“Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” Temalı İstiklal Marşı’nın Kabulünün 101. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Gerçekleştirildi
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de muhteşem bir programla gerçekleşti.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Türk Ordusuna yazmış olduğu 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı bugün saat 10.30’da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonunda yapıldı.
Eğirdir Mehmet Akif Ersoy İlkokul ve Ortaokulu tarafından hazırlanan 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programında; İstiklal Marşı’nın yazılışı, Mehmet Akif Ersoy’un milli marşla ilgili düşünceleri, konuşmalar ve şiirlerle anlatıldı.
Programa; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından Kurmay Başkanı Piyade Albay Gökhan Özbek, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Bu yıl “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” temasıyla hazırlanan program, Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve tüm şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Türkçe Öğretmenlerinden Melek Sardıdoğan yaptı.
Sarıdoğan duygu yüklü konuşmasıyla şunları ifade etti:
“İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101.yılını kutluyor; vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşı’mızı bizlere armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum.
İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için, Mehmet Akif’i iyi bilmek, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı, “milli mücadele ruhunu” yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir.
Mehmet Akif Kimdir?
Milli bir şair, idealist bir öğretmen, alanında başarılı bir veteriner hekim, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı, bir politikacı, bir gönül insanı, hayatı vatan hasreti ile biten ve vefa beklediği gözlerden cefa çeken bir garipti o.
Hayata veda edeceği anda “Hocam kalk bir İstiklal Marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar!” diye haykıran talebesine “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanperverdir o.
Mart 1921…
Millî Eğitim Bakanlığı, millî marş yazımı için bir yarışma düzenler. Yarışma için 724 şiir gönderilir. Bir kurulca bu şiirler titizlikle incelenir. 6 tanesi ayrılır. Ama hiçbiri beğenilmez, milli marş olacak değerde bulunmaz.
Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan, akıllardan çıkmayan “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiriyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ ten millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşur, ancak Akif verilecek 500 lira para ödülü nedeniyle yarışmaya katılmaz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Akif’in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirir ve Mehmet Akif’e şirini yazması için davet gönderir. 1. İnönü Savaşı’nın kazanıldığı ve Ankara Hükümeti’nin çeşitli devletler tarafından tanındığı günlerde Akif eserini tamamlayarak Meclis’e sunar.
12 Mart günü, seçilen 6 şiir ve Akif’in adı yazılı olmayan şiiri mecliste oylamaya sunulur. Akif’in şiiri sık sık alkışlarla kesilerek defalarca okunur ve büyük bir çoğunlukla kabul edilir.
Mart 1921…
Kurtuluş Savaşı’nın en çetin günleri…
Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında büyük bir coşkuyla, alkış tufanı kopmakta…
Kurtuluş Savaşı’nın ruhu, bağımsızlık aşkının sembolü, Mehmet Akif’in dizeleri ile Meclis kürsüsünden okunmakta…
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. ”
ÜSTADIM,
Korkmadım!
Sen ‘KORKMA’ dediğin günden beri korkmadım.
Ne al sancağımın sönmesinden,
Ne de tek dişi kalmış canavarın ulumasından.
Mıhlanıp kaldım yerimde
Seni her duyduğumda.
Başım dik, gözüm gökyüzünde.
Düşündüm, bastığım yerlerdeki kefensiz yatanları.
Unutmadım!
Unutmam!
Ben şehit oğluyum…
Tiyatro Gösterisi Büyük Alkış Aldı…
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı kapsamında Mehmet Akif Ersoy İlkokul öğrencilerinin hazırlamış olduğu “İstiklal Marşı’nın Kabulü” adlı tiyatro gösterisi izleyenler tarafından büyük alkış aldı.
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümü kutlama programı, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinden Yaşar Kerem Özdemir’in piyanosu ve Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Müzik Öğretmeni Yasemin Birgül Demir’in kemanı eşliğinde Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 4/C sınıfı öğrencilerinden Fatıma Feyza Akkoç “Bayraksız Olamam” adlı şiiri okuması ile devam etti.
Program Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerini Müzik Öğretmeni Yasemin Birgül Demir eşliğinde İstiklal Marşı’nı işaret dili ile okumaları sona erdi.
RESİM SERGİSİ İLGİYLE GEZİLDİ
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı sonrası hazırlanan resim sergisi gezildi. Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni Aysun Erfidan’ın yapmış olduğu “Tacettin Dergahı” isimli maket tasarımı çok beğenildi.
-EMEL TURAN KARTAL-