16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Gölümüzün Su Ürünleri Dengesi, Neden Bozuldu?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gölümüzün Su Ürünleri Dengesi, Neden Bozuldu?!!!
Haberin Tarihi: 8.3.2021 18:36:26 - Okunma Sayısı:9402 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunun Kurucu Müdürü / Su Ürünleri Fakültemizin İlk Dekanı Prof.Dr. Metin Timur’la Tele Röportaj

GÖLÜMÜZÜN SU ÜRÜNLERİ DENGESİ, NEDEN BOZULDU?!!!

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULUNUN KURUCU MÜDÜRÜ /

SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTEMİZİN İLK DEKANI PROF.DR. METİN TİMUR’ LA TELE RÖPORTAJ:

                                                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                                          BİRİNCİ BÖLÜM

                          EĞİRDİR GÖLÜ’ nün sürdürülebilirliği, ekolojik dengesinin sağlanarak korunması, kısaca bekası için; gerek SAREM (=Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ) ve gerekse Su Ürünleri Fakültesi, Eğirdir için büyük bir şanstı ve kazanımdı. Gölle iç içe olan bu iki seçkin kuruluşumuzdan, Fakültemizin kıymetini, ne yazık ki bilemedik!!! Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunun kurucu  Müdürü / Su Ürünleri Fakültemizin ilk Dekanı Prof. Dr. Metin TİMUR, TARHAN’ la yaptığı Tele Röportajda, bakın ne diyordu: “…Eğirdir; Su Ürünleri Fakültesinin kıymetini, ne yazık ki bilemedi!!! Bilseydi, Fakülte Isparta’ ya taşınmazdı, Göl’ le iç içe olurdu!!!

                    …Ve Metin hoca, yerel halkın bakışını, bakın nasıl değerlendiriyordu: “…Kızlı oğlanlı kahveye gidiyorlar” diye, yerel halkın baskısıyla karşılaştık!!!

                                                           ***

                   Rüyalarını Türkçe gören bir Alman bilim adamı Ord. Pof. Dr. Curt KOSSWIG ile başladık Tele Röportajımıza. Aslında, çok anlamlı bir başlangıç yapmıştık böylece… Eğirdir Gölündeki Su Ürünlerinin dengesinin bozulması, Curt KOSSWIG ve arkadaşı Dr. Numann’ ın, 1955’ te Eğirdir Gölüne aşıladıkları SUDAK balığı, yada yerel adla (= Tatlı Su Levreği / Dişli Balık / Yamyam Balık ) ile başladı…                                                          

                                                             ***

                   Tabi, başlangıcı SUDAK’ la yaptık ama, taa Japonya’ ya, oradan Danimarka’ ya ve Macaristan’ daki  Baloton Gölü’ ne dek uzandık… Baloton Gölü’ nün rengi siyahtı ve gölde sekiz tür balık yaşıyordu… Metin hoca, Danimarka’ ya yaptığı bir “inceleme seyahatı” nda, erkek sivrisineklerin laboratuar ortamında nasıl kısırlaştırıldığını ve bunun toplumsa mücadeleye nasıl uyarlandığını anlatıyor, buradan da, Sudak popülasyonunun Eğirdir Gölünde nasıl sınırlandırılabileceğini ve erkek sudak balıklarının ne oranda kısırlaştırılıp, gölde  etobur / otobur balık dengesinin sağlanabileceğini göstermek için anlatıyordu TARHAN’ a. Japonya örneğini ise; Balık avcılarının ne miktarda balık avlayabileceklerini, merkezi otoritenin kısıtlamaları ve denetim fonksiyonlarını nasıl icra ettiklerini vurgulamak için anlatıyordu…

                                                            ***

              …Evet, çok zevk alacağınız bir Tele Röportaj okuyacaksınız…Birinci bölümü, burada yani; tadında bırakarak ikinci bölümde buluşmak üzere diyelim…

            DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap