KÖK HÜCRE BAĞIŞÇISI OL
ÖNE ÇIK HAYAT KURTAR
Kızılay Antalya Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi, 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü Eğirdir'de kök hücre bağışı alacak.
Kök hücre Medya Uzmanı Eren Uzun ve Kök hücre hemşiresi Tarık Kayoz, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Mehmet Demirel, İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Zarif ve Akın Gazetesi İmtiyaz Sahibi Abdullah K. Sinan'ı ziyaret ederek Kızılay Antalya Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi'nin 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü Eğirdir'de düzenleyeceği kök hücre bağışı kampanyası ile ilgili bilgi verdiler.
Kök hücre Medya Uzmanı Eren Uzun gazetemize yaptığı açıklamada, 14 Temmuz çarşamba günü Eğirdir Kale Meydanı’nda yürütülecek kampanyanın saat 12.00'de başlayıp, akşam saat 19.00’a kadar devam edeceğini kaydetti.
Eren Uzun, kan ve kök hücrenin her an hepimize lazım olabileceğine vurgu yaparak, “Eğirdir'in değerli insanlarını bu kampanya ya destek olmaya davet ediyorum. Duyarlılıkları nedeniyle de şimdiden kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Kök hücre bağışının kan bağışından farklı olmadığını dile getiren Kök hücre hemşiresi Tarık Kayoz da, bağışın detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: "İki çeşit kök hücre toplama yöntemi var. Biri kemik iliği yöntemi diğeri perperik yöntem. Bugüne kadar tür kökte iki bine kadar nakil yapıldı. Bunların neredeyse yüzde 90'ı perperik yöntem, yani kan verir gibi iki koldan bir cihaza bağlanıyor bir koldan kan ve kök hücre toplanıyor, diğer koldan bağışçıya geri kan veriliyor, işlem kısa süre ve acısız. Kemik iliği bağışçılar, daha az talep etmekte. Bu seçeneği sunuyoruz. Kemik içindeki ameliyat şartlarında, yarım saatlik, maksimum bir saatlik bir operasyonla, kalça kemiğinden kemik iliği toplanıyor ve hastaya nakil ediliyor. Lösemi hastalarında daha çok kullanılıyor. Tanı konulduktan sonra hastanın şifresi çalışılıyor, daha sonra Türkiye'nin bir veri bankası var. Doktor oradan sisteme giriyor, eşleşen bağışçı var mı yok mu? görüyor. Eğer eşleşen bir bağışçı varsa Sağlık Bakanlığı, bunu Kızılay'a bildiriyor, arkadaşlarımız tekrar görüşüp, numune alıyor ve kemik iliği nakli yapılıyor.
18-50 yaş arasında kronik bir rahatsızlığı olmayan, kanser tanısı almamış, bulaşı hastalığı olmaya kişiler Kızılay'ın olduğu her yerde gelip formu dolduruyorlar, kendilerinden kan örneği alıyoruz. Herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığı yoksa bakanlığa gönderiyoruz, maksimum bir hafta on gün içerisinde sisteme kaydoluyor, bir hastayla eşleşiyor mu diye taramaya girmekte. Kan bağışına gelen kişiden ekstradan kan da alınmıyor. Kök hücre bağışı da kan verme işlemi gibi. Kök hücre bağışının kan bağışından farkı yok."
Kimler donör olabilir?
İnsan vücudunda yer alan tüm yapıların kökenini oluşturan ve kendi kendini yenileyebilen kök hücreler pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılıyor. Kişinin kendisinden, uyumlu ya da yarı uyumlu olan donörden alınan kök hücreler, hasta kişiye nakledilerek hastanın hasarlanan hücre, doku ve organlarının yenilenmesi için bir tedavi yöntemi. Gönüllü bağışçılara ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankasının (KİB) oluşturulması ve kök hücre nakli ile ilgilenen merkezler arasında koordinasyonun sağlanması amacı ile kurulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kilo ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul ediyor. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekiyor.