Dünya Sulak Alanlar Günü Eğirdir Belediye Meclisinde Ele Alındı
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününde Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdür Yardımcısı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Sulak Alanlar Şube Müdürü Eğirdir Belediye Meclisindeydi.
Eğirdir Belediye Meclisi Şubat ayı birleşimleri tüm hızıyla sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Altındal ve Doğa Koruma Milli Parklar ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu Eğirdir Belediye Meclisinin misafiri oldular.
Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Altındal yaptığı konuşmada; 'Değerli başkanım ve değerli meclis hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bölge müdürlüğümüz Isparta-Burdur ve Antalya illerine hizmet vermektedir, merkezi Burdur'dadır. Özellikle Bölge müdürlüğümüzde Isparta ilinde hem milli parklar, hem de tabiat parları olarak oldukça zengindir. Halkında korunan bu alanlarda ve yaşamında onlarla birlikte yaşıyoruz ve mümkün olduğunca halktan yana tavırlar sergileyerek çalışmak zorundayız. Milli parkların statüleri halka yeterince anlatılmamış olması ve bunların planlanmamış olması birçok şeyi etkiler. İnşallah bunların planları şu anda yapılmakta, yenilenmekte, halkı düşünecek şekilde sorunlara kalıcı çözümler getirecek şekilde çalışmalar sonuçlanacak. Bugün biliyorsunuz 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü bu bakımdan kurumumuzun çalışma kapsamına girmekte. Şube Müdürümüz Ersan bey şimdi sizlere bu konuda sunum yapacak. Başta Belediye Başkanımız Veli Gök olmak üzere Eğirdir Belediye Meclisine teşekkür ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
Ersan Berberoğlu ise yaptığı sunumda özetle; 'Öncelikle sayın başkanımıza bizim için kurumumuz için önemli bir günde nazik davetleri içi çok teşekkür ediyoruz. Karşılıklı iletişim ve etkileşim halinde olmak birbirimizi tanıma fırsatı verdiği için ayrıca mutluyuz. Sürekli bu coğrafyada birlikte çalışıyoruz birbirimizi tanımanın daha güzel ve başarılı işlere fayda sağlayacağını düşünüyorum.' dedi.
Kurum işleyişini anlattıktan sonra proje ve doğayı koruma konularında bilgiler veren Berberoğlu sözlerine şöyle devam etti. 'Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi", 1971 yılı Şubat ayında İran'ın Ramsar kentinde imzalandı. Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
Sulak Alanlar: İklim Değişikliği ile ilgili Mücadelenin Anahtardır
Dünya genelinde gerçekleşen afetlerin sıklığı sadece 35 yılda iki katına çıkmıştır ve bu felaketlerin% 90’ı su ile ilişkilidir. Bununla beraber aşırı hava olaylarının artarak devam etmesi beklenmektedir. Sulak alanlar, sera gazı emisyonlarının dengelenmesinde ve iklim değişikliğinin etkilerinin baskılanmasında önemli rol oynamaktadır.
Sulak Alanlar, Karbonu Depolar;
Turbalıklar ve deniz çayırları çok miktarda karbonu depolar Turbalıklar dünya topraklarının yaklaşık % 3'ünü oluşturur ve tüm karasal karbonun bütün ormanların depoladığından iki kat daha fazla olarak yaklaşık % 30'unu depolar. Sulak Alanlar, dünya Üzerindeki en etkili karbon yutaklarıdır.
Sulak Alanlar, Taşkınları ve Kuraklığı Azaltır;
Taşkın ovaları, nehirler, göller ve bataklıklar gibi iç sulak alanlar sünger gibi davranarak aşırı yağışlar depolayıp taşkın dalgalanmalarını azaltır. Yağışsız iklim kuşaklarında veya yağışsız mevsimlerde sulak alanlar, depolanan suyu serbest bırakarak kuraklığın başlamasını geciktirir.
Sulak Alanlar, Kıyı Şeritlerini Korur;
Deltalar, Lagünler, su basar ormanları, deniz çayır yatakları gibi sulak alanlar tampon işlevi görür. Dalgaların ve fırtınaların yoğunluğunu azaltarak kıyı şeridinde yaşayan ve çalışan İnsanların % 60'nı korur.
Sulak Alanlarımızı Kurutmamalıyız;
Sulak alanlar, tarım için kurutulduğunda veya yakıldığında bir karbon yutağından, atmosfere salınım yapan bir karbon kaynağına dönüşür. Kurutulmuş veya yakılmış turbalıkların C02 emisyon miktarı, tüm fosil yakıtların yıllık emisyon miktarlarının % 10'una eşittir.
Sulak Alanlarımızı Korumalıyız;
İklim değişikliğini ele alan stratejiler sulak alanların akılcı kullanımlarını içermelidir. 1970'lerden bu yana sulak alanların % 35'i kaybedildi. Bireyler, topluluklar ve siyasi otoriteler iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olmak ve bu etkilerin üstesinden gelebilmek adına bu eşsiz ekosistemleri korumak için birlikte çalışmalıdır.' dedi.
Biz kurum olarak Eğirdir Belediyesi ile farklı işler yapabiliriz, gerek eğitim anlamında olur, öğrencilerimizin de içinde olduğu projeler üretebiliriz. Kovada Milli Parkımızda etkinlik yapabiliriz, farkındalık faaliyetleri de gerçekleştirebiliriz.' dedi.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, 'Dünya Sulak Alanlar Günü' ile ilgili olarak müdürlerimizin aramızda olması oldukça sevindirici. İşbirliğimiz ve beraber olmamız çok önemli. Doğayı korumanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Suyun, Doğanın ve Yaban Hayatının korunması için hepimizin tüm kurumların üzerine düşen görevleri vardır. Özellikle Sıfır Atık'ta ve diğer projelerde kurumunuzla işbirliği içerisinde faaliyetler sürdürmek istiyoruz. Tekrar katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.' dedi.
(Eğirdir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu)