Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi Hizmete Girdi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi Hizmete Girdi
Haberin Tarihi: 27.5.2015 09:37:00 - Okunma Sayısı:4787 defa okundu.

Kovada Gölü Milli Parkı, tabii bitki ve hayvan toplulukları, piknik, manzara, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm gibi olanaklar sunuyor.

Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi Hizmete Girdi

 

            Kovada Gölü Milli Parkı, tabii bitki ve hayvan toplulukları, piknik, manzara, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm gibi olanaklar sunuyor.

            2007 yılında çıkan yangın sonucu tamamen kullanılamaz duruma gelen Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi yenilendi.

            Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin içerisinde iki toplantı salonu ve girişinde yaban hayvanlarını tanıtan mini bir doğa müzesi bulunuyor. Burada görevli orman koruma memurları gelen ziyaretçileri büyük bir misafirperlik göstererek ağırlıyorlar, çevre ile ilgili bilgilerler vererek rehberlik yapıyorlar.

            Eğirdir Gölü’ne bir kanal ile bağlı ve Eğirdir gölünden beslenen Kovada Gölü, tam anlamıyla bir doğa şaheseri. Kovada Gölü Milli Parkına ulaşmak oldukça kolay. Eğirdir’den Antalya yönüne giderken yaklaşık 30-35 km sonra yol ayrımından Karadiken köyü tabelasını takip ederek ulaşılıyor. Eğer bu ayrımdan sapmayıp düz giderseniz gölü görmeden pas geçip Yazılı Kanyon’a gidiliyor.

 

KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI

            Isparta’nın Eğirdir ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Millî park sâhası içerisinde konaklama ve piknik yapma amaçlı hazırlanmış yerleri ile doğaseverlerin uğrak yeri durumuna geliyor. Saha içinde 2003 yılında Kovada Koyu Günübirlik Kullanım Alanına SDÜ Orman Fakültesi Peyzaj Anabilim dalına uygulama projesi çizdirilerek DKMP Genel Müdürlüğü ile Antalya K.T.V.K.K’ na onaylattırılarak uygulamaya başlanılmış. Uygulama sırasında sahada uzun yıllardır bulunmayan su-elektrik gibi alt yapı çalışmaları tamamlanarak saha içerisinde kapı girişi, giriş kontrol kulübesi, 2+2’li WC, çeşme, çocuk oyun grubu, yürüyüş yolları, ahşap piknik üniteleri (ahşap kamelya, piknik masası, bank v.b), ahşap iskele, manzara seyir kulesi, tanıtım ve ikaz levhaları, tanıtım ziyaretçi merkezi, satış stantları, otopark bulunuyor.

            Kovada Gölü Milli Parkı Akdeniz Bölgesi’nin Isparta ili sınırları içindedir. 1970 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 6.551 hektardır. Adını aynı ilçede bulunan Kovada Gölünden almaktadır.

            Endemik Bitki :

            Kızılçam, endemik bir ağaç türü olan Kasnak meşesi (Quercus vulcanica) ve çınar, milli parkın başlıca ağaç türleridir. Otsu flora bakımından da zengindir.

            Hayvan Türleri :

            Milli park, sazan, tatlı su levreği ve ıstakozu sucul fauna türleri ile tilki, sansar, yaban domuzu, tavşan, sincap, kirpi gibi memeli hayvan türlerine ve ötücü kuşlara sahiptir.

Çevre halkının rekreasyon için yararlandığı milli park, peyzaj değerleri bakımından dikkat çekmektedir.

            Kovada Gölünün etrafı, sık ormanlık alanlar, ormanlık dağlar ve kısmen meyva bahçeleriyle kaplı. Belki de bu yüzden göl görüntüsü ve manzarasıyla insanı gerçekten büyülüyor. Sonbahar yağmurları sonrası çöken sis içerisinden seçilebilen ağaçlar, gölün yeşil suları, yüksek dağlar ve sisler içerisinden alçak uçan yabani ördek sürürüleri sanki duvara astığımız bir manzara panosu gibi önünüze seriliyor.

            FAUNA:

            Memeliler: Yaban keçisi, sansar, yaban domuzu, porsuk, tavşan, tilki, ağaç sincabı.

            Kuşlar: Kartal, şahin, karga türleri, çulluk, keklik, saksağan, tespiti yapılmamış çok sayıda yerli veya göçmen kuş türünün yanında 59 adet yerli, 26 adet kış göçmeni, 48 adet yaz göçmeni, 20 adet transit göçen olmak üzere 153 adet su kuşu türü bulunmaktadır. Ormanlık alanlarda ise 49 kuş türü tespit edilmiştir.

            Balıklar: Pullu sazan, kadife, sudak, havuz balığı, kerevit.

            Sürüngenler: Adi kertenkele, kaplumbağa, yılan belli başlılarıdır.

            FLORA:

            Orman ağaç ve ağaççıkları: Kızılçam, karaçam, sedir, toros göknarı, Meşe (sapsız, saçlı, pırnal, kermes, kasnak) türleri, ardıç, çınar, çitlenbik, akçakesme, mirtus, menengiç, boyacı sumağı, yemişen, böğürtlen, defne, tesbih çalısı, karaçalı, karamuk, laden. Otsu bitkilerin yapılmış bir tespiti bulunmamaktadır.

            AVLANMAK YASAK

            Gölde sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu bulunuyor. Bölgede avlanmak yasak.  Kovada Gölünde 153 tür su kuşu tespit edilmiş. Bunların bazılarına ziyaretçi alanında yer alan ahşap iskelelerden dürbününüzle gözlemleyebilirsiniz. Bu kuşlardan yaban ördeği, kaz, angut, keklik ve çulluklara mevsimlerine göre milli parkta gözlemlenebilir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap