20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan,  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...
Haberin Tarihi: 31.7.2013 10:02:00 - Okunma Sayısı:2248 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi niçin Isparta'ya taşındı?

20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan,  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi niçin Isparta’ya taşındı?

Sahiplenmez isen Fakültenin talipleri çoktur…

 

İKİNCİ BÖLÜM

            Kesici, “Sahiplenmez isen Fakültenin talipleri çoktur” diyor ve devam ediyor:

            1992-1994’de TBMM de Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Burdur’a taşınması gündemdeydi. Gerekçe; Burdur, Üniversite kurmak istiyordu, o dönem koşullarına göre Burdur’un  mevcut iki fakültesine Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi eklendiğinde 3 fakülte ile Üniversite kurulabilecekti. Yalvaç; Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ne yer vereceğini bildirdi... Fakat Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi adının önünde “Eğirdir” olması ve fakültenin “Eğirdir’de eğitim verir” maddesi  yasal olarak  taşınmaya engeldi. SDÜ daha önceki rektörleri de bu nedenlerle taşınmada yasal engel olduğunu belirterek taşıma kararından vazgeçtiklerini bildirmişlerdir.

    2009 yılında sayın belediye başkanımız ÖZMERAL; Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Isparta’ya taşınmasıyla ilgili beyanatlarında da  “Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin tapusu Eğirdir’e aittir ve kimse alamaz… ” demişti. O dönemki sayın kaymakamız CEVHEROĞLUDA’da fakültenin Isparta’ya taşınması görüşüne karşı; “su ürünleri fakültesinin suyla çalıştığını belirterek o zaman gölü de taşıyalım” diyerek tepki göstermişti (30 Aralık 2009 Haber 32)

            + devamı 4’de

1’den devam

            SİNAN: İki yıl önce Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin taşınması kesinleşti, peki sizce ne değişti?

            KESİCİ: Sayın Sinan, bu soruyu sayın belediye başkanına sormanız gerekmez mi?

“Hoca-öğrenci istemiyor diye

bir okulun başka  bir ile, ilçeye

taşındığı nerede görülmüştür?”

            SİNAN: Peki hocam çok yaygın olan söylem de; Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Eğirdir’de olmasını hocalar ve öğrenciler istemiyor, Eğirdir’de olduğu için Fakülteyi kimse tercih etmiyor, hatta “Eğirdirli bile ÖSYM de tercih etmiyor”  denilmekte bu konuda ne dersiniz?

            KESİCİ: Abdullah bey; bu çok yaygın olan bir söylemdi, İsterseniz daha net  ve adım  adım açıklayalım;

    Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrenci ve  personelinin  temel sorunları arasında  yemekhane binası ve ulaşım konusu vardı. Ulaşımda serbestlik yoktu, okulun önünde bir araç durmakta öğrenci ve personelin hangi araca bindiğini kontrol etmekte ve yasaklamaktaydı…  Bu konuda benim defalarca girişimim oldu, kontrol araçları okulun önünden alındı ama ulaşım  serbestliğinin engellenmesi hep gündemde kaldı… Bence bunların dışında kayda değer bir şey yoktu. Bazı insanlar  nereye gitseler genelde bulundukları yerden hep şikâyetçi olurlar… 

            Hoca ve öğrencilerin Eğirdir’i  istememesi konusuna gelince;

    Öğrenciler zorlama ile  Eğirdir’e gelmiyor. Sınavlarda aldıkları puanlara göre Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni kendi özgür iradeleri ile tercih ederek geliyorlar. Tercih etmeme ve tekrar üniversite sınava girme hakları da mevcut.

            Hocalar konusuna gelince; sayın Sinan, üniversite öğretim elemanlarında TAYİN sistemi yok. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi için öğretim elemanı ilanları verilir isteyen, koşulları uyan başvurur. Yani hocalarımız da Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Eğirdir’de olduğunu bilerek gelirler.  Eğirdir bilinmeyen bir yer değil, lütfen hocalarımıza haksızlık etmeyelim.

            Bu konuda; işin daha ilginç tarafı hoca-öğrenci istemiyor diye bir okulun başka  bir ile, ilçeye taşındığı nerede görülmüştür? Uygun mudur? Okulun nerede olacağını hoca ve öğrenci seçmez, orada olmayı tercih eder veya etmez.

   Bana çoğu hemşehrimiz  “Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi niye gitti” diye sormakta; bu konuda en ilginci de sayın Hasan ve Güngör Beyin cevabı içerisinde olan şu sorularıydı:

    “Hocam yetkililere  fakülte niye taşındı diye sorduk, denildi ki “Eğirdir’deki  Fakülteyi  Öğrenci tercih etmiyor, gelen yok, yeni okullar ve daha çok öğrenci gelecek denilmekte…..  Hocam; öğrenci gelmiyor diye okul Isparta’ya taşınır mı? Eğirdir’in de  nüfusu azalmakta, turist gelmemekte, o zaman Eğirdir’i de başka yere mi taşımamız gerekir? İnsan okulundan “evladından” vaz geçer mi? Verir mi??????”

   Gelelim Eğirdirli öğrencinin bile Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni tercih etmemesine... Puan sistemi ve  anne-babalar  oğluna- kızına  gel  memleketinde oku demesine rağmen, gençler, öğrenciler genelde üniversiteyi başka bir şehirde okumak istemeleri etkili olabilmekte.

 “Okulun Eğirdir’de olup

olmaması tercih için çok önemli bir etken oluşturmamaktaydı.”

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Eğirdir’de olduğu için kimse tercih etmiyor konusuna gelince; Bu hep konuşuldu. 2010 yılından itibaren  ÖSYM kılavuzunda Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni tercih eden öğrencilerin 1. sınıfların Isparta’da eğitim göreceği belirtildi ve son dönemlerde Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi 1 ve 2. sınıf öğrencileri Isparta’daki otogarın yanındaki SDÜ binasında teorik eğitimlerini gördüler. Yine tercih ya çok azdı ya da geçtiğimiz yılda olduğu gibi ÖSYM de tercih olmadı.

            Buradan hareketle okulun Eğirdir’de olup olmaması tercih için çok önemli bir etken oluşturmamaktaydı. Sayın dekanımız Prof. Dr. Osman Çetinkaya’nın da belirttiği gibi ÖSYS sınav sistemindeki önceki yıllara ait puan sisteminden ve “Bunun en önemli sebepleri; Liselerden sayısal bölüm mezunlarının sayısındaki ciddi düşüş. Bu sıkıntıyı sadece biz değil tüm sayısal bölüm puanıyla öğrenci alan mühendislikler yaşıyor. Ayrıca geçtiğimiz sene kontenjan sıkıntısı da yaşadık. Su Ürünleri Mühendisliğini bitiren öğrencilerimizin kamuda istihdam edilmeleri de kısıtlandı. En büyük handikaplardan biri de istihdam yapısının değişmesi. Şöyle ki; işletmeler 4 yıllık fakülte mezunu olan Su Ürünleri Mühendisi yerine 2 yıllık üniversite mezunu teknikerleri bünyelerinde çalıştırıyorlar. Bu da istihdamda sıkıntı oluşturuyor. Bu sorun çözülmediği takdirde dünyada giderek sorunlu ülkeler arasına gireceğiz. Ayrıca Su ürünleri meslek kanununu da çıkarılması için çalışmalara başladık. Bu kanun çıktığı zaman mühendislerimizin yetki ve sorumlulukları yasalarla sabit olacak” ….

            Geçtiğimiz son iki yıl içerisinde; bir çok mühendisliklere, fen fakültelerine vb. fakültelere tercihler yapılmamakta ve ikinci yerleştirmede bile okulların bazı bölümlerinde önemli oranda kontenjanlar boş kalmaktaydı. YÖK bazı bölümlere kontenjan vermedi.

            ESÜF Eğirdir’den Isparta’ya taşınmasının nedenleri çok iyi analiz edilmeli.  Bir yere okul açılması için kaç öğrenci gelecek gözüyle bakılmamalı.

Fakültenin adı Eğirdir.

Neden taşınması isteniyor?

            SİNAN: Fakültenin adı Eğirdir. Neden taşınması isteniyor? Fakülte için neler yerine getirildi?  Neler getirilmedi? Sosyal ve fiziki mekanlar niye geliştirilmedi ve bu günkü durum nedir?

            KESİCİ: Yetkililere göre ESÜF taşınmamıştır. Tabelası yerindedir. Öğrenciler uygulamalara Eğirdir’e gelecektir denilmekte… ESÜF tabelası durmakta. ESÜF personeli odalarını Isparta’ya taşımış, laboratuvarların bir bölümü Eğirdir de…

   SİNAN: Hocam, tam fakültenin Eğirdir’den taşınması sürecinde Eğirdir’e İngilizce Eğitim verecek Tıp Fakültesi açılacağı gündeme geldi.

            KESİCİ: Abdullah bey keşke bu gerçekleşmiş olsa. Eğirdir’de sağlık da ve turizm de öne çıkmalıdır. Bir zamanlar Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi Balkanların en önemli Kemik Hastalıkları Hastanesiydi, geliştirilemedi.                       

            Yukarıdaki  açıklamaları değerlendirdiğimizde bu bana biraz popülist geldi… Çünkü unutulmamalıdır ki; ESÜF’nin taşınmamasının nedeni olarak; altyapı ve diğer gerekçelerle, hocaların- öğrencilerin bazı rahatsızlıkları öne sürülürken ‘’Eğirdir’e İngilizce Eğitim verecek Tıp Fakültesi açılacağı gündeme geldi. ESÜF hoca ve öğrencileri Eğirdir’de  kalmak istemezken, acaba Tıp Fakültesinin hoca ve öğrencileri Eğirdir’de kalır mı” denildi. Abdullah bey Tıp fakültesi açılacak mı?

Fakültenin “önemi”

anlaşılamadı

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin Eğirdir’e ve ülkemize katkıları çoktur. Gelişmiş fakülteler lisans-yüksek lisans ve doktora gibi çok önemli eğitim verir, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi bunlardan biri idi. Üniversiteler toplumu geleceğe taşıyan en önemli insan kaynakları, üretim araştırma geliştirme alanlarıdır.

Ekonomi mi?

Eğitim- öğretim mi?

            Yüksek öğrenim okullarını bir yerin ekonomik gelişmesi için görmek! Eğitime bakış!!! “Öğrenciyi kazanç kapısı olarak görmek!  Bence çok büyük yanlıştır.” Kimin parası nereye gidiyor. Öğrenci gelsin para harcasın, bu öğrenciler kim? Onlara en iyi koşullar sağlanmalı, gelecek ve üretecek onlar…

            … Eğirdir’den Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin gitmesinin ve yerine ileride açılacak bölümleriyle gelecek öğrenci sayısıyla Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu’nun Eğirdir ekonomisine büyük katkı sağlayacağını savunarak!... istenilen olursa Eğirdir’den fakültenin gitmesine üzünülmeyeceğini  ve bu yüzden kopan fırtınaların da bir anda biteceğini dile getirmek! Teselli bulmak mı? ‘Fakülte yerine, Yüksek okul geldi diye adeta sevinilmekte…. Bu  yaklaşımlarla Eğirdir’in ekonomisini geliştiremezsiniz, bu bakışta kalıcılık olmamakta, daha iyi hizmetler sunarak, eğitim için cazibe merkezleri ve 1985-2000’li yılların tercih edilen  ESÜFlerini oluşturarak Eğirdir turizmiyle, doğasıyla, tarım ürünleriyle, tarihiyle, kültürüyle Eğitim merkezi olmalıdır. Kaç gelir-kaç gider bakışı, öğrencileri para kazanmak için düşünmek yanlış bakıştır.

Eğirdir

ÜNİVERSİTE KENTİ olmalı

    Öğrenci para getirici kaynak değildir. Turist de değildir.  Eğirdir’in para kazanması, ekonomisini geliştirmesi üretimle olmalı. Okul açarak; şu kadar öğrenci gelecek planlamasıyla, “doymakla” okul açılmamalıdır… Öğrenciler nerden geliyorlar… Kimin parası nereye gidiyor. Çoğumuzun çocuğu Isparta dışındaki illerde okumaktadır, buradaki okuyanlara da bizim çocuklarımız gözüyle görmek gerekir. Okullar, öğrenciler nasıl para kazanılır gözüyle bakılan değil, rahat okuyabilmesi için yatırım yapılması gereken yerlerdir gençler geleceğimizdir, onlara  hizmet gereklidir.  Gerisi arkadan zaten gelecek, Eğirdir’e yatırımlar artacaktır düşüncesindeyim. Isparta’ya 20 dakika uzaklıktaki Eğirdir’e fakülteler gelmeli… Eğirdir ÜNİVERSİTE KENTİ olmalı. Eğirdir için de “çılgın” projeler gündeme gelmekte, Kovada Gölü Milli Parkıyla doğasıyla Eğirdir’in projesi; EĞİRDİR GÖLÜ ÜNİVERSİTESİ olmalı.

  Bu Yıl ESÜF’ e

kontenjan verildi mi?

            SİNAN: 2013-2014  öğrenim yılında Isparta’daki ESÜF’ ne YÖK kontenjan verildi mi? Bu konuda yapılan çalışmalardan bahseder misiniz?

            KESİCİ: Bu yıl Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi için YÖK 25 öğrenci kontenjanı ve 1 kişilik okul kontenjanı verdi, bu yıl dikey vb. geçişlerle öğrenci sayısının artacağına inanmaktayım. Bu konuda ESÜF yönetimi önemli çalışmalar yapmaktadır. İsterseniz bu çalışmalarla ilgili yetkililerin açıklamalarına yer verelim.

            “Türkiye’de bir ilke imza atarak ESÜF bölümlerine öğrenci çekmek maksadıyla her öğrenciye 300TL. karşılıksız burs imkânı sunacak...”

            “……..Isparta’nın su ürünleri ve uygulamaları açısında verimli ve başarılı bir vilayet olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz ise ilim müessesesi olan SDÜ Su Ürünleri Fakültesinin Isparta’da bulunmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Oğuz, “Öğrencilerin araştırma ve uygulama yapabilmesi için su kaynaklarına ihtiyacı konusunda da vilayet olarak gerekli kolaylığı sağlamaya, mevcut göl ve göletlerimizde su ürünleri fakültemizin ihtiyacı olan çalışmaları yapabilmesi için her türlü desteğin sağlanacağı……..”

            “…..ESÜF dekanı Çetinkaya; Su ürünleri meslek kanununu da çıkarılması için çalışmalara başladık. Bu kanun çıktığı zaman mühendislerimizin yetki ve sorumlulukları yasalarla sabit olacak……… fakülteyi daha yakından tanıtmak amacıyla Isparta merkez ve ilçe liselerinde tanıtım çalışmaları yapmak istediklerini dile getirdi. Öğrencilerin pratiğe yönelik deneyimlerini artırmak ve sportif olta balıkçılığı ile ilgili etkinlikler düzenleyerek yeni oluşacak sektöre öncülük etmek istediklerini kaydeden Çetinkaya, Vali Oğuz’dan araştırma ve geliştirme çalışmalarında yararlı olacağını belirttiği Atabey Göleti’nin Su Ürünleri Fakültesine tahsisini talep etti, ayrıca    SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, belki de Türkiye’de bir ilke imza atarak bölümlerine öğrenci çekmek maksadıyla her öğrenciye 300TL. karşılıksız burs imkânı sunacaklarını açıkladı.”

            Yeni araştırma alanlarının (göletlerin) tahsis edilmesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi için yeni bağımsız binanın yapılacak olması ve hayırseverler, sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla öğrencilere karşılıksız burs verilmesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin yöredeki ve  diğer bir çok ilde tanıtılması çok önemli girişimlerdir. Öğrenciye hizmet götürülmelidir. Bu bakımdan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi dekanlığı çok önemli çalışmalar yapmaktadır Isparta’da .

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap