Haberin Tarihi:
4.4.2015 10:48:00
- Okunma Sayısı:1740
defa okundu.
Eğirdir SARİM tarafından projelendirilen ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen kapalı devre kuluçkahanesinin kuruluşu tamamlandı.
Kerevit Araştırma Merkezi Açılış Töreni 8 Nisan'da Yapılacak
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) tarafından projelendirilen ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen kapalı devre kuluçkahanesinin kuruluşu tamamlandı. Açılışı gerçekleştirilecek olan "Kerevit Araştırma Merkezi", donanım ve teknoloji açısından Avrupa'nın ve ülkemizin en modern kapalı devre kuluçkahanesi olma özelliğini taşıyor. Kuluçkahane hakkında bilgiler veren Eğirdir SARİM Müdürü Şakir Çınar “İki ayrı sistem olarak tasarlanan kuluçkahane istenildiğinde birbirinden bağımsız çalışma özelliğine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bir sistemde sıcak su balıkları ve kerevit üretilebilirken, diğer sistemde alabalık gibi soğuk su balıkları da üretilebilecektir. Sistem gerek görüldüğünde açık sistem olarak da çalışabilme özelliğine sahip olarak tasarlanmış sistemin su kapasitesi yaklaşık 150 tondur. 14 L/sn'lik su çevirme kapasitesiyle günlük 1.200 ton su değişimine sahiptir.” Dedi.
Kerevit AR-GE merkezinin açılışına yoğun bir katılım bekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) bünyesinde kurulan Kerevit Araştırma Merkezinin 08 Nisan 2015 tarihinde saat 14.30'da yapılacak olan açılış törenine Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK, Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüklerinin, Akademisyenlerin, yerel Kurum Müdürlükleri, STK'lar ve vatandaşlarımızın katılması bekleniyor..
Ticari öneme sahip olan yerel türümüz kerevit istihsali özellikle 1965-1985 yılları arasında ekonomik önem taşımıştır. 1984 yılında ilk olarak Göller Bölgesi'ndeki Işıklı Gölü'nde ortaya çıkan Aphanomyces astaci adlı bir mantarın sebep olduğu "Kerevit vebası" olarak da ifade edilen hastalık, aşırı avcılık ve kirlilik gibi problemleri yüzünden ülkemiz kerevit stokları ciddi bir şekilde tahrip olmuştur. Üretimin maksimuma ulaştığı 1984 yılında 8.000 ton civarında olan kerevit üretimimiz 200 tonlara kadar düşmüş ve stoklarımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. 2013 yılı TÜİK verilerine göre ise ülkemiz kerevit üretimi 532 tondur. Bu nedenle Avrupa'nın giderek artan talepleri karşılanamaz hale gelmiş, stokların takviye edilmesi ya da göllerin yeniden restorasyonu gibi ihtiyaçlardan dolayı kerevit yetiştiriliciliği önem kazanmaya başlamıştır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak gerekliliği kaçınılmaz olan Kerevit Araştırma Merkezi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekli çalışmaları başlatmıştır. Yapılan çalışmaların sonuna gelinmiş Avrupa'nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesinin kuruluşu tamamlanmıştır. Kuluçkahanenin maliyeti toplam 2,5 milyon TL'ye mal edilmiş olup, kuluçkahane giderleri Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmıştır. Kurum yetiştiricilik personelince yapılacak üretim faaliyetleri ve çeşitli AR-Ge projeleri ile sağlıklı kerevit yavru üretimine başlanarak azalan doğal stokların takviye edilmesi sağlanabilecektir. Bu merkezde kerevit, aynı zamanda diğer içsu türlerimizle ilgili daha detaylı yetiştiricilik ve hastalıklarla mücadele çalışmaları gerçekleştirilebilecektir. Bunun yanında stokların azalmasına neden olan hastalık etkenine dirençli hatların geliştirilmesine yönelik genetik çalışmalar yapılabilecektir. Merkez, üniversiteler ile işbirliği içinde ulusal ve uluslararası projelere de kapılarını sonuna kadar açmaktadır.