EKOLOJİK TÜRK KÖYÜ BADEMLİ
BADEMLİ’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK BÜYÜK PROJE!!
- 12 AY OTANTİK KONAKLAMA OLANAĞI…
- EKOLOJİK ÜRÜNLERİN İKRAMIYLA BİRLİKTE, KONUKLARA TOPLATILMASI…
- KAHVALTIDA ORGANİK YUMURTA.
- AT İLE SAFARİ VE GEZİLER…
- EKOLOJİK YAYLA VE ÇİFTLİK TURİZMİ İLE BÜTÜNLEŞMİŞ, DAVRAS KAYAK MERKEZİNDE KIŞ TURİZMİ!!!
Zeki TARHAN – ANKARA
AKIN / ÖZEL
İnsan, hayal ettiği müddetçe yaşardı… Ve genç adam, 2006 – 2007 yıllarında hayal ettiği büyük projenin çerçevesini çizmeye başladı… Projenin uygulama alanı; DAVRAS Kayak Merkezinin hemen altında, Eğirdir’e 13, Isparta’ya ise 25 Km uzaklıkta bir kırsal yerleşim yeriydi. Başka bir anlatımla; Eğirdir’in 29 köy tüzel kişiliğine sahip, 1250 rakımlı ve 120 haneli, doğası bakir, daha çok geleneksel tarım teknikleri kullanılan bir köyümüzdü.
Sanırım bu genç adamı ve doğası bakir köyümüzü tanımakta heyecanlandığınızı görür gibiyim… Bu genç adam; Eğirdir’de 16 yıl ilçe tarım müdürlüğü yapmış ve şu anda da Isparta İl Tarım Müdürlüğünde Müdür yardımcılığı görevini sürdüren Uğur TURGUT. Sözünü ettiğimiz köy ise; BADEMLİ.
***
BADEMLİ’nin kaderini değiştirecek büyük projenin adı; “ “EKOLOJİK TÜRK KÖYÜ BADEMLİ” idi. Projenin paydaşları ise; Valilik ve İl Özel İdaresi, Eğirdir Kaymakamlığı ve Muhtarlar, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile Sulama Kooperatifleriydi.
Zamanın Eğirdir Kaymakamı Ömer ULU; Türkiye’nin en büyük 2. Tatlı su gölü olan EĞİRDİR GÖLÜ’nün sürdürülebilir kullanımının sağlanması için, “GÖL YÖNETİM PLANI”nın yapılmasında, çalışmanın başından itibaren bu projeye inanarak desteklemiş ve büyük bir özveri ile katkıda bulunmuştur. Ve zamanın Isparta valisi Şemsettin UZUN da, göl konusundaki yetkilerinin büyük bir kısmını ULU’ ya delege etmişti. EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLANI çalışmasına, 2006 Ağustosunda başlanmış ve 2008 Martında da tamamlanmıştı.
…Ve 27 Mart 2008’ de, Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti… Artık; göle gelen kirlilik unsurları azaltılacak, suyun kalitesi artırılacak, göl çevresindeki yerleşim birimlerinde, tarımdan turizme, doğal hayat ve yerleşimlerin düzenlenmesi planlanıyordu…
***
Bu süreçte Kaymakam ULU; DAMLA SULAMA’da önayak oluyor, halkın önüne düşüyor, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Sulama Kooperatiflerini harekete geçirip, Damla Sulama Projelerinin hayata geçirilmesi için, Köylere Hizmet Götürme Birliğinden destek yolunu açıyordu…
Hemen hemen her köyde, Kaymakam ULU gece toplantıları düzenleyerek, Tarımsal ilaçların hazırlanmasında ve kullanılmış ilaç kutularının su alıcı ortamlarına ulaşmaması için, “İLAÇ HAZIRLAMA EVİ/ ÜNİTESİ”nin, göl havzasındaki kırsal yerleşim birimlerinde yapılmasının kaçınılmaz olduğunu paylaşıyordu… Ve ilk ünite, Boğazova kırsalındaki Eyüpler ile Serpil köyünde açıldı. Sonraları; Balkırı, Yukarı Gökdere ile devam etti… 90 – 95 üyeli EKO BİR marifetiyle de ilerleyen süreçlerde bu ünitelerin yapımına devam edildi…
***
Eğirdir Gölü'nün yumuşatıcı etkisi, çok düşük sıcaklıkları önlemek suretiyle, tüm dünyanın ve Türkiye’nin muzdarip olduğu ilkbahar geç donlarını, bölgeden uzak tutmaktaydı…
…Ve Bademli köyü; 1250 rakıma sahip, 120 haneli, doğası bakir, daha çok geleneksel tarım teknikleri kullanılan, DAVRAS Kayak Merkezinin hemen altında bulunan şirin bir kırsal yerleşimdi. Bu köyümüz, EKOLOJİK TARIM tekniklerinin yapılmasına da çok elverişliydi… Zaten, EKOLOJİK TARIM’ın temel ilkesi; Tarım yapılan alanlara zarar vermeden, Doğayı ve doğal olanı koruyarak yapılan Tarım değil miydi?
Bademli’nin toplam tarımsal alanı, 4000 dekar civarında. Bunun yaklaşık 2.500 – 3.000 dekarlık alanı kullanılıyor… Köyde yapılmakta olan ikinci sulama göleti sayesinde, kullanılmayan bakir durumda olan yaklaşık 1.000 dekar alan da sulu tarıma kavuşmayı beklemekte…
***
Şimdi, filmi geriye sarıp 2006 – 2007’li yıllara dönelim… Yazımızın başında; “İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” demiştik. Sözünü ettiğimiz genç adamın en büyük hayali ise; “EKOLOJİK TÜRK KÖYÜ BADEMLİ” Projesiydi. Bademli’nin kaderini değiştirecek büyük bir projeden söz ediyoruz… Uğur TURGUT, bu hayalini gerçekleştirmek için, zamanın Eğirdir Kaymakamı Ömer ULU’ya da anlatır projesini. ULU, sıcak bakar projeye. İsterseniz, projeye şöyle bir bakalım:
Belgeli Ekolojik Üretime geçilmesi…
Taş ve Çamur harcıyla yapılmış evlerin restorasyonu…
Restore edilen evlerin, otantik konaklama imkanlarının sunulması
Kahvaltılarda, Bademli’nin ekolojik sebze / meyve ürünleriyle organik yumurta ikramı
Kurulacak AT ÇİFTLİĞİ ve At ile safarilerin / Gezilerin yapılması…
Ekolojik Yayla ve Çiftlik Turizmi / Davras’da Kış Turizmi…
***
Bu proje çalışması; Projenin büyüklüğü, birçok paydaşının olması, birlikteliğin sağlanamaması nedeniyle ertelenmişti. Ama genç adamın, projesinden vazgeçmesi söz konusu değildi. Çünkü genç adam, hayal etmeden bir şeyin başarılamayacağına inanmıştı. Ve bıkmadan, usanmadan hayalinin peşinden koşacaktı…
------ 0 -----