GÖLÜMÜZÜN SU ÜRÜNLERİ DENGESİ, NEDEN BOZULDU?!!!
EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULUNUN KURUCU MÜDÜRÜ / SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTEMİZİN İLK DEKANI PROF.DR. METİN TİMUR’ LA TELE RÖPORTAJ:
Zeki TARHAN – ANKARA
ALTINCI BÖLÜM
KEREVİTTE BİLMEDİKLERİMİZ!!!
Kerevit’ te, neleri biliyor neleri bilmiyorduk?...Yada bildiklerimiz ne derece doğruydu?... Kerevitte yaşanan hastalık veba / plak denilen mantar hastalığının kaynağı ne idi?... Bu hastalık, nasıl ve kim tarafından teşhis edilmişti?... Hastalık, nasıl sonlandırıldı?... Ve Eğirdir Gölündeki son durum, yani; şu andaki hasta kerevit miktarı ne durumdaydı?... İşte bu soruların yanıtları, hem bilimsel, hem uygulayıcılar ve hem de bürokrasinin yetki ve sorumluluğunu üstlenen mercilerce mutlaka verilmeliydi…
Bizlere düşen görev ise; üstlendiğimiz misyon gereği, kamuoyunu objektif bir şekilde oluşturmaktı…
***
Hadi, başlayalım o zaman… Öncelikle Sudak balığının aşılandığı gibi, yada takoz, gümüş gibi göle kimin nereden getirip attığı, bir türlü açıklanamayan yabancı türler gibi, KEREVİT’ i hiçbir özel yada tüzel kişi, Eğirdir Gölüne atmış veya aşılamış değildir.
***
Tarım Bakanlığı ve Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, birlikte ve eşgüdüm içerisinde harekete geçer…Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa ARDA, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinden Dekan Prof. Dr. Metin TİMUR ve Prof.Dr. Gülşen TİMUR ile İsveç’ ten Bakanlığın davet ettiği, İsveç’ li Kerevit konusunda uzman, FAO (=Dünya Gıda Örgütü ) uzmanı Dr. Frederich FURST ile Bakanlıktan oluşturulan heyet, önce Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin Laboratuvarlarında, toplanan hastalıklı kerevitler üzerinde çalışmalar yürütülür…Ve sonraki aşama, Ankara’ da yapılan toplantıdır.
***
Kerevit teşhisi kim tarafından ve nasıl konmuştu?!!!
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…