DERİN ANALİZ
Zeki TARHAN – ANKARA
ALTINCI BÖLÜM
Yazı dizimizin bu bölümünde, Tıbbi Aromatik Bitkiler (TOB) ve Türkiye bağlamında, Prof. Dr. Ekrem SEZİK’in TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonunda yaptığı sunumundan ve raporundan; halen toplanan bitkiler ile kaliteyi belirleyen özellikleri ele alacağız…
***
TAB VE TÜRKİYE
----------------------
HALEN TOPLANAN BİTKİLER
Doğadan toplanan:
- Ihlamur (çiçek) – Adaçayı – Isırgan (yaprak) – Yabani elma (meyve) – Biberiye (yaprak) – Sarmaşık (yaprak) – Çuha çiçeği(kök) – Tavşan memesi (kök) – Su teresi (herba) – Ökse otu (tamamı)
Tarımı Yapılan :
- Mentha piperita / Mentha crispa – Melissa officinalis / Limon otu – Stevia – Rezene – Anason – Salvia triloba – Salvia officinalis
Doğadan Toplanan :
- Kekik – Keçi boynuzu (meyve) – Mahlep (meyve) – Sarmaşık (yaprak) –Meyan (kök) – Defne(yaprak)
ÜRETİM MİKTARLARI ( TON ) :
Kekik: 12 – 15.000 / Defne: 8 – 11.000 / K.boynuzu: 3 – 6.000 / Adaçayı: 1.000 -1.500 / Biberiye: 600 -1.000 / Sumak: 800 – 1.200 / Mahlep: 300 – 600 / Ihlamur: 80 – 150 / Tavşan memesi: 300 – 400 / Anason: 5 – 6.000 / Rezene: 4 – 5.000 / Nane: 800 – 700
KALİTEYİ ANALİZLER BELİRLER!
- GIDA – ISO – EN – TSE, Genel standart…
- İLAÇ – FARMAKOPE
- Eksrakt, ekstre ve UY elde edilmişse – ÖZEL
KALİTEYİ BELİRLEYEN ÖZELLİKLER :
- Kullanılış sebebi olan madde veya maddelerin miktarları / birbirlerine olan oranları
- Az miktarda olabilen ama kullanımı etkileyen maddeler / istenen etki / istenmeyen etki
- Yoğunluk / Kırılma indisi / Optik çevirme değeri / Etonolde çözünürlük / Asitlik değeri / Aldehit değeri / Sabit yağ ve reçineleşmiş UY aranması / Bütün alkol değeri / Kromatografik görünüm.
DEVAM EDECEK…
YARIN: NELER YAPILMALI?