EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN YOK OLUŞU!!!
* KARASALLAŞAN ALAN; TOPRAK KAZANMAK MI?
* GÖL DİP ÇAMURU; ALINMALI MI ALINMAMALI MI?
* BAKANLIK SU YÖNETİMİ VE ÇEVRE BİLİMCİLER NE DİYOR?
* O TOPRAK; EN GEREKLİ EKOLOJİK ÖGE Mİ?
Zeki TARHAN – ANKARA
Bölüm : 2
Yazı dizimizin bu bölümünde; Göl dip çamurunun alınıp alınmaması, karasallaşan Göl alanındaki çamurun (=Sediman ) ortadan kaldırılıp kaldırılmaması konusunu ele alacağız…
Önce, EKO – BİR Başkanı SEZGİN’ e bir kulak verelim isterseniz: “…Birilerine göre; “toprak kazanmak” olarak görülüyor bu alan. Memleketimde var olan değerlerin “YOK” olacağının bir belgeseli olma yolundadır. Dokunmamak, “KORUMAK” anlamında değildir. Dokunalım kamu olarak, yerel olarak temizliğini yapalım. İmkânımız varsa, kaynakların üzerindeki “ÇAMUR BASKISI” nı alalım. Otlanma için; makine geliştirmeyi ve toplamayı sağlayalım…”Her 10 yılda bu durum tekrarlar” fikri, şu anda geçerli değil. İklimler altüst oldu. Daha neyi bekliyoruz?!!!” Gölün bu hale gelmesinde, birilerine göre; tek sorumlu, tek suçlu, ilçemizin geçim kaynağı olan ELMA BAHÇELERİ oldu!!!”
***
…Evet, yazı dizimizin bu bölümünde; Eğirdir Gölü’ nün karasallaşan ekosistemindeki ÇAMUR’ un (=Sediman) kaldırılıp kaldırılmaması konusunu ele alacağız… Bu konuyu, Merkezi Otorite ve Profesör üç bilim insanımız ile irdeledik, masaya yatırdık. Tarım Orman Bakanlığı / Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal DİKMEN, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Hidro biyolog ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Sedat YERLİ ile aynı Üniversite Öğretim Üyesi Ornitolog / Çevre bilimci Prof. Dr. İlhami KİRİZOĞLU ve ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi / Ekolojist / Biyo çeşitlilik Uzmanı / Ulusal Çevre Eylem Planını hazırlayan ulusal Danışman Prof. Dr. Musa DOĞAN’ ın ortak paydada birleştiklerini ve ortak aklı ortaya koyduklarını gördük.
***
Bu bölümde; birkaç ana başlığı paylaşacağım, yazı dizimizin üçüncü bölümünde ise, bu konunun ayrıntılarını paylaşacağız:
- Eğirdir Gölü’ ne partiler üstü bakılmalıdır.
- Dip Çamur (=Sediman), kesinlikle ortadan kaldırılmamalıdır. Çünkü; orada çözücü mikroorganizmalar var (=Destrvent) Kaldırılırsa, Göl ekosistemi bozulur!!! Bu bir Ekolojik zincirdir.Yaşam ortadan kaldırılmış olur!!!
- Göl Ekosistemi, betonarme bir havuza dönüşür. O toprak; en gerekli EKOLOJİK ÖGEDİR!!! O ögeyi ortadan kaldırmaya hiç kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur.
DEVEM EDECEK…