TARHAN’IN; “EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN İMDADINA, SON GÜNLERİN “KARI” / YAĞMURU YETİŞTİ!!!”
HABER / YORUMU SES GETİRDİ…
AKIN / ÖZEL
Gazeteniz AKIN, yazarımız ve Ankara Temsilcimiz Zeki TARHAN’ın kaleme alıp, Haber / Yorum formatında yazdığı, SDÜ / Uzaktan Algılama, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Erhan ŞENER’in, EĞİRDİR Gölü’nün buz tutmuş uydu görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine, gerek gazetemizde ve gerekse sosyal medyada yapılan yorumlar, ilginç değerlendirmeleri yansıtıyordu… İşte o yorum ve değerlendirmeler:
***
Prof. Dr. Hülagü KAPLAN – Günaydın Zeki bey. Göller Bölgemizin her bir gölünün su yitirmesi, bizleri düşündürüyor; Siz yazılması gerekeni yazıyorsunuz… Yetkili ve sorumlular, neredeyse sırt dönmüş, Doğaya kalmış damla damla yardım… İyi gün dileğim, sevgilerimle.
Mustafa HOBANOĞLU – Zeki bey kardeşim; hatırlarsan size, “Allah’a dua edelim, bol rahmet versin, başka çıkar yolu yok” demiştim. Kâinatın tek sahibi olan Cenabı Allah rahmetini verdi, daha da verir… İnşallah yeter ki bizler, kulluk vazifelerimizi lâyıkıyla yerine getirelim. Hayırlı / sağlıklı ve bol rahmetli günler dilerim, selamlar…
İsmail Hakkı ARSLAN – Doğadaki ilâhi düzeni insanoğlu bozuyor, Dereleri ve Gölleri kurutuyor… Yine de uyanmamız için, Yüce Yaradan imdadımıza KAR’ la Yağmur’ la yetişiyor… Bu uykudan insanlık ne zaman uyanacak? Zeki’cim, senin emeklerine de teşekkürler…
Mahmut BAYSAL – Kemer – Yenice Boğazı karasallaşmış!!!
Mustafa DOĞANKAYA – Her yıl yağmur ve KAR sularıyla yükselen göl seviyesinden sonra, EĞİRDİR GÖLÜ’nün kurumaya yüz tutması unutuluyor ta ki, tekrar suları çekilene kadar!!! Onun için; konuyu her daim gündemde tutmak gerekir… Eksik olmayın, bunu da en güzel siz yapıyorsunuz Zeki bey. Size sağlıklı, güzel günler dilerim…
Halime ERSOY – Eğirdir Gölü ve diğer kaynaklar için iyi haber.
Ramazan TOPRAKLI – Bu yağışlar; Eğirdir Gölü’ nün dişinin kovuğuna bile yetmez!!!
Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK – Güzel haber.
Prof. Dr. Hakan SERT – Seyfe Gölü de aynı. KAR iyi geldi.
Prof. Dr. Murat BARLAS – İnşallah bütün göllerimiz de su seviyesi, gerçek seviyesine ulaşır ve gerekli araştırmalar yapılarak, göllerin kötü duruma gelmesi engellenir. Daha güzel haberler almak dileğiyle selamlar ve sevgiler…
Prof. Dr. İsmet BALIK – Gölleri birkaç yıl rahatlatacak yağışlar oluyor… Güzel bir haber olmuş.
Doç. Dr. Şehnaz ŞENER – Kaleminize sağlık Zeki bey.
Ali DEMİRAL – Umarım bu son yağışlar; “TÜKENME EŞİĞİ” n de olan YER ALTI SU kaynaklarının beslenmesine faydalı olur da, inşallah şu an uydu resimlerinde görüntülenen gölümüzün ikiye bölünme safhasındaki halinden kurtulursa, 2022 Mart – Nisan aylarında, 2021 yılı Mart – Nisan ayı seviyesine gelebilir. Lâkin, iyi bir “GÖL YÖNETİM PLANI” uygulanmazsa, geçen her yıl, bir önceki yılı aratacağı gerçeği ayan beyan ortada.
Prof. Dr. Zafer KARAER - Etkili önlemler alınmazsa, korkulan son kaçınılmaz olacaktır, diye düşünüyorum… Bugün belki KOMADAN ÇIKMIŞ gibi görünüyor ama, bugünkü anlayışla yarınlardan çok ümitli değilim. Bakalım, inşallah yanılıyor olurum.
Fikriye ATUĞ – Bu durum geçici, asıl diğer sorunlar çözülmedikçe netice olumsuz.
Taner AVCI – Hemen, “Göl kurtuldu” havasına girmenin anlamı yok. Su kotunu geçen yıl ile ve bu mevsimde doğal kotu ile kıyaslayıp, durumun vahametini görmek gerekir. Gölün %70 - %80 donması değil, “DOLMASI” önemli.
Faden KAYA - Valilik mi, Kaymakamlık mı? Yoksa kim ilgilenecekse, yollardan toplanan KARLAR, kamyonlarla, göl buzluyken dökmesi kolay olur, göle dökülse daha iyi olmaz mı? DSİ demiyorum gölün kuruma sebebi.
Abdürrahim KOCAGÖL – Allah kullarını darda ve zorda koymaz, Günü ve yeri gelince, mağduriyeti giderir. Kulları gibi değildir.
Mustafa KOLAN – Çay Deresinden su gelmediği sürece, isterse günlerce yağmur, KAR yağsın yalan!!!
Mesut DEMİRTAŞ – Hep aynı şeyleri söylüyorsunuz, bir de şu BOĞAZOVA, AKDOĞAN ve daha nice MERMER OCAKLARI, tabii dengeyi (=Doğal Dengeyi ) ve YER ALTI SULARI’ nın yönünün değişmesinde etken değil mi? Çiftçi, 25 Eylülden beri SU KULLANMIYOR!!! Ve Haziran sonuna kadar da kullanmaz. Bu süreçte çekilen su nereye gidiyor?!!!
Murat METİN – Yağan KAR ve Yağmur suları, toprağı suya doyurmadı ki?!!! Derelerden su akmıyor GÖL’ e faydası olsun?!!! Sadece göl yüzüne yağan yağıştan dolayı, az da olsa KOT’ ta bir yükselme var. Yanlışlık; HER DEREYE GÖLET YAPILARAK başladı!!! GÖLE AKAN DERELERİ KURUTTULAR!!!
Erdem ÇAPRAZ – Şükürler olsun Allah’a.
Tülay ÇAKIR – Sonsuz şükürler olsun inşallah.
Serdar KARAKOÇ – Maşallah şükür elhamdülillah.
Bahri ERÜNAL – Şükürler olsun Rabbime.
Mesut DEMİRBAŞ – Gölden kilometre uzak yerlere, şimdiye kadar KURU TARIM yapmış ve yapması gereken yerleri bile, SULU TARIM’ a geçmeye çalışılırsa, GÖLÜN KAPASİTESİ bu kadar alanı sulamaya “DAMLA SULAMA” da olsa kaldırmaz!!!
Nevin CANSOY – Çok şükür, beklenen yağışlar geldi.
Emin DURGUT – Allah rahmetini verdi. Şükürler olsun.
***
“AKIN” IN NOTU:
Görüldüğü gibi; ÇEVRECİ ve gölümüzün doğal dengesine hassasiyet gösteren toplumsal kesimlerle akademik camiamızın gösterdikleri duyarlılıklar, geleceğe karamsar değil, umutla bakmamızı ve de kalplerimizin gölümüzün bekası için çarpmasını emrediyor…
Hoşça kalın…Unutmayın AKIN, sizlerin gazetesi!!! Yani; HALKIN SESİ!!!