EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 14)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 14)
Haberin Tarihi: 15.8.2022 10:00:56 - Okunma Sayısı:3184 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 14                

EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 14

             …VE GELDİK 81’ SONRASINA :

      “…77’ sonlarına doğru başlayan imar çalışmaları, 81’ Martında onaylanır. Hüsamettin TANIŞ; 1977 – 1980 ve 1984 – 1989 dönemlerinde Eğirdir Belediye Başkanı olur. TANIŞ, yeni imar planı yapılmasının sebebini ise şöyle açıklayacaktır; mevcut planın Kadastrosunun yapılmamış olması ile kentin gelişmesine yönelik adımları önlemesi.”

    …Ve TANIŞ; “Yeni imar planının 30.000 nüfusa ulaşmış bir kentin 2000 yılı ihtiyaçları ve gereksinimleri ön görülerek yapıldığını ve aynı zamanda kadastro çalışmalarının da yürütüldüğünü” ifade eder.

                                                    ***

               81’ İMAR PLANINDA NELER PLANLANMIŞ?

        Altyapı sorunlarının çözümünden, çevre yolunun yapımına, Demiryolu ve Altınkum Plajı arasında kalan alanın iskana açılmasına, Beşbahçe civarındaki 40 dekar alanda STADYUM ve 10 dekar alanda Endüstri Meslek Lisesi yapımına, Hükümet Konağı ile yol arasına Kapalı Spor Salonu yapılmasından, Yazla Mahallesi ile Cami Mahallesi arasından, altı ticari / üstü konut alanı oluşturulmasına, Babasultan Türbesinden İstasyon Su Deposuna kadar, sahilden bir YÜRÜYÜŞ YOLU yapılması ile Kale Mahallesi Yangın Alanının iskana açılmasına, Kervansaray ile Köprü arasında yeni bir Mahallenin kurulmasından, Soğuk hava depolarının ve benzin istasyonlarının bulunduğu bölgeye kamyon garajının yapılmasına, Sanayi alanlarının genişletilmesi ve yeni iskan sahalarının oluşturulmasından, Köprübaşında SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’ nün kurulmasına, Cami Mahallesi ve Yeni Mahallede konutların bir kat arttırılmasından, Cami Mahallesinde resmi kurumlara yönelik alanların bırakılmasına, Kale önünde Pazar alanı yapılmasından, Kooperatiflerin faaliyete geçmesine yönelik yerler ayrılmasına, Köprübaşı’ndan Un Fabrikasına kadar olan alanda, sanayiye yönelik ticari alanların ayrılması da planlanır.

                                                  ***

                     ELEKTRİK FABRİKASI YIKILIRKEN…          

      …Ve bu dönemde; plan tasdik edilmeden, hızlı biçimde kentte imar hareketlerine başlanır… 78’ de; kent dokusu ve algısında önemli değişiklik yaratan ve kentin ilk kooperatif yapılarından olan ESSAN İŞ HANI’ nın temeli atılır. Aynı yıl, Essan İş Hanı’ nın yanında sinema olarak kullanılan ELEKTRİK FABRİKASI yıkılıp, yerine PTT yapısı olarak inşa edilmeye başlanır.

                                                    ***

                       GÖLÜ DOLDURMA AŞKI / YAPI KALINTILARI!!!

            1978 Ağustos ayında açılan Emniyet Amirliği başta olmak üzere inşa edilen pek çok yapı ile Kent Merkezi ve Yazla Mahallesi arası dolmaya başlar… Ve 60’ lı yılların başından itibaren yapılan GÖL DOLGULARI’ n da “YAPI KALINTILARI” nın kullanılması, bu dönemde de devam eder…

             …Ve Yazla yolu üzerinde süren inşaatların hafriyatları ile Cami ve Liman arasının DOLGU suna başlanır…

                                                          ***

                     81’ İMAR PLANI / HEDEF: KUZEY VE  GÜNEY YÖNDE “BÜYÜMEK”

              Kentin konut sıkıntısının  iyice azaldığı bu dönemde yeni imar planı haberleriyle kurulan YAPI KOOPERATİFLERİ’ nin sayıları, 1980  yılında 11’ e ulaşmıştır. 1980’ li yılların başından itibaren, gerek darbeden, gerekse Türkiye’ nin ekonomik şartlarından dolayı, imar hareketlerinde yavaşlama olmuştur. 1981 yılı Kasım ayında , kentin simge yapılarından biri haline gelen ORDU EVİ açılmış ve YENİ İMAR PLANI yapılmıştır. 

              1981 imar planı ile;  kentin hem kuzey, hem de güney yönde büyümesi  hedeflenmiş ve oldukça fazla sayıda konut alanı önerilerek, yerleşim alanlarının yayılması sağlanmıştır. Ayrıca, kente kamu yatırımlarının gelmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

                                                         ***

                    KALE MEYDANI YENİDEN TANIMLANIYOR:

             1977  yılında Hükümet Konağı’ nın imar planında belirtilen yeri istimlak edilmiş, 1979 yılında inşaatına başlanmış ve 29 Ekim 1983 tarihinde açılışı yapılmıştır. Böylelikle, kent içerisinde sürekli yer değiştiren şehrin en önemli kamu yapılarından olan  Hükümet Binası, bugünkü yerini almış; Kale Meydanı, Belediye ve Hükümet Binası ile yeniden tanımlanmıştır.

                                                            ***

                 ADALAR,“SİT ALANI” OLMAKTAN ÇIKIYOR, YAPILAŞMANIN     

                ÖNÜ AÇILIYOR, VE ÖZGÜN DOKUSUNU KAYBETMEYE BAŞLAMIŞTI!!!   

           1981  imar planının akabinde, 1975 yılında koruma altına alınan Yeşilada’ ya yönelik 22.07.1983 tarihinde sunulan 1/500 ölçekli koruma planının uygun olduğuna karar verilmiştir. Kararda ayrıca, turizm potansiyeli de dikkate alınarak bir an önce Koruma ve Turizm Geliştirme İmar planının gerçekleştirilmesinin önemine değinilmiştir. Koruma planında bazı korunması gerekli yapılara da somut yeni işlevler önerilmiştir. 1984 yılında da Yeşilada ve Canada’ da SİT ALANI kaldırılmış, 90 adet Taşınmaz Kültür Varlığından 79 tanesi üzerindeki tescil kararı kaldırılmıştır. Yeşilada’ da Taşınmaz Kültür Varlığı sayısı 11’e inmiş, 5 adet Anıtsal yapının tescil kararı devam ettirilmiştir. Böylelikle Adalarda yapılaşmanın önü açılmış, ÖZGÜN DOKUSUNU KAYBETMEYE BAŞLAMIŞTIR!!!

                                                            ***  

                           DEMİRKÖPRÜ ALTI VE HAYALKENT :

               1984 yılına gelindiğinde, 1963 planında kamp ve rekreasyon alanı olarak tanımlanan Demirköprü Altı Mevkii’nde, 1981 imar planında tanımlandığı gibi “HAYALKENT” adı altında, ilk konut sitesinin temelleri atılmıştır. Demirköprü alanında bu tarihten sonra konut yoğunluğu hızlı bir şekilde artacaktır.

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap