Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi
DERİN ANALİZ
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM (2)
Yazı dizimizin bu ikinci bölümünde; EĞİRDİR GÖLÜ’ne bütüncül bakmamız gerektiği üzerinde duracak,” bütünsel ekolojik bakış”ımızın neler içerdiğini irdeleyeceğiz… Bu irdelemeyi yaparken de, Eğirdir Gölü ekosistemindeki sebep / sonuç ilişkilerini somuta indirgeyerek derin analizini yapacağız…
***
Her şeyden önce, Eğirdir Gölü’ nün; ötrofikasyon sürecini tamamladığını, oligotrofik bir Göl olmadığını, ötrofik bir Göl olduğunu, sığ göller sınıfına sokulabilen, ilerde yakıt olarak kullanılabilecek “Yer Tezeği” haline gelme eğilimi gösterecek Distrofik Göl potansiyeli taşır hale gelmek üzere!!!
***
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz bünyesinde kurulması planlanmış, projelendirilmiş ve fiziki mekana sahip bir LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ’nin ortadan kaldırılışını, ne yazık ki kabullenemiyoruz ve üzülüyoruz…Ne yapıp yapıp, bu projeyi hayata geçirmenin yolları bulunmalı diye düşünüyoruz. Yok olma sürecindeki Eğirdir Gölü için, LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ, bir “cankurtaran simidi” niçin olmasın?!!!
Sayın GÖKGÖZ ve sayın Dr. CESUR’un, acilen AÇIK OTURUM’dan önce bu konu üzerine eğilmeleri, Gölümüz ve Göller Yöremiz için büyük önem arz etmektedir…
DEVAM EDECEK…