SAKARYA’NIN AKPINAR’DAKİ OTANTİK DAĞ EVİ
Zeki TARHAN – ANKARA
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yazı dizimizin okumakta olduğunuz 5. Bölümüyle, dizimizi sonlandırmış oluyoruz. Toros Kültürünün, Antalya Serik’ten Anamas Çayır Yaylasına taşınması, Karakoyunlu aşiret kültüründen, Akpınar Camili Yayla’da somutlaşan Karakeçili aşireti Yörüklerinden Mustan’ın Yörük Çadırını masaya yatırarak, bu kültürün nasıl bir mutasyon geçirip, post modern turizm vizyonuna evrildiğini, AKIN okuyucularımız ve sosyal medya takipçilerimizle paylaşmıştık…
Bu son bölümümüzle; Hasan SAKARYA’nın AKPINAR’da yaptığı tamamen ahşap, otantik bir kültürel doku olarak gördüğümüz DAĞ EVİ’den söz edecek ve AKPINAR için bu kültürel dokunun ne anlattığını siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız… Haydi o zaman.
***
Dağlar, mekanıydı Hasan'ın. Akpınar'da yaptığı evin arka planında da; Dağları sevmek yatıyordu... Dağlarda / yaylalarda 15- 20 günlüğüne kurduğu çadırlarda, kamp arkadaşlarıyla birlikte, Toros kültürünü de özümsüyorlardı... Süleyman ERSÖZ'le ailecek dağlarda çadır kurarlardı... Mehmet Savaş (=namı diğer Foto SAVAŞ) vazgeçilemeyen çadır arkadaşıydı. Abdullah Sinan ise, Sakarya'nın genellikle Beyşehir'e birlikte balık avına çıktığı bir başka vazgeçilmez arkadaşlarındandı.
***
SAKARYA, bir ikilemin içerisindeydi 20 yıl önce. DAVRAS Kayak Merkezi altındaki ÇOBANİSA köyünden bir yer alarak, DAĞ EVİ yapmayı kafasına koymuştur.
...Ve SAKARYA, Çobanisa'ın yolunu tutar... ÇOBANİSA'da uygun gördüğü bir arsanın sahibiyle anlaşır ve pazarlığını yapar... Ama sonunda ne olduysa olur, satıcı caymıştır.
***
SAKARYA’nın Isparta İl Genel Meclisi üyeliği yaptığı yıllar… Akpınar’ın merhum muhtarı Mustafa KARTAL, köyün su işini çözüme kavuşturduğu için teşekküre gelmiştir. Ama Hasan, o sırada DAVRAS Kayak Merkezi altındaki ÇOBANİSA köyündedir. Ve Çobanisa köyünde ev yapmak için arsa aramaktadır… Muhtar SAKARYA’ya aynen şöyle der: “…Ne işin var orada, gel sana Akpınar’dan arsa verelim.”
***
…Ve Akpınar köyünden Eve yapmak için 13.5 dönümlük arsa satın alır… Satın alır almasına da, eşi karşı çıkar Akpınar da ev yapmasına. Ve aynen şunu der Hasan’a: “ …Yaa, ben seni pek akıllı sanıyordum!!!” Hasan, eşi Emine hanımın bu beklenmedik tepkisine karşılık, O’ nu anlayışla karşılar ve alttan alarak şunu der: “…SEN İLERİDE GÖRÜRSÜN SULTANIM”
***
Hasan SAKARYA'nın Akpınar'da 20 yıl önce yaptığı havuzlu, tamamen ahşap ve de kendine özgü otantik bir yapı... Bu, nevi şahsına münhasır / kendine özgü otantik yapılanmada, mutlu bir aile yaşamı... Ormancılık literatüründe; "C tipi Rekreasyon Alanı" olarak geçen OLUKLACI ile entegrasyon. SAKARYA'nın DAĞ EVİ'nden Sulama ve de kullanma amaçlı Havuz. SAKARYA'nın Kamelyasından Eğirdir Gölü Panoraması... Bu DAĞ EVİ; SAKARYA'nın "Dağ Eko sistemi" ile ne denli özdeşleştiğinin bir kanıtı aslında...
***
Sözünü ettiğimiz bu entegrasyon gerçeğini, 20 yıl önce gören ve o zamanların Isparta İl Genel Meclisi üyesi olan Hasan SAKARYA, Akpınar'ın seyir tepesinin en yukarısında ve PROSTANNA'nın doğusunda, doğayla uyumlu, betondan uzak. Otantik bir ahşap ev yapar...
Akpınar; Sivri / Oluklacı / Prostanna üçgeninde bir çekim merkezi. Bu çekim merkezi ile üçlü bir planlamanın entegrasyonu ile entegre bir projenin hayata geçirilmesi kaçınılmaz!!!
---- 0 ----
SON