16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Eğirdir Göl Havzası, Pestisitle Mücadelenin Neresinde?!!! (9. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Göl Havzası, Pestisitle  Mücadelenin  Neresinde?!!! (9. Bölüm)
Haberin Tarihi: 18.3.2022 17:26:10 - Okunma Sayısı:3371 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE

MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!!

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

                                             DOKUZUNCU BÖLÜM

Yazı dizimizin bu bölümünde; irdelemekte olduğumuz bilimsel araştırmada kullanılan PESTİSİT’lerin bazı özellikleri ile Tarım ilaçlarının BALIK’lara etkilerini ele alacağız…

                 SUPRACİDE :  Bu organik Fosforlunun İNSEKTİSİT özelliği, 1965’te keşfedilmiştir. 1966 yılında da, J.R. Geigy tarafından üretimine başlanmıştır. Fiziksel olarak aktif maddesi renksiz ve kristal şeklindedir.  Aseton, Benzen ve Metanol’ de kolayca çözünebilir. SUPRACİDE, Lepidopterous Larvalarına karşı kullanılabilen ve sistemik olmayan bir İNSEKTİSİT‘tir. Yaprağa nüfus edebilmesi, bu PESTİSİT’in yaprak kıvrılmasına karşı kullanılmasına imkan vermektedir. Bitkilerde süratle metabolize edilir. Ancak; ELMA AĞAÇLARINA UYGULANDIKTAN İKİ HAFTA SONRA BİLE %75’i kalmaktadır.

                                                        ***

               CAPTAN : Bir FUNGİSİT olan CAPTAN bileşiğin Uluslar arası Standart Birliği (ISO) tarafından tavsiye edilen adı CAPTAN’dır. Fungisit özelliği, ilk olarak 1950’li yıllarda tanımlanmıştır. Ticari olarak; keskin kokulu, sarı, şekilsiz katı halde %93’den %95’e kadar değişen saflıkta bir Pestisit’tir. Oda sıcaklığında su içinde 0.5 ppm’den az çözünebilirken, petrol yağlarında çözünemez. BU PESTİSİT; YAPRAKLARI KORUMAK AMACIYLA KULLANILAN BİR FUNGİSİT’tir. Fitotoksit değildir. Deride iritasyona sebep olabilir.

                                                         ***

                KELTHANE: Bir AKARİSİT olan KELTHANE bileşiğin Uluslar arası Standart Birliği (ISO) tarafından önerilen adı DİCOFOL’dur. Saf maddesi, Beyaz renkli ve katıdır. Ticari olarak kahverengi viskoz yağ halindedir. Yaklaşık %80 saflıktaki bu madde pratik olarak suda çözünmez. Çoğunlukla aliphatic ve aromatic çözücülerde çözünebilir.

                                                        ***

                TARIM İLAÇLARININ BALIKLARA ETKİLERİ:

                 Değişik amaçlarla hedef organizmalara karşı kullanılan PESTİSİT’ler; DAHA ÇOK SU ALANLARINDA VE BU ALANLARA YAKIN BÖLGELERDE UYGULANDIĞINDA, SU CANLILARINA DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE ETKİ ETMEKTE VE SUDAKİ EKOLOJİK DENGEYİ BOZMAKTADIR!!!

               Pestisitler, SU EKOSİSTEMİNE değişik yollarla da geçebilirler… Bu geçiş; Pestisit bulunan kapların su kaynaklarında yıkanmasıyla, sularda bulunması istenmeyen bitki ve hayvanlarla yapılan mücadele ilaçlarının, doğrudan su ortamına tatbik edilmesiyle, ilaç artıklarının sulara dökülmesiyle veya ilaç tatbik alanlarına yapılan püskürtme ile, ilaçlarla kirlenmiş atmosferden PESTİSİT zerrelerinin çökelmesiyle, ilaç tatbik alanlarına gelen sulama ve drenaj sularıyla, İLAÇ ARTIKLARININ TOPRAKTA SÜZÜLMESİYLE VEYA TOPRAĞIN YAĞMUR SULARIYLA YIKANMASIYLA, YADA KALINTILARIN SU EKOSİSTEMİNE SÜRÜKLENMESİYLE, DOLAYLI OLARAK GERÇEKLEŞMEKTEDİR!!!

                                                     ***

           Sulara çeşitli yollarla karışan düşük yoğunluktaki birçok PESTİSİT KALINTISI’ndan, BALIKLARIN OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLENDİKLERİ VE DAVRANIŞLARINDA FARKLILIKLAR MEYDANA  GELDİĞİ ANLAŞILMIŞTIR. ÖLDÜRÜCÜ OLMAYAN DOZLARIN HAYATİ ORGANLARDA BAZI PATOLOJİK SEMPTOMLAR MEYDANA GETİRDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR!!!

                                                     ***

           

NOT :

Yazı dizimizin yarın yayınlayacağımız (10)’ nuncu bölümünde; Tatlı su kaynaklarında (=Tatlı su Gölleri ) Ekonomik değeri olmayan Balıkların ortadan kaldırılması amacıyla, (= Otçul balıklar, Karnivor /Etçil Balıklar için besin maddesi olabiliyor.) Pestisit kullanımı konusu da irdelenecek…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap