DUAYENİN EĞİRDİR GÖLÜ’NE BAKIŞI…
Zeki TARHAN – ANKARA
“ Duayen” sözcüğü, fransızca bir sözcük. Türkçemize; “Aksakal” olarak da geçmiş. Bakın, TDK’ nun Türkçe sözlüğünde, “Aksakal” nasıl tanımlanmış: “Bir meslekte yaşça, kıdemce ileride ve yetenek bakımından üstün niteliğe sahip olan kimse, duayen / ermiş, evliya.”
Türk Dil Kurumu böyle tanımlamış ama, ben Prof. Dr. Doğan ATAY hocamızı, şu şekilde tanımlamak istiyorum: “ Hocaların hocası, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü kurucu başkanı, Türkiye’deki bütün Su Ürünleri Fakültelerine Profesör yetiştiren, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesini kuran, 1935 yılında Isparta’ nın Yalvaç ilçesinde, dünyaya gözlerini açan bir duayen, bir aksakal, bir ressam bilim insanımız Profesör Doğan hocamız.
***
Gelin, bu bilge insanın “EĞİRDİR GÖLÜ” ne nasıl baktığına geçmeden önce, özgeçmişine kısacık bir göz atalım…
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden, 1959 yılında mezun olan Doğan hocamız; 63’ de Doktor, 67’ de Doçent, 74’ de Profesör olur. Mezun olduğu Fakültenin Su Ürünleri Kürsüsünü, 1974’ de kurar… 78’ de ise; Su Ürünleri Bölümünün kurucu başkanı olur… Su Ürünleri konusunda; Norveç, Japonya ve İsrail’ de araştırma ve bilimsel çalışmalar yapar… TÜBİTAK Orta Anadolu Kültür Balıkçılığı (OKBA) Ünitesi, Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASAUM) ve Su Ürünleri Vakfı kurucu başkanlıklarını yapar…
Su Ürünleri konusunda, LİSANS EĞİTİMİ’ ni de başlatır Doğan hoca. 20 Yüksek Lisans, 15 Doktora düzeyinde akademisyen ve çok sayıda öğretim üyesi yetiştirerek, su ürünleri eğitim ve yetiştiriciliğinin Türkiye’ ye yayılmasında öncülük etti…16 Ders kitabı, çok sayıda araştırma ve tebliği var.
***
…Ve 2002’ de Öğretim üyeliğinden emekli olur Duayen. Sonra ne mi yapar? Resim çalışmalarına başlar…Çeşitli Sanat Merkezlerinde, Sanat Galerilerinde ve Ziraat Fakültesinde Karma Resim sergileri açar…
***
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki Su Ürünleri Bölümü kapatılır ve 10 öğretim üyesi, aynı yerleşkedeki Doğan ATAY’ ın kurucu başkanlığını yaptığı, Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümüne aktarılır.
Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlıdır. Fakülte Dekanı ise Yalvaç’lı dır. Fakülte Dekanı, Doğan hocadan bir hoca ister. Yüksek Okulun kuruluş çalışmaları ise, hızla devam etmektedir… Doğan hoca; “hay hay” der Dekana. Ve Doç. Dr. Metin TİMUR’ u önerir… Su Ürünleri Yüksek Okulu ise Eğirdir’ dedir.
Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Müdürü olarak, Doç. Dr. Metin TİMUR atanır… Bu süreçte; Yüksek Okula kadrolar açılmaya başlar…Dr. Gülşen TİMUR da, Yardımcı Doçent olarak Eğirdir’ e atanır…Ve kademe kademe atamalar asistan alımlarıyla devam eder…
***
TARHAN – Sevgili hocam, bir bilge insana uzun soru sorulmaz diyorum. Eğirdir Gölü’ ne, Yalvaç’ ın da kıyısı var. Siz de Yalvaç’ lısınız. EĞİRDİR GÖLÜ’ ne nasıl bakıyorsunuz?
ATAY - ISVAK yıllarca, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün sorunları ile ilgili yıllarca konferanslar / Paneller / Açık Oturumlar / Çalıştay ve Sempozyumlar düzenledi… Hatta, 2019’ da; “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI” yapılmasına rağmen, uygulamadan yararlanacak BALIKÇILAR, kooperatif başkanları, Göl çevresinde üretim yapan tarımcılar ile BİLİM İNSANLARI, bir araya getirilemediği için, bilgiler RAPORLAR halinde, dosyalarda ve kitaplarda kaldı…
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…