GÖLÜMÜZÜN SU ÜRÜNLERİ DENGESİ, NEDEN BOZULDU?!!!
EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULUNUN KURUCU MÜDÜRÜ / SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTEMİZİN İLK DEKANI PROF.DR. METİN TİMUR’ LA TELE RÖPORTAJ:
Zeki TARHAN – ANKARA
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Kurucu Müdürü ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Metin TİMUR ve eşi Prof. Dr. Gülşen TİMUR, (11) yıl Eğirdir’de görev yaptılar. Gülşen hocamız, KEREVİT konusunda; Su Ürünleri Tarihi ve literatürüne geçecek önemli bir iş yapmıştı. Neydi o? Hemen yanıtlayalım: Kerevitlerde görülen hastalığı teşhis etmişti; “…Bu hastalık mantar hastalığıdır ve ismi de “Pilak” tır.
***
İkinci bölümü kısaca özetlersek, Prof. TİMUR; Eğirdir gölünde etobur / otobur dengesinin yani; biyolojik dengenin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgularken, hakim balık olan etçil SUDAK’ın sayılarının makul düzeye getirilmesi halinde sıkıntının giderilmiş olacağını, Popülasyon Dinamiği çalışması ile göldeki balık miktarının saptanacağını ve gölde her balık için, Popülasyon Dinamik hesaplarının yapılması gerektiğini belirtirken, normale ininceye kadar, ağ göz açıklığının da düzenlenmesine dikkat çekiyordu…
***
TARHAN – Bildiğiniz gibi, Isparta; makro düzeyde, Türkiye’nin elma üretiminin %25’ni üretiyor. Bu üretimin mikro düzeyde ise, Eğirdir %50’sini gerçekleştiriyor. Nasıl ki Antalya’ya “Dünya Turizm Merkezi” diyorsak, Eğirdir’e de; “ elmanın merkezi” diyebiliriz. Sanırım, bir ikilem ile karşı karşıyayız: “ Ya Göl, ya Elma” diyecek noktaya gelindi!!!
TİMUR – Vahşi Sulamaya mutlaka son verilmeli, Havza bazında derhal ve acilen, doğru projelendirme yapılarak, işletmeciliğinin de, vahşi sulama mantığı ile değil, DAMLA SULAMA MANTIĞI ile yapılmasıyla, DANMLA SULAMA SİSTEMİ’ ne vakit kaybetmeden geçilmelidir!!!
TARHAN – Elmaya ne diyeceksiniz?
TİMUR – Göl Havzasında, ELMA BAHÇESİ KURULMASI MUTLAKA SINIRLANMALIDIR!!! Gün geliyor, elmalar satılamıyor… Ee, yazık oluyor tabii…Emekler boşa gidiyor!!!
TARHAN – Sizce, EĞİRDİR GÖLÜ ve GÖLLER BÖLGESİ KURTARILABİLİR Mİ?
TİMUR – Sayın TARHAN, bu sorunuza yanıtım, aynen şu olur; “ Eğirdir Gölü kurtarılabilir!!! Göller Bölgesi de!!! Çünkü; Göller Bölgesindeki Göller, BİLEŞİK KAPLAR gibidir, birbirini beslerler… Göl tabanında inceleme yapmak şart ve kaçınılmazdır!!! EĞİRDİR GÖLÜ’nün tabanını / dibini, hiç kimse ne yazık ki bilmiyor!!! Bu konuda; hem SAREM’e (=Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü), hem de SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTE’mize büyük görevler düşüyor!!!
DEVAM EDECEK…
YARIN: SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ, İMECE USULÜ İLE NASIL YAPILIR MIŞ?!!!
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…