SAREM, Yerli Balık Türlerinin Tescil Çalışmalarına Devam Ediyor
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) yerli balık türlerinin tescil çalışmalarına devam ediyor.
Önceki yıllarda Sudak Balığı, Yağ Balığı ve Tıbbi Sülüğün tescilinden sonra, Eğirdir SAREM personelleri tarafından Turna, Eğrez, Isparta Çöpçü Balığı ve Eğirdir Ot Balığının tescillenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
"Su Ürünleri Genetik Kaynaklarının Tesciline İlişkin Yönetmelik" kapsamında Sudak Balığı (Sander lucioperca), Yağ Balığı (Pseudophoxinus anatolicus) ve Tıbbi Sülüğün (Hirudo verbana) tescil edilmesinden sonra Turna (Esox lucius), Eğrez (Vimba vimba tenella), Isparta Çöpçü Balığı (Seminemachilus ispartensis) ve Eğirdir Ot Balığı (Pseudophoxinus egridiri) balığının tescili için örnekleme, metrik ölçüm ve genetik özelliklerini belirleme çalışmaları devam ediyor. SAREM personeli Dr. Vedat Yeğen, Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Erbatur, Veteriner Hekim Hakan Eren, Laboratuvar Teknisyeni Halil Rahman Kapçı, Veteriner Sağlık Teknisyeni Bulut Karakaya, Veteriner Sağlık Teknisyeni Sedat Danış tarafından tescile esas olmak üzere, metrik özellikler (vücut bölümlerinin boyları, ağırlık, et verimliliği vd.), meristik özellikler (pul özellikleri, yüzgeç özellikleri, baş, çene vd.) ve genetik özellikler belirleniyor.