DUAYENİN EĞİRDİR GÖLÜ’NE BAKIŞI…
Zeki TARHAN – ANKARA
İKİNCİ BÖLÜM
TARHAN – Eğirdir Gölüne bütüncül olarak baktığınızda, yani; sürdürülebilir kalkınma ya da dengeli kalkınma yönüyle, (=Limnolojik / Ekolojik ve ekonomik olarak) ne görüyorsunuz?
ATAY – Gölde, sürdürülebilir su ürünleri üretimi ile Havzada “ÇEVRE” ye duyarlı ekonomik tarım yapılması kaçınılmazdır. Gölümüzle ilgili yapılan bilimsel toplantılarda bu husus, birçok sunum ve bildirilerde defalarca açıklanmıştır…
TARHAN – Isparta’mız da iki üniversitemiz var. Sahada, teori ile pratik kucaklaşmasını görüyor muyuz?
ATAY – Isparta’mız da, gerek Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde ve gerekse SDÜ’de, eldeki verileri değerlendirebilecek ve uygulayabilecek değerli bilim insanlarımız, yeniliklere açık balıkçılarımız ve tarımcılarımız var. Üzülerek belirtmeliyim ki; ülkemizde maalesef, bilim insanlarımız akademik çalışmaları dışında, uygulama alanına gitmezler. Balıkçılar ve Tarımcılar da, bilimden yararlanma yerine, baba tecrübesini uygulamayı yeğlerler… Hiçbiri üretim alanlarını, torunları adına kullandıkları ve üretim alanlarını sonsuza kadar sömüremeyeceklerini bilmezler.
TARHAN – ISVAK’ın Göl çalışmalarına yönelik bir eleştiriniz olacak mı?
ATAY – Göl ile ilgili sorunları çözmeye çalışan Vakfımız, artık farklı bir çalışma başlatmalıdır. Bu çalışma; süreklilik, sabır ve gönüllülük ister… Bu çalışma; Ankara’ da planlanıp Isparta’ da uygulanmalıdır. Bu çalışmayı Isparta uygulayacak… Her kesimden, olumsuzluklardan, başarısızlıklardan, ilgisizlikten yılmayan, sabırlı, dirençli ve kendine güvenli gönüllülerden oluşan bir organizasyona ihtiyaç vardır.
TARHAN – Gerek su ürünleri üretiminde ve gerekse havzadaki tarımsal faaliyetler için radikal bir çözüm öneriniz var mı?
ATAY – Göldeki üretimde, yumurtlama mevsiminden başlayarak, av sezonu sonuna kadar, avcılık metotları da dâhil her konuda; Göl çevresindeki tarımsal üretim faaliyetlerinde, ekimden hasada kadar gübreleme ve sulama zamanlarında ve Göle atığı olan her kurumla, düzenli ORTAK ÇALIŞMA düzenlenmelidir…
TARHAN – Röportajımız için teşekkürler sevgili hocam.
ATAY – Ben de size teşekkür ederim Sayın Tarhan, bu fırsatı tanıdığınız için…
DEVAM EDECEK…
GELECEK SÖYLEŞİ:
PROF.DR. CENGİZ TOSUN’DAN GÖLE ELEŞTİREL BAKIŞ…