ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ,
NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!
EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?
Zeki TARHAN – ANKARA
Bölüm : 18
Vali DAŞÖZ, 18 Ekim 1999’ da göreve başlamış ve Isparta’da görevde doldurduğu iki yılın değerlendirmesini, düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşmıştı… DAŞÖZ; öncelikle Isparta ve çevresini tanımaya çalıştığını söylüyor, Isparta’nın tarımda ve turizmde önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirirken, çalışmaları sektörler halinde belirleyerek anlatıyordu…
***
Eğirdir’in, dünyanın en güzel gölünün yanında olduğunu, balık imajının gelişmesi gerektiğini, DAVRAS ile Eğirdir' i bir bütün olarak görmek ve imaj üretmenin kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, Isparta Tarımı ve EĞİRDİR GÖLÜ PROJESİ üzerinde önemle duruyordu…
***
“…Elmada, çok ciddi yapısal sorunlar var” diyordu vali DAŞÖZ. Ülkemizde yıllık elma üretiminin 2,5 milyon ton olduğunu ve bunun %20’ sinin Isparta’ da üretildiğini dile getirirken, bir acı gerçeğin de altını kalın çizgilerle çizerek; “%1 – %2 ihraç edilebiliyor, üreticilerin mutlaka örgütlenmesi lâzım, üretim çeşitleri dünyada istenilen çeşitler değil.” diyordu…
…Ve bakın, elmacılığımız konusunda başka neler diyordu DAŞÖZ:
“Valilikçe, “MEYVECİLİK DANIŞMA VE TAVSİYE KURULU” oluşturuldu. Bir araya gelip, dünyadaki gelişmeleri takip edeceğiz… En büyük eksikliklerden biri de özel sektörün, bu sektörde yatırım yapmaması. Tam Bodur / Yarı Bodur, Damla Sulama kullanan modern bahçelerin yaygınlaşması gerekiyor…”ELMACILIK KİTABI” da bir aya kadar hazır olacak. Tüm çiftçilere ulaştırılacak bu kitap. “ERKEN UYARI SİSTEMLERİ” kurulmasına devam ediyoruz… Örnek bir elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz…Burada; “ALTERNATİF ÜRÜN DENEMELERİ” yapılacak… Muhtarlarımızın, düğün salonları veya benzeri yatırımlarla uğraşmaları yerine, “ÖRNEK ELMA BAHÇELERİ” kurmalarını diliyorum…”
***
…Evet, elmacılığımızla ilgili böyle bir değerlendirme yapıyordu reformist valimiz. Peki, “EĞİRDİR GÖLÜ PROJESİ “ ile ilgili ne diyecekti? Dinliyoruz: “Eğirdir Gölü’nün ekolojik yapısının korunması gerekiyor!!! Doğa harikası bir Göl!!! Ancak, 81 yerleşim biriminin etkisi altında. Bunların 4’ü ilçe, 16’sı belediye, diğerleri köy. Eğirdir Gölü; içme suyu / tarımsal sulama / turizm ve su ürünleri amaçlı kullanılıyor… Bölgenin iklimi ve ekolojisi bakımından da çok önemli. Isparta’ da yaşayan herkesin gölü, gözü gibi koruması gerekiyor!!! TUBİTAK araştırmalarına göre, bugün gölde hayati bir tehlike yok ama, doğacak sorunlar için şimdiden önlemler alınması gerekiyor.”
…Ve bakın, “BİRLİK” kurulması konusunda da ne diyordu: “…EĞİRDİR – KOVADA GÖLLERİ HAVZASI MAHALLİ İDARELER ÇEVRE BİRLİĞİ” kurulması gerekiyor. Bu “BİRLİK” sayesinde iç ve dış finans kaynakları sağlanabilir. Tüzük hazırlığı içerisindeyiz.”
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…