KAYA HOCAMIZI DİNLERKEN...
Zeki TARHAN - ANKARA
Dün akşam, SEDEF KABAŞ TV' de; "Atatürk' ün Müthiş Sağlık Reformları" konulu Dr. Çiğdem Bayraktar OR'un sunduğu programın konuğu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi / Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaya YORGANCI hocamızdı. Kaya hocamız; ISVAK kurucu mütevelli heyet üyesi olmasının yanında, Vakfın Bilim Danışma Kurulunun da Üyesi. Prof. YORGANCI, aynı zamanda bir "BAKIR KOLEKSİYONERİ"
***
Müellifi olduğu "Bilgi ve Belgelerle CERRAHİ TARİHİMİZ" adlı eserini, 2019 Aralığında imzalayıp vermişti TARHAN'a. Ve kütüphanemi süsleyen, yararlandığım en önemli eserlerden biriydi.
***
Hitler faşizminden kaçan Yahudi kökenli Alman Bilim insanları, Atatürk' ün organizasyonuyla bin kadar öğretim üyesi Türkiye' ye geliyor... Büyük bir kısmı İstanbul Üniversitesine, bir kısmı da Ankara Numune Hastanesine. Ağırlıklı olarak İstanbul Üniversitesi.
1920 - 1940 arası, her şeyin çok güzel olacağı konusunda bizleri motive ettiği yıllardır... Alman Mülteci bilim insanlarıyla Tıp'ta çok güzel atılımlar yapılır... Milli Tıp Kongreleri düzenlenir... Bilimsel Kitapların yayınlanmasında, büyük sıçramalara tanık oluyoruz... Doktorların / Hekimlerin eğitim bilgilerinin güncellenmesi hedefleniyor bu Milli Tıp Kongrelerinde...
***
Hitler öncesi bilimin merkezi Avrupa idi. İkinci Dünya savaşından sonra, TIP Merkezi ABD oldu. Yurt dışına giden öğrenciler için; "Sizleri kıvılcım olarak gönderdik, alev olarak döndünüz" söylemi, dillere pelesenk olmuş ve bir motto olarak beyinlerimize çakılmıştı...
***
Uzmanlık; gelişen / değişen bir süreçti... Yetişmiş insan gücünü elde tutmak gerekiyordu...
Bugün ne görüyorduk?!!! Hıfsısıhha / Numune Hastaneleri / Yüksek İhtisas Hastanesi kapatılıp Şehir Hastanesi bünyesine katılıyordu. Şehir Hastanelerinin, verimli bir Tıp hizmeti sunduğunu düşünemiyorduk...
***
Cumhuriyetin ilk yılları... Ve üç temel konu: Ekonomi / Eğitim / Sağlık. İlk Sağlık Bakanı Adnan ADIVAR. Bir yıl Sağlık Bakanlığı yapıyor. İkinci ve uzun dönem sağlık Bakanlığı (14) yıl yapan Refik SAYDAM.
Atatürk; halkı başının tacı yapıyor... 43 Numune Hastaneleri, bulunduğu bölgede ciddi sağlık hizmeti veren yapılardı... Birçok Üniversite Hastanelerinden üstün rol almışlardır. Köylere kadar Sağlık Hizmeti planlanmıştır... Hıfsısıhha' da aşı üretilmiş, Laboratuvarları hala çok aktif çalışıyor ve çok güzel hizmet etmiştir.
Yüksek İhtisas Hastanesi de, ülkemizin yüz akı idi.
***
...Ve GATA kapanıyordu!!! GÜLHANE; Askeri hekim yetiştirmek gibi bir misyonu vardı...İstanbul da GÜLHANE Hastanesi kuruluyor... Başına Alman Hekim getiriliyor. Ankara'da da GÜLHANE Askeri Hastanesi kuruluyor... Gülhane Askeri Tıp Akademisinin de Tarihe gömülmesi iç acıtıcı bir durumdu.