada Göllerinin Sürdürülebilir Yönetim Modelinin Geliştirilmesi” başlıklı proje. Bu proje; SDÜ / ISUBÜ ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (=SAREM) ile işbirliği içerisinde yürütülmüştü.
Kısaca söylersek; yukarıda sözünü ettiğimiz projenin bir semeresi / meyvesi olan bu ürün, yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen bulguları ve önerileri sekiz bölüm halinde değerli yazarları tarafından büyük bir özveri ile kaleme alınmış, 225 sayfalık zengin içerikli yüz akı bir başucu kitabı.
***
Sekiz Bölüm, şu konu başlıklarıyla işlenmiş:
1 – Eğirdir Gölü Havzasının Yeraltı suyu Dinamiği ve Hidrojeokimyasal Özelliklerinin incelenmesi
2 – Eğirdir Gölü Ağır Metal Kirliliğinin İndeks Yöntemler Kullanılarak Değerlendirilmesi
3 – Eğirdir Gölü’nün Biyolojik ve Ekolojik Özellikleri
4 - Eğirdir İlçesi Sıcaklık – Yağış Verilerinin Trend Analizi ve SPI Kuraklık İndeksi
5 – Eğirdir Gölü Sulamalarında Sürdürülebilirlik
6 – Uydu Görüntüleri ve İnsansız Hava Aracı Kullanılarak Eğirdir Gölü Seviye Değişimlerinin Zamansal ve Konumsal Analizi
7 – Eğirdir Gölü Havzası Baskı ve Etkiler
8 - Eğirdir Gölü Havza Yönetimi: Önlemler ve Hedefler
***
…Evet, Eğirdir Gölü; Temiz içme suyu rezervuarı idi ve Isparta içme suyunu Eğirdir Gölünden sağlıyordu… Çok fonksiyonlu Gölümüzün Sulama / Turizm / Su Ürünleri işlevlerini ıskalasak bile, sadece İçme suyu için planlı koruma – kullanma dengesinin sağlanması kaçınılmazdı ve de “SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SU YÖNETİMİ” olmazsa olmazımızdı!!!
***
Evlatlarımıza ve torunlarımıza temiz, içilebilir, ekolojik dengesi sağlanmış ve de Havza bazında sürdürülebilir koruma politikalarının hayata geçirildiği bir GÖL görmek istiyoruz…
İşte bu sözünü ettiğimiz proje; inşallah Gölden yararlananların da Göle bir şeyler vermelerini sağlar ve onlara “hep almamaları” yönünde de bir ders verir!!!
DEVAM EDECEK…