EĞİRDİR'Lİ ÜRETİCİLER, ELMA İÇ KURDUNA KARŞI
BİYOTEKNİK MÜCADELE KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü(MAREM) bünyesinde elma üretiminde pestisit kullanımını azaltmak amacıyla Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile beraber yürütülen Entegre Mücadele deneme çalışması tamamlandı. Bu kapsamda 2020 yılı üretim sezonunda Elma içkurduna karşı biyoteknik mücadele uygulanan bahçede Feromon yayıcı ve az miktarda kimyasal kullanımı ile hem iş gücü gereksiniminin azaldığı hem de pestisit uygulama maliyetlerinin düştüğü gözlemlendi.
Entegre Mücadele deneme çalışmasının sonuçlarını paylaşmak ve elma içkurduna karşı biyoteknik bir mücadele yöntemi olan feromon yayıcı ISOMATE-C Plus'ın tanıtımını yapmak üzere bugün saat 14.00’de Eğirdir MAREM toplantı salonunda bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof Dr. İsmail Karaca, SUMI AGRO firması Akdeniz Bölge Müdürü Rahmi Demirdaş, Isparta Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat mühendisleri, Eğirdir MAREM Ziraat mühendisleri ve elma üreticileri katıldı.
Entegre Mücadele deneme çalışması ile ilgili bilgi veren Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Mehmet Sedat Sevinç şunları söyledi:
"Yoğun elma üretiminin yapıldığı bölgede, üreticiler nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri durumlar karşısında genellikle ilaçlama sıklığını ve dozunu artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu tercih, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor. Artan pestisit kullanımı nedeniyle direnç kazanan zararlı böceklerle mücadele edilemez noktaya gelinmesi ve toprak veriminde düşüş beklenen sonuçlardır. Bölgede kullanımı sürekli artan pestisitler, ulusal ölçekte stratejik öneme sahip tatlı su kaynağı Eğirdir Gölü’nün geleceğini de tehdit ediyor. Ayrıca, tarımsal üretimde çok önemli rolleri olan faydalı böcekleri de riske atıyor. Bu sebeple çevre ve canlı sağlığı ile dost bir mücadele programı tasarlanması gerekir.
Enstitü Müdürlüğümüz bünyesinde elma üretiminde pestisit kullanımını azaltmak amacıyla Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile beraber yürüttüğümüz Entegre Mücadele deneme çalışmasını tamamladık. Bu kapsamda 2020 yılı üretim sezonunda Elma içkurduna karşı biyoteknik mücadele uyguladık. Şaşırtma tekniği olarak da bilenen uygulama ile Elma içkurdunun çiftleşmesini önlemek için feromon yayıcılar kullandık ve etkinliklerini gözlemledik. Ayni zamanda, biyoteknik mücadele yapılan elma bahçesi ile geleneksel üretim yapılan yani sadece kimyasal pestisit kullanılan elma bahçesini karşılaştırdık.
Biyoteknik mücadele yapılan elma bahçesinde, zararlı gözlemleri yaparak sadece 3 kez pestisit uygulamasına karar verdik. Sonuç olarak, bir sezon boyunca 3 kez ilaçlama ve feromon kullanımı neticesinde elmalarda içkurdu zararına rastlanmadı. Diğer bir ifade ile zarar oranı %0 oldu. Öte yandan, geleneksel yani sadece kimyasal pestisit kullanılan elma bahçesinde ise Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerinden gelen bilgiler ve bahçede yapılan gözlemlere göre 13 kez pestisit uygulaması yaptık. Buna rağmen elmalarda %69 oranında içkurdu zararına rastlandı.
Feromon yayıcı ve az miktarda kimyasal kullanımı ile iş gücü gereksinimi azaldı ve pestisit uygulama maliyetleri düştü. Ürün kaybı olmadı ve kaliteli ürün üretildi. Yani maliyetler düşerken kazanç arttı. Sadece kimyasal pestisit kullanılan bahçede ise iş gücü ihtiyacının fazlalığı, pestisit uygulama maliyetlerinin yüksekliği ve çok miktarda ürün kaybı nedeniyle kazanç düştü.
Feromon yayıcıların kullanımı kolay ve pratiktir. Sezon boyunca çiftleşme engelleyici olarak Elma içkurdu popülasyonunun artmasını engeller. Sezon başında Nisan-Mayıs aylarında ağaçlara asılmaları gerekir. Kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmenizi sağlayan biyoteknik mücadele araçlarıdır. Kalıntı bırakmamaları, çevreyi kirletmemeleri, sezon boyunca bir kez uygulanması ve her iklim koşulunda çalışıyor olmaları önemli avantajlarıdır. "
Elma iç kurdu mücadelesinde biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik gerçekleştirilen toplantıda, SUMI AGRO firması yetkilileri tarafından Tepeli ve Eyüpler Köyünde 850 dekar tarım arazisinde kullanılmak üzere 27 üreticiye, Feromon çubuğu ücretsiz dağıtıldı.
- Emel TURAN KARTAL