GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI İKİ YAŞINDA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI İKİ YAŞINDA
Haberin Tarihi: 7.2.2021 16:04:31 - Okunma Sayısı:8109 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI İKİ YAŞINDA

                  6 ŞUBAT 2019 / 6 ŞUBAT 2021

                           Zeki TARHAN – ANKARA

              Isparta valiliği / SDÜ ve ISVAK paydaşlığında, 6 Şubat 2019’ da SDÜ’ nün oditoryumunda gerçekleştirilen “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI” n dan bugüne dek tam iki yıl geçti…

            Çalıştay, açılış konuşmalarının dışında, beş oturumla sona ermişti. Açılışta; SDÜ Su Enstitüsü müdürü Doç. Dr. Şehnaz ŞENER, ISVAK başkanı Ahmet ŞAHLAN, DSİ 18.Bölge Müdürü Mahmut BERBER, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI ve son olarak da Isparta valimiz sayın Ömer SEYMENOĞLU birer konuşma yaparak, çalıştaydan beklentilerini dile getirdiler…

                                                ***

             Beş oturumda ise, şu konular masaya yatırıldı:

  • Eğirdir Gölünün geçmişi ve bugünü
  • Eğirdir Gölü Su Bütçesi
  • Eğirdir Gölü Su Kalitesi
  • Eğirdir Gölü Su Ürünleri ve Kuş Faunası
  • KAPANIŞ OTURUMU : ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

                                              ***

Çalıştayın yapılmasında öncü rol oynayan ISVAK Başkanı Ahmet ŞAHLAN’la iki yılın değerlendirmesini konu alan bir TELE RÖPORTAJ gerçekleştirdik. İşte o  röportaj:

TARHAN – Sayın ŞAHLAN, bugün 6 Şubat size neyi anımsatıyor?

ŞAHLAN – Eğirdir gölünü koruma / kollama ve sürdürülebilirliği mücadelesinde, ÇALIŞTAYIMIZDAN yani; 6 şubat 2019’ dan 6 şubat 2021’ e geldik. İki yıl geçti… ISVAK Bilim ve Çalışma Kurulumuzun çalışmaları ve girişimi ile Isparta valiliği / SDÜ ve ISVAK paydaşlığında gerçekleştirilen ÇALIŞTAY, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün tüm EMAR’ ını çekerek hastalığı ortaya koydu, çarelerini / çözüm önerilerini söyledi ve çalıştay çıktısı olarak da;  içeriğinde hem ISVAK’ın, hem de SDÜ Su Enstitüsü Müdürlüğünün Manifestolarının (=Sonuç Bildirgeleri )  da yer aldığı  150 sayfalık ÇALIŞTAY KİTABI  da yayınlanarak bu koruma ve sürdürülebilirlik şeklinin nasıl uygulanması gerektiği hususunu ortaya koyarak, birtakım tavsiyelerde bulundu. Her iki Manifesto da; “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ” için birer YOL HARİTASIYDI.

                                              ***

TARHAN – Geçirdiğimiz iki yıllık süreçte, bir hareketlenme, çözüm odaklı eylem ve işlem görüldü mü? Bu arada sosyal medyanın etkisini soracağım?

ŞAHLAN – Bu ÇALIŞTAY;  duyarlı olan hemşerilerimizi harekete geçirerek, WhatsApp  grupları kurarak,  görüş ve çareleri üretmeye başladılar…Başta Gelendost Belediyemiz olmak üzere, EKOBİR ve göl çevresindeki Yerel Yönetimlerle görüşmeler gerçekleştirdiler…İstanbul’ da ki Dernek ve Vakıflarla, Ankara’ da ki ISVAK’ da sözünü ettiğimiz WhatsApp gruplarıyla toplantılar yapılarak, Gölümüzün sorunları, çözüm odaklı masaya yatırıldı…

                                            ***

TARHAN – Bu arada, ISVAK heyeti olarak, Konya Ovası Projesi ( KOP ) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Projelerini yerinde incelemek üzere, diğer WhatsApp gruplarıyla birlikte, Konya’ da KOP Yerleşkesinde bir araya gelindi. Bu toplantıdan Eğirdir Gölü için, Isparta’mız için ne tür çıkarımlar elde ettik?

ŞAHLAN – KOP bağlamında; Beyşehir gölü için üretilen “KORUMA ve KURTULUŞ” çarelerini yerinde incelemek için, Konya’ da KOP yerleşkesinde, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı ve proje ekibiyle birlikte toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı meyvesini verdi…ITSO ve Burdur Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile AÇIK OTURUM formatında bir toplantı Isparta’ da gerçekleştirildi. Toplantıya; Isparta milletvekilimiz Mehmet Uğur GÖKGÖZ ile EKOBİR Başkanı Mehmet SEZGİN, SDÜ  Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz Şener, Doç. Dr. Simge VAROL ve proje ekibi katılırken, WhatsApp gruplarının yanı sıra, SAREM eski müdürü Sedat KARAKOYUN da katılmıştı.  Ve KOP’ tan esinlenerek yeni bir oluşumun temelleri atılmıştı. Bu oluşumun adı: “Göller Bölgesi Kalkınma Projesi (=GÖP )”  kurulması anlaşmasını doğurdu.

                                             ***

TARHAN – EĞİRDİR GÖLÜ sorunları, siyasi arenaya nasıl yansıdı? Isparta milletvekillerimizin Eğirdir Gölü’ ne bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ŞAHLAN – Isparta milletvekillerimizin hepsi, her türlü gayret, destek ve çalışmanın içinde oldular… TBMM gündemine getirdiler… ÇALIŞTAY SONUÇLARI, Cumhurbaşkanlığı katına taşınarak, Eğirdir Gölü; “KORUNACAK HASSAS ALAN” ilan edildi. Sadece statü tanımı değişti. Ama, “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” ile bir farkı olmadığı anlaşıldı.

Bu korunacak hassas alan kararı;

  1. Göl suyunda azalmayı durduracak mı?
  2. Kovada HES’ e giden suyu kesecek mi?
  3. Tarımda sulama nasıl olacak, vahşi sulamanın önü kesilecek mi?
  4. Eğirdir Gölü’ne gelen kaynaklar, kesilmeye devam edecek mi?
  5. Çalıştay günü Göl suyu; 916.70 kotunda idi. Şimdi ise, 915.67 kotunda, ( 1 ) metre daha göl suyu seviyesinde düşüş sağlanmış. Göl alanları da karasallaşmış durumda…Bizim derdimiz bu. Su seviyesinin daha da düşmemesi için, Gölün nasıl korunacağına dair, Çalıştay da önerilen hiçbir önlem alınmıyor. Gölün, henüz tek yetkilisi ve sorumlusu yok. Amaç, SUYU  Su olmazsa, ÇEVRENİN ANLAMI KALMIYOR!!!

TARHAN – Teşekkürler sayın ŞAHLAN.

ŞAHLAN – Bu fırsatı bana verdiğiniz için, ben de size teşekkür ediyorum sayın TARHAN.

                                       ------ 0 -----

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap