ISPARTA MEYVESİ DÜNYA PAZARINDA
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)’nın Ekonomi Bakanlığınca desteklenen projesi kapsamında, yaş meyve sektöründe faaliyet gösteren oda üyelerinin ihracatını artırmak, ihracat yapmayan üyeleri ihracata yönlendirmek amacıyla 10 kez yurtdışı iş gezisi ve 10 kez yurtdışı alım heyeti programı düzenlenecek. Aynı zamanda firmalara ihracat yaptırabilmek adına eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerini yakından ilgilendiren önemli bir projeye daha imza attı. “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında” adı altında hazırlanan ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi (URGE) kapsamında meyve alanında faaliyet gösteren firmaların ihracatını artırmak, ihracat yapmayanları ihracata yönlendirmek amacıyla hazırlanan projede kapsamında 10 adet yurtdışı iş ve fuar gezisi düzenlenecek, eğitimler verilecek ve daha birçok konuda destek verilecek. 3 yıl boyunca devam edecek proje kapsamında ITSO aracılığıyla firmalara 650 bin dolar destek sağlanacak. Projeye katılmak isteyen yaş meyve sektöründe faaliyet gösteren firmaların Mayıs Ayının 15’ine kadar ITSO ile iletişime geçmesi gerekiyor.
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO üyelerinin faydalanacağı proje kapsamında Ekonomi Bakanlığı’ndan yüzde 75 oranında destek alınacağını söyledi. Proje sayesinde Isparta’nın kendi meyve üretimini dünyaya tanıtılarak pazarlanacağını belirten Başdeğirmen, şu bilgileri verdi:
“Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı’ (URGE) destekleri kapsamında odamızca hazırladığımız yaş meyve sebze sektörünü ilgilendiren proje başvurumuz kabul edildi. ‘Isparta Meyvesi Dünya Pazarında APPCHE (Apple-Apricot-Cherry)’ adı altında hazırladığımız proje ilimiz yaş meyve sektörünü ilgilendirmekte. Projede 10 adet yaş meyveci işletme ortak olarak yer almakta ve bu proje bu işletmelere yönelik yapılacak.
Faaliyetler: ilk olarak katılımcı tüm işletmelere ihracat yapabilme potansiyellerini ortaya çıkartabilmek adına yerinde ihtiyaç analizi çalışması yapılacak. Hizmet alınacak danışmanlık firmaları katılımcı işletmeleri yerinde ziyaret ederek mevcut durumlarını ve potansiyellerini ortaya çıkartmış olacak. İkinci sırada ise ihtiyaç analizinden sonra işletmelere yine ihracat odaklı olarak ihtiyaç analizinden çıkan sonuçlara göre eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Eğitim faaliyetlerinden sonra projenin en önemli kısmı olan yurt dışı alım heyeti ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerine geçilecek.
Proje kapsamında katılımcı işletmelere yönelik olarak ellerindeki meyveyi satabilmek adına, özellikle elma, kaysı, kiraz gibi meyveleri, firmalar ile birlikte karar verilerek hedef pazarlar belirlenecek. Bu pazarlara yönelik olarak proje boyunca 10 adet yurt dışı iş gezisi ve 10 adet yurt dışından Türkiye’ye heyet getirebilmeimkânı olacak.
Yapılan bütün bu faaliyetlerin %75’i proje kapsamında Ekonomi Bakanlığı tarafından finanse edilecek. Proje boyunca da üst limit olarak Bakanlık 650.000 Dolara kadar firmalarımıza destek sağlamış olacak. Yaş meyve sektöründe faaliyet gösteren Oda üyelerimiz odamızla irtibata geçebilirler.“