GÖL BİZİ KANDIRIYOR!!!
- EĞİRDİR GÖLÜNDE YÜZEYSEL KÜÇÜLME; %3 - %5 OLABİLİR
- SU HACMİNDE İSE; %30 - %40 AZALMA OLMUŞ DURUMDA!!!
- EĞİRDİR GÖLÜ, AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDERSE, 10 YIL SONRA BURDUR GÖLÜ GİBİ OLACAK VE GERİ DÖNDÜRÜLEMEYECEK!!!
- TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ; KURAKLIKTA EN GÜÇLÜ SİLAH, “DAMLA SULAMA” DERKEN, “ENERJİ KULLANIMINI DA SINIRLAMALIYIZ” DİYORDU…
***
- EKO- BİR: EĞİRDİR GÖLÜ KOMADA VE YOĞUN BAKIMDA!!!
- KOVADA KANALI KIRINTI BÖLÜMÜNE DE BİR REGÜLATÖR KAÇINILMAZ HALE GELDİ!!!
- KOVADA HES’ LERE GÖLDEN SU VERİLMESİ; BİR SİS PERDESİ Mİ?!!! BU SİS PERDESİ NASIL KALKAR?
Zeki TARHAN – ANKARA
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tarım bir sistemdi, su ise tarımsal üretimde bir girdi. Tarım sisteminden beklenen en yüksek faydanın sağlanabilmesi için, sistemin bütün bileşenlerinin ( girdilerinin ve faaliyetlerinin ) iyi planlanması, her bileşende mevcut en son teknolojinin uygulanması ve bu teknolojinin çiftçi tarafından doğru kullanılması gerekirdi.
Eğirdir Gölünden alınan suyun israfını önlemeye çalışıyorduk…Yani; su tasarrufu için, kısıtlı su programı uygulamasına… AÇIK KANAL yerine, “BASINÇLI BORU ŞEBEKESİ” nin ve SALMA SULAMA yerine, “DAMLA SULAMA SİSTEMİ” nin uygulanması gerekli ve de kaçınılmazdı… Ama tek başına da yeterli değildi. DAMLA SULAMA’ nın, çiftçi tarafından tekniğine uygun şekilde kullanılması, olmazsa olmaz koşuldu. Salma sulamaya alışan çiftçinin, Damla Sulamaya geçtiğinde yanlış sulama yaptığına tanık oluyorduk…Damla sulamayı vahşi sulama mantığıyla yapıyorduk!!! Hatta, Damla sulama çiftçimizi kesmiyor, aynı anda, eş zamanlı salma sulama yapıyorduk!!! Salma sulamada olduğu gibi, bir sulamada çok fazla su veriyor ve Damla sulama sistemini saatlerce çalıştırıyorduk!!!
***
“DAMLA SULAMA” da; sık sık ama az az sulama suyu verilmeliydi. İşte ancak bu durumda DAMLA SULAMA’ dan beklenen verim artışı ve EĞİRDİR GÖLÜ’ nden istenilen SU TASARRUFU sağlanabilirdi…
…Ve bu konuda çözüm; çiftçilerin DAMLA SULAMA’ yı doğru kullanabilmeleri ve EĞİRDİR GÖLÜ’ nün suyunu tasarruflu bir şekilde kullanarak, verim artışı sağlayabilmeleri için, ilgili kuruluşlarca DAMLA SULAMA konusunda eğitim almaları, bugün artık kaçınılmaz hale gelmiştir!!!
***
Bir sulamada verilecek su, toprağa bağlıdır. Toprağın tutabileceği kadar su verilmelidir. Fazlası bitkiye zarar verir ve derine sızar!!! Birçok yerde, örneğin mısırda bazı çiftçiler DAMLA SULAMA ile 48 saat veya 24 saat sulama yapmakta…Örneğin; Eskişehir Seyitgazi’ den Damla Sulamadan bir uygulama: Mısır çıkış suyu yer yer iki defa veriliyor, 4’ der saat… Sonra 5 sulamada 48 saat 2 sulama yapılıyor… Sonra 24 saat sulama yapılıyor… Ve sonuç; 24 saat sulama altına düşmüyor!!!
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…