20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan,  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...
Haberin Tarihi: 30.7.2013 10:54:00 - Okunma Sayısı:3007 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, 1982'de Su Ürünleri Mühendisi yetiştirmek için kurulmuştur. Bu güne kadar 1300 mühendisi, ülkemiz su ürünleri ve eğitim sektörüne kazandırmıştır.

20 Temmuz1982 - Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulundan,  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesine ...

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi niçin Isparta’ya taşındı?

 

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, 1982’de Su Ürünleri Mühendisi yetiştirmek için kurulmuştur. Bu güne kadar 1300 mühendisi, ülkemiz su  ürünleri ve eğitim sektörüne kazandırmıştır.

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nde sekiz yarıyıl (4 yıl) yüksek öğretimden sonra öğrenciler "Su Ürünleri Mühendisi" ünvanı ile mezun olmaktadır. Lisans programı olarak tek su ürünleri mühendisliği bölümü mevcut olmasına karşın, 1985 yılından beri lisansüstü (Master ve Doktora) eğitimi Su Ürünleri Temel bilimleri Bölümü’nde Master ve Doktora, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü’nde ve Su Ürünleri Avlama ve İşleme teknolojisi Bölümü’nde Yüksek Lisans (Master) olarak verilmektedir.

            Fakülte Eğirdir Köprübaşı mevkiinde bulunan kampus sahasında 1216.80 m2 ebadında 4 katlı fakülte binasında eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmekte iken Eylül 2012’den itibaren SDÜ Doğu yerleşkesine taşınmıştır. Eğirdir ilçesinde sadece uygulama birimi ve laboratuvarları kalmıştır.

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Erol Kesici ile okulun dününü, bugününü ve yarınını konuştuk. Adı ve kuruluş yeri Eğirdir olmasına rağmen okulun neden Isparta’ya taşındığını irdeledik.

SİNAN:  Sayın Kesici öncelikle hoşgeldiniz. İsterseniz söyleşimize Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin nasıl kurulduğu sorusu ile başlayalım.

            KESİCİ: Tabii ki... ESÜF nasıl kuruldu, kısaca ondan bahsedelim. Eğirdir’e 1982 yılında Isparta da Üniversite yok iken Akdeniz Üniversitesi Isparta Mühendislik fakültesine bağlı Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu(ESÜYO)’nun açılması, Eğirdir için çok önemlidir, çünkü Türkiye’de ilçe olarak 3-4 yerde  4 yıllık eğitim veren  okul vardı.

            Eğirdir için 20 Temmuz 1982 ve sonraki günler  en sevinçli ve heyecanlı günler oldu.

            Okulun Eğirdir’de olmasında dönemin Isparta  milletvekili hem şehrimiz merhum İbrahim  YAMAN başta olmak üzere, yerel yönetimlerin ve  derneklerin ve  halkın katkı ve katılımları önemlidir.. Daha okul gelmeden Yazla Mahallesindeki önceki Hükümet binası onarılarak ve yanına  ek derslik binası yapılarak okul yeri, Eski Ziraat Meslek Lisesi’nin Yurdu, öğrenci yurdu olarak ve  Eğirdir  belediyesince de Köprübaşındaki  belediyeye  ait apartmanda okulun hocaları için lojman olarak tahsis edilir.

            SİNAN: Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu (ESÜYO)’nun Eğirdir’e gelişi ve sonraki gelişmeler nelerdir?

   KESİCİ: Sayın Sinan,  ESÜYO için tahsis edilen yerler çok hızlı bir şekilde tadilat ve yeni düzenlemelerden gerçekleştirilmiş ve 1984-1985 yılında ilk öğrenci alımlarına başlandıktan sonra da ESÜYO bir yarı dönem Isparta’da ve 5 Ocak 1985 tarihinde de Eğirdir’deki binasında  eğitime başlamıştır.

            SİNAN: Hocam, ESÜYO Mühendislik fakültesine bağlı mı kaldı?

            KESİCİ: Hayır, ESÜYO 18 Haziran 1987 tarihinde Mühendislik fakültesinden ayrılarak  doğrudan Antalya- Akdeniz Üniversitesine bağlandı. Bu ESÜYO’nun fakülte olmasında önemli bir adımdır, çünkü fakülte içinde fakülte olmazdı. Mühendislik fakültesine bağlı kalmış olsaydı, oranın bir bölümü olurdu.

            Sayın Sinan  ESÜYO mezunlarıyla ve kadrosuyla Türkiye’de sözü ve tercih  edilen okullardan olmuştur. O yıllardaki 10’a yakın Su Ürünleri Yüksek Okulu arasında, Ankara ve İzmir’deki Su Ürünleri Yüksek Okulları sıralamalarında Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu daima ilk üç sırada yer almıştır, bu kayıtlarda da yer almaktadır.

   Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu  altyapı ve öğretim üyesi kadrosunun gelişmesiyle birlikte YÖK ün onayıyla  okulda Lisans eğitiminin yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi verilmeye başlamıştır.

            SİNAN: Bu ne anlama gelmektedir?

            KESİCİ: Abdullah bey; sizin de bildiğiniz gibi bu aşamada, Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu sadece su ürünleri mühendisi değil, yüksek mühendis, doçent, profesör yetiştiren  okula dönüşmüştür ve bu çok önemli bir adımdır Eğirdir için.

            SİNAN: Yazla’daki Okul binası yeterli miydi?

            KESİCİ: Yazla, merkeze yakın olması ulaşım ve sosyal bakımdan bir avantajdı, fakat laboratuvar ve tesis yönünden yetersizdi. Eğirdir belediyesince;  Köprübaşı’nda bu günkü dört katlı binanın, balık havuzlarının ve  prefabrik yemekhane ve yurt binasının bulunduğu arazi okulun yerleşkesi için ve köprü kanalın yanındaki DSİ’ye ait olan yerde, sosyal tesis olarak kullanım için Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu’na tahsis edildi. Yazla’daki Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu binası da Eğirdir Meslek Yüksek Okulu açılması koşuluyla boşaltıldı.

            SİNAN: Sayın Hocam Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu fakülteye nasıl dönüştü?

            KESİCİ: Abdullah bey, Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu’nun başarıları ve gelişimleri sözkonusu olduğunda o dönemin okul müdürü sayın Prof. Dr. Metin – Gülşen TİMUR ve yönetiminin girişimleri göz ardı edilemez.

            1992 yılında Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi açılması ve Mimarlık Fakültesi’nin buraya dahil olmasına rağmen Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu bir süre daha Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı bölüm olarak kaldı. 

            SİNAN: Hocam Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu’nun fakülte olmasında SDÜ’nün açılmasının katkısı var mı?

            KESİCİ: Abdullah bey, 1990 yılların başında Türkiye’deki Su Ürünleri Yüksek okullarından laboratuvar ve öğretim üyesi kadroları gelişenlerin ve uygun görülenlerin  YÖK tarafından Fakültelere dönüştürülmesi uygun görüldü ve bu okullar içerisinde Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu da vardı. Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı kalmış olsaydı da Fakülte olacaktı.

     SİNAN: SDÜ’nün kuruluşu, bünyesinde bulunacak okullar 1992 yılı öncesi planlandı. Neden Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi kurulduktan daha sonra SDÜ’ye bağlandı?

            KESİCİ: Güzel ve çok önemli  bir soru. Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu, bölümünde öne çıkan gözde okullardandı, Antalya’ya taşınması söz konusuydu. Hem deniz hem de göl araştırmalı bir fakülte olacaktı. Fakat gerek okul yönetimi gerekse yerel yönetimlerin girişimleriyle Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Eğirdir’de kaldı ve 20 Temmuz 1992 tarihinde SDÜ’ye bağlı Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi  adı koşuluyla Eğirdir’de Fakülte olarak eğitime başladı.

            SİNAN: Hocam desenize  Eğirdir’den Fakültenin taşınması girimleri 1992 yılından önce başladı….

             : Sayın Sinan,  sizin de bildiğiniz gibi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi (ESÜF)’nin taşınması  hep gündemdeydi.

     Bilhassa SDÜ’deki Rektörlük seçimlerinde, her dört yılda bir Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Isparta’ya taşınacak söylemleri hep gündemde olmuştur. Eğirdir’deki  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin son 15 yılı papatya falındaki  gibi “… fakülte taşınıyor… taşınmıyor”la geçti. Bu dönemlerde zamanın Eğirdir  kaymakamlarının, Eğirdir belediye başkanlarının öncülüğünde, basın, sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyetler Fakültenin Eğirdir’e ait olduğu ve  Isparta’ya taşınmaması için girişimlerde bulunmuş ve başarılı olmuşlardır. Taaa ki iki yıl öncesine kadar....

            Gelecek Yazı: Sahiplenmez isen Fakültenin talipleri çoktur…..

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap